088 - 200 8800 Open/sluit menu

Fitte mindset

Bij fit zijn, denken we al snel aan sportieve prestaties. Maar wat is de waarde van fysiek fit zijn zonder een fitte mindset? Als je fysiek sterker wilt worden train je je spieren en uithoudingsvermogen waardoor je vooruitgang ziet en voelt. Zo werkt het ook met je mindset. Die ontvangt ook graag aandacht en uitdaging – met als resultaat een grotere weerbaarheid en conditie. Dat is nog eens een aantrekkelijk ontwikkelde sixpack! 

Fitte mindset als motivator
Een fitte mindset: wat is dat eigenlijk? Een positieve en veerkrachtige mentale houding, waarmee je uitdagingen en tegenslagen aankunt. Of besluit dat het je aandacht niet waard is, doordat je prioriteiten weet te stellen. Een fitte mindset is van grote waarde als je jezelf persoonlijk en professioneel wilt ontwikkelen. Kun je wel een boost gebruiken? Hier zijn zes tips om je mindset verder te ontwikkelen: 

 1. Stel doelen
  Een fitte mindset begint met het stellen van duidelijke doelen voor jezelf. Wat wil je persoonlijk en professioneel bereiken? Zorg ervoor dat je doelen realistisch, meetbaar en haalbaar zijn. Deel ze op in subdoelen om het behapbaar te maken. Door het stellen van doelen heb je een duidelijke focus en is het eenvoudiger om jezelf te motiveren en om actie te ondernemen.

 2. Wees proactief
  Met een fitte mindset treed je proactief op. Je staat niet aan de zijlijn, maar neemt initiatief en verantwoordelijkheid. Weet je zelf even niet hoe je het moet aanpakken? Actief een hulplijn inzetten is ook actie ondernemen. We zijn niet allemaal goed in dezelfde taken, zo maak je gebruik van elkaars talenten. Door in beweging te blijven en door het aangaan van nieuwe uitdagingen, leer je jezelf gedrag aan waardoor het de volgende keer weer wat makkelijker gaat. Je brein train je hiermee. Durf gedurfde keuzes te maken, zodat je je brein alert houdt.

 3. Accepteer tegenslagen
  Tegenslagen uit de weg gaan is niet mogelijk. Maar door te accepteren dat ze er zijn, speel je er een actievere rol in. Zie je er een groeikans in of kun je er invloed op uitoefenen? Onderzoek wat er in je sfeer van invloed ligt. Zo niet? Bepaal dan of het je aandacht waard is, of je acceptatie.

 4. Focus op het positieve
  Train je mindset om te focussen op het positieve, in plaats van het negatieve. Dat wat je aandacht geeft groeit. Iets negatiefs wordt niet minder negatief door het te voeden met negativiteit. Je ontwikkelt een positievere en dus fitte mindset door te zien en waarderen wat er wel is. Zo voorkom je een negatieve spiraal waar negatieve gedachtes ervoor zorgen dat je minder bereikt dan zou je zou kunnen met positieve.

 5. Verzorg jezelf 
  Door aandacht te besteden aan je basale behoeften, zorg je voor een stabiele basis. Voldoende slaap, gezonde voeding en lichaamsbeweging. Om een fitte mindset te bereiken, is een fysieke fitheid ideaal voor een goede balans. Door het aanleren van gewoontes, zijn we minder energie kwijt aan zaken die we elke dag nodig hebben. Wat ook handig werkt? Weten wanneer je jezelf serieus moet nemen en wanneer niet. Heb je bijvoorbeeld slecht geslapen en te weinig gegeten? Maak dan geen grote keuzes, maar zorg dat je eerst je basis op orde hebt.

 6. Blijf leren
  Er is weinig zo saai voor een brein als weinig leren. Je brein is constant op zoek naar nieuwe impulses om zich verder te ontwikkelen. Sta open voor nieuwe kennis en ervaringen, blijf experimenteren met hoe je mensen, meningen en onderwerpen kunt benaderen. Zo geef je je fitte brein wat het graag wilt en zorg je ook nog eens voor een grotere emotionele intelligentie. 

Een fitte mindset en dan?
We zijn geen robots. Dus scoor je niet op alle zes de punten een tien? No worries. Bewustzijn is een onmisbare stap. Stel jezelf vragen. Waar sta je en waar wil je staan? Ben je tevreden of zou het je helpen om veerkrachtiger te zijn? Maak jezelf bewust van wat jij nodig hebt om jezelf en je mindset fit te houden. Prikkel je nieuwsgierigheid met onze andere inspiratieblogs. 

Gerelateerde trainingen

Assertief Optreden en Communiceren

Helder en zelfverzekerd communiceren over je ideeën en belangen lijkt lastig. Assertief gedrag is echter te leren.

Assertief Optreden en Communiceren

Assertief Optreden en Communiceren

Volgende startdatum: 17 oktober
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Conflicthantering

Het leven zit doorgaans vol conflictmatigheden. De tegengestelde belangen die wij hebben en de druk waaronder wij soms staan, maakt dat wij allemaal weleens in een conflict op ons werk verzeild raken. De basis van...

Conflicthantering

Conflicthantering

Volgende startdatum: 17 oktober
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Wil je het beste uit jezelf naar boven halen? Een duidelijke richting geven aan je loopbaan? Heb je soms het gevoel druk te zijn met de verkeerde dingen? Ben je benieuwd wat je drijfveren zijn...

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Volgende startdatum: 11 oktober
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Emotionele Intelligentie

Het onderscheidende vermogen tussen professionals ligt niet zozeer in de cognitieve intelligentie (IQ), maar in hun emotionele intelligentie (EQ). In deze unieke en inspirerende training ga je, onder begeleiding van een ervaren gedragsspecialist, in op...

Emotionele Intelligentie

Emotionele Intelligentie

Volgende startdatum: 25 oktober
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer