088 - 200 8800 Open/sluit menu

In gesprek met Brenda, Lianne en Joep

Bewust bezig zijn met je persoonlijke en professionele ontwikkeling vraagt tijd en motivatie. Even een stap terugzetten om daarna de juiste route te kiezen. Brenda, Lianne en Joep namen hiervoor de tijd. Gericht op hun persoonlijke doelen kozen ze voor verschillende leertrajecten bij YEARTH Academy. Benieuwd naar hun ‘Momentum for life’?

YEARTH Academy - Drieluikinterview - April '22        YEARTH Academy - Drieluikinterview - Inspiratieblog (1)        YEARTH Academy - Drieluikinterview - Inspiratieblog (2)

Kun je iets over jezelf vertellen?

Brenda: In 2015 heb ik besloten om na velen leuke en leerzame ervaringen op gedaan te hebben terug te keren naar het bedrijf waar ik mij eerder al een periode erg thuis voelde. Dit is absoluut een goede beslissing geweest. Lloyds Bank heeft mij ontzettend veel gebracht, zowel op werk als persoonlijk vlak. Vanuit de afdeling Hypotheekacceptatie heb ik de overstap gemaakt naar Credit Risk. Deze stap heeft mijn wereld velen malen groter gemaakt en de mogelijkheid geboden om na drie jaar de rol Business Support Manager te mogen vervullen. Deze rol kent zowel de Operational als de Risk aspecten; een combinatie die uitermate goed bij mij past. Onlangs volgde ik de training Effectief Beïnvloeden.
Lianne: Ik ben werkzaam bij Pantein Thuiszorg als Casemanager Thuisbegeleiding. Als Casemanager coach en begeleid ik medewerkers en cliënten met als doel de zorgverlening af te stemmen op de persoonlijke situatie van de cliënt. Ik heb een centrale rol in de startfase en zorg ervoor dat de ‘opdracht’ van de aanmelder en de hulpvraag van de cliënt duidelijk zijn en overeenkomen.  Om mijn team nog beter te kunnen coachen heb ik de training Coachend Leiderschap in 4 Maanden gevolgd.
Joep: Al enige tijd werk ik als Accountmanager OEM bij Xylem Water Solutions. Xylem heeft alles in huis op het gebied van watervraagstukken van bron tot waterzuivering. Ik richt me op de machinebouwers die een waterpomp nodig hebben in een machine. Dit varieert van wasstraten en industriële wasmachines tot computerkoeling. Naast deze veelzijdige job ben ik vader van een mooie dochter + (bonus) zoon zoals ze dat zo mooi zeggen. Daarnaast fanatiek sporter en samen met mijn vrouw reis ik graag en genieten we zoveel mogelijk van het leven. Onlangs volgde ik de training Strategisch Accountmanagement in 4 maanden.

Hoe belangrijk is persoonlijke groei voor je?

Brenda: Heel belangrijk; stil staan is geen optie. Naarmate ik ouder word, leer ik mezelf beter kennen. Mijn valkuilen, maar ook mijn sterktes. Ik probeer me vooral te richten op de ontwikkeling van mijn sterkere punten omdat ik geloof dat dit je meer brengt dan je te richten op datgenen waar je van nature niet goed in bent.
Lianne: Je bent nooit uitgeleerd. Ik vind het belangrijk om me steeds te blijven ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Hierdoor leer je jezelf en je kwaliteiten ook steeds beter kennen én benutten.
Joep: Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven uitdagen. Dit geeft mij motivatie en maakt mij creatief; daarmee bereik je in mijn ogen de mooiste resultaten.

“Voor je eigen ontwikkeling, dien je echt tijd en ruimte in te plannen. Anders komt er niets van terecht. Ben blij dat ik dat heb gedaan.”

Onlangs maakte je de keuze om jezelf verder te ontwikkelen. Wat waren de belangrijkste drijfveren hiervoor?

Brenda: Voor mij is de uitdaging niet de ontwikkeling zelf maar de tijd die het kost om je verder te ontwikkelen. Zoals bij velen is de agenda vaak vol. Wanneer én hoe maak je dan de keuze om ruimte in te plannen specifiek voor je eigen ontwikkeling? Ik merkte dat ik bepaalde vaardigheden enigszins bezit, maar dat er ook zeker punten waar die verbeterd konden worden. Deze verbetering zou mij op alle vlakken gaan ondersteunen en een bijdrage leveren op het werk. Daarnaast bevond ik mij in rustiger vaarwater door de coronaperiode. De lockdown gaf wat extra tijd, ruimte én aanleiding om na te denken waar ik heen wil in de toekomst.
Lianne: Je bent je eigen “instrument”. Door jezelf te ontwikkelen, krijg je steeds meer tools om in te kunnen zetten in verschillende situaties en op verschillende gebieden. Dat maakt je sterker.
Joep: In ieder vak geldt; stilstand is achteruitgang. Ook in de verkoop verandert het continu en dat is de laatste periode alleen maar sneller gegaan. Hierdoor moet je jezelf blijven ontwikkelen maar vooral jezelf onderscheiden.

Wat heeft je doen besluiten voor een leertraject bij YEARTH Academy te kiezen? 

Brenda: Samen met mijn manager heb ik gekeken naar een trainingstraject waarbij de inhoud aansloot op mijn website. De website van YEARTH Academy was informatief en de uitleg van de training motiveerde mij. En, achter kan ik stellen dat YEARTH Academy mij nog meer heeft gebracht dan waar ik op had gehoopt.
Lianne: Het aanbod van YEARTH Academy sloot goed aan en de ervaren trainer Stephan Ernst en gemixte deelnemersgroep sprak mij erg aan.
Joep: Een collega van mij was erg enthousiast over YEARTH Academy en dat heeft mij getriggerd. Zodoende kwam ik op de site terecht hetgeen en daardoor werd ik gelijk nog enthousiaster. Ik heb mezelf toen direct ingeschreven. Overigens hebben andere collega’s zich door mijn enthousiasme ook vervolgens ingeschreven voor een training.

“Om de lesstof van de training in de praktijk te brengen, moet je veel oefenen. Dat doe ik dan ook graag.”

Heb je het idee dat je, na het volgen van de training, beter je potentieel weet te benutten?

Brenda: Zeker! Ik heb enorm veel aan de trainingsdagen gehad. De inhoud, de trainster Frouke Kramer en de andere deelnemers; erg inspirerend. Het inzicht in bepaalde onderwerpen laat je al anders denken en dat is al een stap in de juiste richting. Het toepassen van de lesstof vergt mijns inziens veel oefening; dat doe ik dan ook graag.  
Lianne
: Ja, dat heb ik inderdaad. Ik heb veel handvatten gekregen die ik kan inzetten. Doordat je tijdens de training dit ook kunt oefenen voor in de praktijk maakt dit je steeds bekwamer en zekerder. Ik ben me ook meer bewust van de verschillende manieren van coachen die je kunt inzetten.
Joep: YEARTH Academy heeft mijn verwachtingen meer dan overtroffen. Het was een erg prettige deelnemersgroep. Ook de sfeer en de ervaren trainer hebben hier zeker aan doen bijdragen. Samen bespreek je (probleem) situaties uit de praktijk; je leert dus ook van elkaar waarbij de trainer Robert van Laren de puntjes op de ‘i’ zet en je op een heldere manier nieuwe handvatten aanreikt.

Welke andere competenties wil je in de toekomst graag (verder) ontwikkelen? 

Brenda: Momenteel houd het onderwerp ‘vragen stellen’ mij veel bezig. Dat klinkt misschien simpel maar dat is het zeker niet. Ik lees er veel over. Het lijkt mij erg prettig om mij hier verder in te verdiepen en zo collega’s te kunnen helpen. 
Lianne:
 Ik wil me nu vooral focussen op het gebied van coachen en wie weet kan ik hier me nog meer in gaan verdiepen. Ik kijk graag wat er op mijn pad komt wat leidt tot nieuwe inzichten en ontwikkelingen.
Joep: Ik wil me zeker verder blijven ontwikkelen echter op dit moment zo vlak na deze opleiding heb ik nog geen verdere scholingsplannen.

“Leren luisteren; het lijkt simpel maar dat is het zeker niet!” 

Wat is je belangrijkste ‘lesson learned’? 

Brenda: NIVEA: Nooit Invullen Voor Een Ander. Natuurlijk, dat weten we allang. Echter, aannames zijn snel gemaakt en belemmeren ons in veranderingen die we willen doormaken. Ze beperken ons in veel opzichten. Goed luisteren kan je enorm veel brengen; hier wil ik echt meer aandacht aan gaan geven. 
Lianne:
Dat ik soms wat meer dingen mag loslaten zodat mensen de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen in hun eigen tempo.
Joep: Altijd jezelf blijven!

Ter afsluiting; wat is je favoriete quote?

Brenda: “Asking for help isn’t giving up”, said the horse. “It’s refusing to give up”. Een prachtige quote van Charley Mackesy uit het boek ‘The boy, the mole, the fox and the horse’. 
Lianne:
 Als jij lacht dan ben ik gelukkig!
Joep: A winner never quits and a quitter never wins.