De kracht van intuïtie
Intuïtie is dat onderbuikgevoel. Dat wat vertelt dat je “ja” moet zeggen, terwijl logica “nee” zegt. Of juist andersom. Einstein zei: the only valuable thing is intuition. Intuïtie voelt sterk, met intuïtie ga je niet in discussie. Of toch wel? Want als dat onderbuikgevoel geen intuïtie is, maar angst. Laat je dan angst je beste raadgever zijn? Kortom: hoe onderscheid je intuïtie van angst?
Bewustwording is key
Een van de verschillen tussen angst en intuïtie, is dat intuïtie niet bang is. Intuïtie is helder, zonder oordeel en opereert vanuit het hier en nu. Angst is een emotie. Vaak gebaseerd op het verleden of doemscenario’s vanuit de toekomst. En daar zit precies een groeikans. Als je je zelfbewustzijn vergroot, vergroot je je toolbox om zelfverzekerde beslissingen te maken.
Interessant mechanisme, maar hoe werkt dat dan?
- Door kennis over eigen emoties en handelen, weet je beter vanuit welke koker dat stemmetje komt.
- Het mag ook leuk zijn. Check bij jezelf in op momenten dat je dat ‘onderbuikgevoel’ sterk voelt. Is het rustig, of probeer je iets te vermijden?
- Wat wil je graag? Is dat wat je tegenhoudt gebaseerd op iets wat je niet durft, of niet denkt te kunnen? Herken je deze stem tijdens dat ‘onderbuikgevoel’?
Emoties zijn sterk. Je kunt erop bouwen, maar ze kunnen ook breken. Hoe groot is jouw zelfbewustzijn? En weet je je emoties constructief in te zetten?
Weerstand bij de teugels
Angst veroorzaakt weerstand. Weerstand wil je vermijden, maar weerstand wil jou juist misschien iets leren. Wist je dat kunt leren omgaan met weerstand en het dan nog leuk leert te vinden ook? Bewegen van conflictvermijdend gedrag, naar het constructief inzetten van je onderbuikgevoel. Toppunt van groei en leren.
Intuïtie in je brein
Instinctieve gevoelens ontwikkelen zich dieper in ons brein, dan de meer oppervlakkige lagen van het rationele denken. Diverse aspecten van een ervaring worden in verschillende gebieden van ons brein opgeslagen. Van een herinnering komen beelden in de ene zone terecht, geuren in een andere, kleuren weer in een andere etc. Emoties worden opgeslagen in de amygdala. De amygdala, de opslagplaats voor gevoelens bij ervaringen, stuurt voortdurend signalen met informatie uit. Bij het maken van elke grote en kleine keuze.
De amygdala is verbonden met een heel circuit. Daar maakt een zenuwkanaal dat leidt naar onze innerlijke organen een belangrijk deel van uit. Daardoor kunnen we letterlijk iets ‘aan ons water’ voelen. Dat onderbuikgevoel.
Beslissingen maken op basis van intuïtie
Diverse onderzoeken tonen aan dat we in de eerste 30 seconden al kunnen bepalen of we iemand geschikt vinden. Als docent, werknemer, partner. En we hebben het in 80% van de gevallen goed. Die onmiddellijke intuïtieve slimheid, dat voorgevoel, wordt ook weleens ‘geschenk van de angst’ genoemd. Deze radar voor gevaar waarschuwt ons met een oergevoel dat er iets ‘mis’ is.
“Intuïtie en voorgevoel tonen aan dat wij het vermogen bezitten om boodschappen waar te nemen uit onze innerlijke voorraad emotioneel geheugen, ons eigen reservoir van wijsheid en oordeel. Deze vaardigheid ligt aan de basis van zelfbewustzijn”, aldus Daniel Goleman in Emotionele Intelligentie.
Ga zelf aan de slag met het onderzoeken en ontwikkelen van je emotionele intelligentie en leer hoe je deze groei persoonlijk en professioneel inzet met de training Emotionele Intelligentie.
Meer weten over de superpower genaamd intuïtie? Deze TED Talk met Cameo Gore neemt je mee in deze interessante kracht.