088 - 200 8800 Open/sluit menu

Intrinsieke motivatie

Al heb je de leukste baan op aarde, je komt vast taken tegen die je minder aanspreken. Ons brein beloont ons als we nieuwe dingen leren, maar ons brein wil tegelijkertijd erg graag lui zijn. Energie besparen. Dat verklaart waarom we soms struggelen met taken die ons niet direct boeien of nieuwsgierig maken. Door in deze werkzaamheden wel de uitdaging te vinden, zorg je ervoor dat je je eigen groei niet saboteert maar juist voedt.

Wat is de waarde van motivatie?
Een taak uitvoeren en volbrengen vanuit intrinsieke motivatie, simpelweg uit persoonlijke interesse of voor het plezier, levert een beloningsgevoel op. Door jezelf en je doelen te verbinden aan een taak, kost uitvoering minder moeite doordat je brein meer beloningsstofjes afgeeft. Aan de andere kant werkt iets met tegenzin doen, daarom alleen maar meer demotivatie op.

Zaak dus om je intrinsieke motivatie aan te boren. Hoe pak je dat aan? Hieronder manieren om dat te doen:

1. Onderzoek hoe je baan in het grote plaatje past
Een project of taak is logischerwijs onderdeel van een groter geheel – een oplossing of een stap naar een hoger doel. Vooral bij een nieuwe baan of als beginnend professional kan het een uitdaging zijn om te zien waar je eigenlijk aan bijdraagt. Als je niet weet waar je je voor inzet, kan dat demotiverend werken. Stel daarom vragen om op te helderen wat het doel is en wat jouw rol hierin is. Zo kan een taak waar je eerder het nut niet van in zag, toch van toegevoegde waarde blijken. Waardoor je je direct nuttiger voelt.

2. Voer de simpele taken eerst uit
Door actie georiënteerd simpele taken direct uit te voeren, bereik je meer dan easy-wins. Je maakt namelijk op regelmatige basis geluksstofjes aan, die motiverend werken. Zo creëer je een positief sneeuwbaleffect.

3. Vermijd teveel gedachteloos repeterend werk
Een andere manier om een taak interessanter te maken is door je benaderingswijze aan te passen. Doordat we energiebesparende wezens zijn, stoppen we vaak onszelf uit te dagen en blijven we taken op dezelfde manier uitvoeren. Dit leidt na verloop van tijd naar verveling. Hou jezelf scherp en verzin voor dezelfde taak nieuwe of snellere werkwijzen, zonder op kwaliteit in te leveren.

4. Ondersteun collega’s
Door collega’s te helpen nemen we een pauze van onze eigen zorgen. Dit werkt ontspannend. Als we er ook nog eens in slagen om de ander succesvol te ondersteunen krijgen we er energie van. Iets wat jou weinig moeite kost, kan voor de ander veel tijd besparen. Door deze positieve ervaringen blijf je gemotiveerd om kennis te delen en het maakt je werk meer belonend en plezierig.

5. Bouw je frustraties om in oplossingen
Het is niet gek om je van tijd tot tijd ergens over te frustreren. Als je je echter teveel laat leiden door negatieve gevoelens, leidt je dat af van je doelen. Deze gevoelens maken je brein trager, ze verhogen je stresslevel en maken het moeilijker om in oplossingen te denken.

Voel je je overwhelmed op werk? Plan 15 tot 30 minuten vrij in je agenda. Gebruik deze tijd om privé, op jezelf, te reflecteren. Verwerk lastige gesprekken, ventileer op papier over een vervelende dag of roep even (als je thuis bent) hoe vervelend je baas is. Zo laat je op een gezonde manier spanning los, zonder erin te blijven hangen. Door te reflecteren, kom je er misschien zelfs achter dat je minder redenen hebt om negatief te zijn dan je dacht. Het doel is om beter te begrijpen wat er achter die gevoelens zit en waar ze vandaan komen. Door ze niet weg te stoppen ben je beter in staat om weer vooruit te gaan.

6. Draai een saaie meeting om in een leermoment
Een passieve participatie helpt niemand. Dus al zit je bij een meeting die minder aanhaakt op jouw verantwoordelijkheden, draai het alsnog om in een leermoment. Tune niet uit, maar heb aandacht voor hoe andere teamleden denken ze informatie delen, en waar ze opvallend goed in zijn. Vraag jezelf af: hoe kan ik dit of dat nabootsen in mijn werk? Hoe kan ik deze informatie gebruiken om van te leren? En zo draai je opeens een saaie meeting om in een leermoment en gaat je brein over van verveling naar een beloning. Met als resultaat dat je gemotiveerder bent om er met aandacht aan deel te nemen en ook nog iets nieuws te leren.

Intrinsieke motivatie ontwikkelen kost tijd. Maar door het resultaat te zien van onze inzet, raken we gemotiveerd om hiermee door te gaan en nieuwe manieren te ontdekken.

Gerelateerde trainingen

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Wil je het beste uit jezelf naar boven halen? Een duidelijke richting geven aan je loopbaan? Heb je soms het gevoel druk te zijn met de verkeerde dingen? Ben je benieuwd wat je drijfveren zijn...

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Volgende startdatum: 27 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Effectief Beïnvloeden

Tijdens gesprekken willen we graag dat onze ideeën en belangen goed naar voren komen. De manier waarop we dit doen verschilt nog wel eens. De één zoekt een meer aanvallende houding, de ander kiest voor...

Effectief Beïnvloeden

Effectief Beïnvloeden

Volgende startdatum: 10 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Effectief Communiceren

Hoe ga je om met weerstand en tegenwerpingen in gesprekken? Welk effect heeft je verbale en non-verbale gedrag op anderen?

Effectief Communiceren

Effectief Communiceren

Volgende startdatum: 10 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Emotionele Intelligentie

Het onderscheidende vermogen tussen professionals ligt niet zozeer in de cognitieve intelligentie (IQ), maar in hun emotionele intelligentie (EQ). In deze unieke en inspirerende training ga je, onder begeleiding van een ervaren gedragsspecialist, in op...

Emotionele Intelligentie

Emotionele Intelligentie

Volgende startdatum: 2 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer