Floreren
De meeste mensen omringen zich het liefst met positiviteit, maar negativiteit is onvermijdelijk. Op social media, in het nieuws, gesprekken die je toevallig opvangt. Het kan stagnerende effecten hebben, maar het is mogelijk om ook rondom negatieve invloeden te floreren.
Effecten
Als we worden blootgesteld aan negatief en hinderlijk nieuws of gedrag, dan heeft dat effect op ons werkgeheugen – waardoor onze prestaties verminderen. Informatieverwerking gaat trager, doordat we de neiging hebben om ons ervan af te sluiten. Disfunctionele en agressieve gedachten (en soms acties) nemen toe.
Gelukkig is er ook een productieve manier om die effecten tegen te gaan. Mensen floreren als ze vitaal zijn en leren. Florerende mensen groeien, ontwikkelen zich en hebben energie in plaats van dat ze zich gestagneerd of uitgeput.
Florerende tips
Dus hoe blijf je groeien, ook als je omgeving remt? Een aantal tactieken:
1. Kies zorgvuldig waarmee je je omringt.
Let op wat je binnenkrijgt: welke informatie je kiest om te lezen, de mensen met wie je tijd doorbrengt, tegen wie je opkijkt, gebruik van social media. Informatie en dus ook bepaalde (negatieve) beelden vinden zo hun weg. Maak bewuste keuzes.
2. Wat je zegt doet ertoe.
Negatieve taal kan verraderlijk en krachtig zijn. Wees je bewust van wat je denkt en zegt. Mensen om je heen kunnen je beïnvloeden, maar we hebben zelf meer controle over onze gedachten en gevoelens dan iedereen anders. Niet alleen wat we tegen onszelf zeggen, maar ook wat we hardop zeggen telt mee.
Sta iets meer stil bij hoe je over een situatie praat. Je kunt zeggen “dit is verschrikkelijk”, maar je kunt ook je taalgebruik naar iets neutralers aanpassen. Als je ervoor kiest om te zeggen “deze situatie is uitdagend”, dan geef je jezelf de kans om te leren. Je hoeft ‘de realiteit’ niet te ontkennen, maar kunt door je benaderingswijze wel de kracht ervan minimaliseren.
3. Neem een neutrale mentaliteit aan.
Negatieve gedachten en zorgen kunnen ervoor zorgen dat we van ons pad afwijken. We worstelen dan meer met simpele taken. Wist je dat (te) vaak negatief denken zelfs op de lange termijn in verband wordt gebracht met cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer? Met een negatieve houding beïnvloed je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving. Het is nuttiger om een proactieve houding aan te nemen, waarbij we ons richten op waar we wel controle over hebben en daar vervolgens actie op ondernemen.
De onderzoeker Moawad stelt voor om neutraal te denken. Om met een niet-oordelende en niet-reactieve houding uitdagingen te bekijken en analyseren. Dit houdt in dat je in het moment blijft, vanuit hier reageert en dat je je focust op de invloed die je uit kunt oefenen op de volgende actie. Hierdoor laat je je niet meeslepen door het blijven hangen in ‘mislukkingen’ uit het verleden en laat je je ook niet leiden door toekomstige gedachten of angsten. Eén stap tegelijk.
4. Oefen consequent dankbaarheid.
Dankbaarheid vermindert onze stress, maakt gelukkiger en helpt ons onze doelen te bereiken. Cliché of niet, maar door niet alleen maar door te stomen maar daadwerkelijk stil te staan bij wat je wel hebt of hebt bereikt maakt positiever. Zeker als je dit regelmatig inzet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elke dag beginnen met een dagboek of lijstje waar je op dat moment blij mee bent. Dit kun je ook nog aanvullen met je doelen van die dag.
5. Neem leiding over je energie.
Door goed te eten, voldoende te slapen en te bewegen – neem je leiding over je energiegehalte en daarmee de invloed van negativiteit. We weten het, maar mensen brengen het vaak onvoldoende in verband met elkaar. Daarmee zorgen we voor onze mentale en fysieke gezondheid.
Zo is er een onderzoek dat slecht slapen in verband heeft gebracht met frustratie, angst, minder vertrouwen en afwijkend en onetisch gedrag op de werkvloer. Ook schaadt het de relatie tussen leiders en volgers en de de mate waarin mensen elkaar helpen.
6. Ga voor positieve relaties – binnen en buiten het werk.
Het blijkt dat negatieve relaties een veel grotere (negatieve) invloed hebben dan positieve. Dus tegenover een negatieve relatie, moeten meerdere positieve staan. Als het pragmatisch bekijkt. Omring jezelf daarom met energizers, mensen in je leven die je laten lachen en je opbeuren.
Een negatieve stroom kun je niet stoppen, maar je kunt wel slimme keuzes maken waardoor toxische effecten minder kans hebben. Kies met wat of wie je je inlaat, welke mentaliteit je aanhoudt en informatie die je tot je neemt. Zo ben je niet alleen een beter mens voor jezelf, maar ook voor anderen om je heen.