088 - 200 8800 Open/sluit menu

Omdenken

Hoe wil jij de wereld zien? Belemmerende of ondersteunende gedachtes bepalen indirect hoe jij eigenaarschap neemt over je eigen leven en tijd. Hoe pak je het stuur terug en daarmee de invloed op je gedrag?

Belemmerende gedachtepatronen
Gedachtes die terugkomen en die je bewust of onbewust in de weg staan van je doel, zijn belemmerend. Soms zijn ze zo klein dat je ze niet eens opmerkt, maar toch hebben ze zeker invloed op je gedrag. Bewustwording van deze gedachtes is dan ook een belangrijkste stap, om ze vervolgens om te kunnen buigen naar een ondersteunende gedachte. Handelen naar je gedachte bepaalt tenslotte je gedrag.

Veel voorkomende gedachtepatronen zijn:

 • Rampdenken: constant bezig zijn met het voorkomen van rampen. Deze rampen spelen met name in je hoofd en dit kost erg veel energie. Je vecht tegen spoken.
 • Perfectionistisch: er mogen geen fouten worden gemaakt. Daardoor ben je bezig met iets vermijden, in plaats van dat je iets probeert te bereiken.
 • Lage frustratietolerantie: verantwoordelijkheden uit de weg gaan. Dit uit zich in het uitstellen van beslissingen en laat anderen deze voor je nemen. Of zo lang wachten, dat de omstandigheden beslissen. Problemen los je niet op, waardoor ze juist opstapelen en uiteindelijk meer moeite kosten om wel op te lossen.
 • Veeleisend: alles moet gaan zoals jij het wilt. Je wilt je zin hebben en maakt je druk over dingen die niet te veranderen zijn.
 • Liefdesverslaafd: erg vaak bevestiging zoeken, even een ‘shotje’ aandacht en warmte. Goedkeuring en de wil van anderen zijn leidend voor beslissingen die je maakt. Iedereen te vriend willen houden kan juist voor teleurstelling zorgen. Niet in de laatste plaats bij jezelf.

Omdenken naar een nieuw perspectief
Ze zijn venijnig, belemmerende gedachtepatronen, maar ondertussen zijn ze niets meer dan ingesleten denkpatronen. En die zijn gewoon aan te pakken. Door ze te herkennen, heb je de mogelijkheid om erop in te spelen. Stel jezelf deze vragen om je gedachte te analyseren:

 • In hoeverre helpt deze gedachte je vooruit?
 • Is de gedachte waar? En weet je dat zeker?
 • Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren?
 • Wat gebeurt er als je deze gedachte vervangt door een andere?
 • Hoe voel je je dan en welke invloed heeft dit dan op je gedrag?

Vervolgens heb je de mogelijkheid om een nieuw perspectief te creëren. Wat verandert er als je jezelf deze vragen stelt?

 • Welke gedachtes zou je nog meer kunnen hebben over deze situatie?
 • Stel dat je afstand creëert. Wat zou je dan bijvoorbeeld tegen een vriend zeggen als hij zich in dezelfde situatie bevindt?
 • Welke gedachte zou je helpen in deze situatie? Waar heb je eigenlijk behoefte aan?
 • Op welke manier kun je het beste met deze gedachte omgaan? Stel dat je ‘m voelt opkomen en er een stapje vanaf zet?

Tussenpose
Wat als je een tussenpose inlast tussen je gedachte en vervolgens je gedrag? Deze video legt uit hoe de gedachte niet per se naar negatief gedrag hoeft te leiden.

Gerelateerde trainingen

Persoonlijk Profileren

Hoe haal je het beste uit jezelf naar boven? Wat zijn je talenten en kwaliteiten? Hoe profileer je je op een daadkrachtige manier naar collega’s zonder dat je jezelf geweld aandoet? Hoe communiceer je helder,...

Persoonlijk Profileren

Persoonlijk Profileren

Volgende startdatum: 15 mei
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Master your Mindset

De huidige crisis vraagt veel van ons. Daarin is je mindset allesbepalend!

Master your Mindset

Master your Mindset

Volgende startdatum: 7 mei
Locatie: 9 locaties
Aantal dagen: 1
Deelnameprijs: € 695,-
Lees meer

Bootcamp: Persoonlijk Leiderschap in 2 dagen

Wil je aan het roer staan van je eigen leven? Het beste uit jezelf naar bovenhalen? Een duidelijke richting geven aan je loopbaan? Ben je benieuwd wat je drijfveren zijn en hoe je deze optimaal...

Bootcamp: Persoonlijk Leiderschap in 2 dagen

Bootcamp: Persoonlijk Leiderschap in 2 dagen

Volgende startdatum: 21 mei
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

De Kunst van het Kiezen

Een van de leukste en meest inspirerende trainingen van dit moment. Een overvloed aan informatie en mogelijkheden zorgt ervoor dat om efficiënt te werken het maken van keuzes steeds belangrijker is. De manier waarop wij...

De Kunst van het Kiezen

De Kunst van het Kiezen

Volgende startdatum: 15 mei
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer