088 - 200 8800 Open/sluit menu

Assertiviteit

“Brutale mensen hebben de halve wereld.” Of brutaal onder agressief of assertief gedrag valt gaan we voor het gemak even niet op in, maar dat er minder naar je toekomt als je jezelf stilhoudt is wel opvallend. Assertief communiceren en optreden, het klinkt zo logisch en gemakkelijk en toch is het voor veel mensen een struggle. Wat verstaan we eigenlijk onder assertiviteit en hoe zet je ’t in?

It’s all about balance
Bij assertief optreden en communiceren is het de kunst om balans te vinden tussen je eigenbelang en het belang van de ander. Als je te veel aandringt, kan je gesprekspartner zich juist verzetten tegen dat wat je wilt bereiken. Maar als je niet duidelijk maakt waar je naartoe wilt, ga je voorbij aan je eigen wensen. Ook kan iedereen te vriend willen houden juist zorgen voor onduidelijkheid en onvrede. Dan bereik je wat je wilt vermijden. Als je tijdens je communicatie en actie het belang van jezelf en de ander in acht neemt, bereik je de beste resultaten.

Assertief, sub-assertief en agressief gedrag
Zo vertoon je onder meer assertief gedrag als je in staat bent om je emoties te uiten en grenzen aan te geven zonder de ander te kwetsen. Assertiviteit is belangrijk bij het nemen van persoonlijk leiderschap. Zo creëer je ruimte om te groeien en leren. De betekenis van assertiviteit en aangrenzend tot tegenovergesteld gedrag:

  • Assertiviteit: je komt op een natuurlijke manier voor jezelf op, terwijl je respect houdt voor anderen. Je creëert ruimte voor jezelf, maar laat ook ruimte over voor je omgeving. Dit gedrag komt voort uit ondersteunende gedachtes.
  • Sub-assertiviteit: je probeert weinig ruimte in te nemen en laat daarmee over jezelf heenlopen. Hierdoor ben je te weinig aanwezig. Dit gedrag komt vaak voort uit belemmerende gedachtes.
  • Agressiviteit: je loopt over anderen heen. Hierdoor ben je eigenlijk te aanwezig. Ook dit gedrag komt voort uit door belemmerende gedachtes.

Hoe ontwikkel je ondersteunende gedachtes en gedrag?

Een gedachte is ondersteunend als het assertief gedrag als gevolg heeft. Tips om dit aan te pakken:

  • Belemmerend of ondersteunend: ben je je bewust van de ondertoon van je gedachtes? Wanneer ligt iets bij de ander en wanneer is het jouw verantwoordelijkheid? Als je iets niet prettig vindt, kun je het zelf oplossen of is het beter hierover te communiceren? Maak je doelen en wensen helder voor jezelf.
  • Zet je in om een situatie te bereiken die zowel prettig is voor jezelf als voor anderen. Waarbij je voor jezelf opkomt, terwijl je respectvol naar de ander blijft.
  • Bewaak je grenzen qua tijd en ruimte. Zo zorg je voor je eigen energielevel en weten anderen ook waar ze aan toe zijn. Met vaag houden bereik je het tegenovergestelde.

Voordelen van zelfreflectie
Door ondersteunend kritisch te zijn op je eigen gedrag en gedachtes, vergroot je je zelfkennis. Als je blijft reflecteren, blijf je jezelf ontwikkelen. Andere voordelen:

  • Het verhoogt eigenaarschap. Je staat zelf aan het stuur van je beslissingen.
  • Minder negatieve emoties en stress. Je bent beter in staat om je emoties te reguleren.
  • Een grotere mate van authenticiteit. Doordat je comfortabeler bent met wie je bent, weet wat je wilt en hoe je je uit. Je blijft trouw aan jezelf, zonder de ander vanuit ego gerelateerde kwesties te kort te willen doen (of juist teveel geven).
  • Een groter verantwoordelijkheidsgevoel en effectiever timemanagement. Je bent in staat prioriteiten te stellen, keuzes maken en je aanpassen aan veranderingen zonder je eigen doel uit het oog te verliezen.

Ben je benieuwd hoe je een lastig gesprek assertief voert? Voorbereiding is key. Deze en meer tips lees je hier.

Gerelateerde trainingen

Assertief Optreden en Communiceren in 4 maanden

Helder communiceren over je ideeën & belangen.

Assertief Optreden en Communiceren in 4 maanden

Assertief Optreden en Communiceren in 4 maanden

Volgende startdatum: 27 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Conflicthantering

Het leven zit doorgaans vol conflictmatigheden. De tegengestelde belangen die wij hebben en de druk waaronder wij soms staan, maakt dat wij allemaal weleens in een conflict op ons werk verzeild raken. De basis van...

Conflicthantering

Conflicthantering

Volgende startdatum: 10 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Wil je het beste uit jezelf naar boven halen? Een duidelijke richting geven aan je loopbaan? Heb je soms het gevoel druk te zijn met de verkeerde dingen? Ben je benieuwd wat je drijfveren zijn...

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Volgende startdatum: 27 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

The Power of Introverts!

Heb je soms het gevoel dat je onvoldoende ruimte krijgt om je uit te spreken en dat anderen je net even voor zijn? Krijgen jouw ideeën veelal minder aandacht of worden jouw ideeën minder gehoord?...

The Power of Introverts!

The Power of Introverts!

Volgende startdatum: 10 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer