Creativiteit in je team boosten
Creativiteit is essentieel voor innovatie, maar toch struggelen veel leidinggevenden ermee hoe ze dit moet aanzetten bij hun team. Door het geven van tijd en ruimte, worden er vaak veel nuttige oplossingen bedacht. En ook juist door een gebrek eraan. Ermee spelen is essentieel. Creativiteit is zelden efficiënt, het draait om effectiviteit. En dus het loslaten van eerdere ideeën hoe ‘werk eruit hoort te zien’.
Het veranderen van de verandering
Om een nieuwe werkethiek te ontwikkelen, is een cultuurverandering nodig. Dat begint met toestemming geven om af te wijken van conventionele gedragsnormen. Zo ontstaat er ruimte voor nieuw gedrag, wat resulteert in nieuwe resultaten. Wat klein begint, kan groots uitpakken.
Tips voor leidinggevenden om een creatieve cultuuromslag te boosten:
1. Verzamel veel ideeën, niet alleen goede
Bij uitdagingen kan er gevraagd worden om het bedenken van een oplossing. Maar waarom één oplossing vragen, als je er ook om vijf kunt vragen? Mensen zijn geneigd om naast een favoriet idee dan maar ‘dummy’ ideeën mee te geven. Vaak zijn die ideeën van dezelfde kwaliteit en is degene die de voorkeur heeft ook maar gekleurd door een mening. Ook boost het de creativiteit, doordat mensen misschien drie ideeën uit hun mouw schudden maar dan voor de overige toch gedwongen worden om anders te denken.
2. Creëer ruimte voor ‘falen’
Uiteraard zijn er hoge risico (werk)plekken waar falen absoluut not done is, maar overal anders: er is ruimte. Er zijn zelfs plekken waar het niet alleen getolereerd wordt, maar ook gestimuleerd. Een quota wordt ingesteld en als het team onder het ‘faal-quota’ komt is de conclusie dat er niet genoeg uitgeprobeerd is. Hoeveel ruimte is er in jouw team en hoeveel groei komt daar uiteindelijk uit voort? Soms is het niet nemen van risico’s, de meest risicovolle zet.
3. Plan niet alles vol
Niet alles volplannen met kerntaken, maar ook ruimte openhouden voor het verkennen. Van nieuwe ideeën, oplossingen, research hoe de rest van de markt het doet. Voor je het weet zit je team vol met wat er allemaal moet, terwijl ‘tijd om te innoveren’ essentieel is voor toekomstige processen.
4. Waardeer weerstand
De uitspraak ‘breng mij geen problemen, breng mij oplossingen’ hoor je niet zeggen door een innovatief leider. Die weet dat uitdagingen een noodzakelijke voorwaarde zijn voor nieuwe oplossingen. En het maakt teams bewust van wat een uitdaging is. Juist door in simpele taal bij te houden waar men tegenaan loopt met bv het gebruik van een nieuw programma, kan juist zorgen voor verbeterstappen. Voordat iemand al te ver in het proces van acceptatie en aanpassing zit. Introduceer naast de ‘ideeënbus’ ook een ‘probleemdoos’ en ontdek wat het brengt.
5. Vertraag je beslissingen
Het is wat contra-intuïtief maar het blijkt wel vaak effectief: stel beslissingen uit. Na de ideeënfase, die normaliter vaak wordt afgerond met een besluit – nog uitstellen. Mensen gaan dan nog even herkauwen op de genoemde uitdagingen en oplossingen, waar betere oplossingen uit voort komen. Dus als je het je kunt permitteren, zeker een keer doen.
Door tijd en ruimte te geven voor het aanvliegen van het dagelijkse op een nieuwe manier, geef je ruimte aan ambitie en energie. Nieuwsgierigheid moet wakker blijven, niet indutten.