088 - 200 8800 Open/sluit menu

Gedurfde keuzes

Als we terugkijken zijn de meest complexe keuzes die we gemaakt hebben vaak degene waar we het meest trots op zijn. Tegelijkertijd ervaren we juist ongemak bij veel stress en onzekerheid. Ingrediënten die juist samengaan met deze gedurfde keuzes. Ons brein streeft er actief naar om te ontsnappen aan oncomfortabele gevoelens en stress over onzekerheid over toekomstige uitkomsten. Wat gebeurt er als een situatie ons om een ‘leap of faith’ vraagt?

Keuzes met impact
Elke keuze is weer uniek, maar de gevoelens die we daarbij ervaren zijn dat niet. En daar zit ook meteen het antwoord. Hoe we eerder zijn omgegaan met impactvolle keuzes, geeft informatie over hoe we met de huidige om kunnen gaan. Zo putten we informatie en inspiratie uit onze eigen ervaring.

Sta je voor een complexe keuze? Loop dan deze stappen langs en krijg meer grip op je oncomfortabele gevoel:

 1. Identificeer de keuze
  Als we voor een uitdaging staan, is er vaak veel en conflicterende informatie. Dus stap één is identificeren om welke keuze het eigenlijk precies gaat. Ontleed de situatie en speel scenario’s uit. Mogelijk ben je geneigd om voorzichtig of afwachtend te handelen, maar geen keuze maken is ook een keuze. Wat in eerste instantie de voorzichtige keuze lijkt, kan door de mogelijke gevolgen te beoordelen toch een risicovolle blijken. Door een keuze te maken hou je meer grip, dan het te laten gebeuren.
 2. Onderzoek moedige keuzes uit het verleden
  Denk terug aan een keuze uit het verleden waarbij het resultaat je enthousiast maakt. Wat is de aanloop geweest naar die keuze? Welke acties heb je genomen om tot het uiteindelijke resultaat te komen? Door dit proces te ontleden, kom je vast tot inzichten die leiden tot inspiratie waar je nu iets aan hebt. Mogelijk heb je expertise ingeschakeld, verschillende situaties gevisualiseerd, je tijd genomen of gewoon een rondje hardgelopen.
 3. Afzetten en afwegen
  Stel jezelf de vraag welke eigenschappen of overeenkomsten er zijn tussen de moedige keuze die je overweegt en je eerdere keuze waar je trots op bent. Patronen analyseren geeft overzicht in wat anders uniek of chaotisch oogt. Dit geeft je de mogelijkheid om beter onderbouwde aannames te doen, die leiden naar hypotheses. Zo zetten we niet alleen onze kritische en probleemoplossende denkmodus aan, maar de herkenning geeft ons ook een meer vertrouwd gevoel over de nieuwe of moedige keuze. Kortom, meer zekerheid over de onzekerheid.
 4. Belemmeringen verhelderen
  Een roze bril kan het zicht van bijkomstige consequenties vertroebelen. Dus bij het terugkijken naar succesvolle keuzes, neem vooral ook de risico’s en de misstappen die je hebt genomen mee. Het resultaat van de keuze is goed uitgepakt, maar als je met een kritische blik kijkt: welke onderdelen heb je in je herinnering mooier gemaakt dan ze waren? Hoe groot was bijvoorbeeld de geluksfactor? Niet om je trotse gevoel te verkleinen, maar om een volledig beeld te scheppen voor het maken van je huidige keuze.
 5. Lessen toepassen
  Dankzij het verhelderen van je moedige keuzes uit het verleden, ben je beter in staat om huidige en toekomstige te maken. Uiteraard geven lessen uit het verleden geen garanties voor nu, maar het maakt wel helder wanneer en waarom je die moedige keuzes hebt gemaakt. En als je daarbij ook nog eens leert van de ‘fouten’, dan heb je al helemaal winst.

Verzachten van het oncomfortabele
Een ‘leap of faith’ klinkt alsof je met je ogen dicht springt. Maar in feite is het dat we niet in de toekomst kunnen kijken. Waardoor je nooit zeker weet of iets de juiste keuze is. Door leiding te nemen over waar we wel controle over hebben, hebben we de mogelijkheid om de onzekerheid en stress die we met grote keuzes ervaren – te verzachten. Hierdoor houden we persoonlijk leiderschap.

Gerelateerde trainingen

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Wil je het beste uit jezelf naar boven halen? Een duidelijke richting geven aan je loopbaan? Heb je soms het gevoel druk te zijn met de verkeerde dingen? Ben je benieuwd wat je drijfveren zijn...

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Volgende startdatum: 27 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

De Kunst van het Kiezen

Een van de leukste en meest inspirerende trainingen van dit moment. Een overvloed aan informatie en mogelijkheden zorgt ervoor dat om efficiënt te werken het maken van keuzes steeds belangrijker is. De manier waarop wij...

De Kunst van het Kiezen

De Kunst van het Kiezen

Volgende startdatum: 15 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Optimaal omgaan met Stress

Stress, eerder regel dan uitzondering! In een leven vol ambities en mogelijkheden valt het af en toe niet mee om de regie te blijven houden. We kennen het allemaal wel: een hoofd vol met zorgen....

Optimaal omgaan met Stress

Optimaal omgaan met Stress

Volgende startdatum: 15 augustus
Locatie: 14 locaties
Aantal dagen: 1
Deelnameprijs: € 695,-
Lees meer

Strategisch Projectmanagement

Als projectmanager zorg je ervoor dat je projecten effectief en succesvol gemanaged worden. Maar een project staat niet op zichzelf: het is onderdeel van een groter geheel. Hoe zorg je ervoor dat je projecten binnen...

Strategisch Projectmanagement

Strategisch Projectmanagement

Volgende startdatum: 26 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer