088 - 200 8800 Open/sluit menu

Perfectionisme

Perfectionisme werkt twee kanten op. Enerzijds kan het motiveren om op een hoog niveau te presteren. Anderzijds kan het zorgen voor onnodige spanning die het (werk)proces vertraagt. Hoe versterk je de positieve kanten en verzacht je de negatieve?

Van contraproductief naar kwaliteit
Veel perfectionistische neigingen hebben hun roots in angst en onzekerheid, volgens experts. Vaak zijn perfectionisten bang dat als ze hun perfectionisme loslaten, dat dan hun prestaties eronder lijden. Dus houden ze er stevig aan vast, ook als het contraproductief werkt. Terwijl het in toom houden ervan minder ingewikkeld is dan het lijkt. Het gaat meer over het opnieuw vormgeven van een kracht, dan over het lager inzetten op resultaten en doelen. Door deze kwaliteit anders in te zetten neemt de druk af – dat wat de boosdoener is.

What to do:

1. Zie het grote plaatje
Perfect zijn is niet makkelijk, het kost veel tijd. Vraag jezelf daarom af: gebruik ik mijn tijd verstandig en ben ik wel productief? Stel, je besteedt 4 uur aan het perfectioneren van een presentatie. Staat die inzet wel in verhouding tot de verbetering die het oplevert? Door je mindset te shiften heb je de mogelijkheid om te zien en je te concentreren op dat wat er belangrijk is. Soms is het doel gewoon iets doen en afronden. Door het grote plaatje te zien, verlies je je niet in de details van een klein onderdeel.

2. Pas je standaarden aan
Een van de kenmerken van perfectionisme is dat het eigenlijk nooit helemaal goed genoeg is. Laat daarom je ‘tussen-resultaten’ zien aan een collega. Grote kans dat het voor de organisatie al wel goed genoeg is. Niet alles hoeft prijswaardig te zijn, dan is het veel waardevoller als je tijd en energie overhoudt om aan iets anders, goed, te werken. Voelt vast eerst even kwetsbaar omdat je nog niet achter je werk staat, maar zo leer je wel te herkennen wanneer iets al goed genoeg is.

3. Maak een checklist
Het streven naar perfectie heeft een oneindigheid. Je kan door blijven gaan zonder ooit je bestemming te bereiken. Niet je gewenste, want al dat werken leidt meestal niet naar tevredenheid. Werk daarom met een checklist. Zo blijf je bij meetbare concrete doelen en verlies je je minder in details die er minder toe doen. Goede reminder

4. Doorbreek de cirkel van het herkauwen
Veel perfectionisten hebben de neiging om te herkauwen. Blijven hangen in herhalende en bijna dwangmatige handelingen of gedachtes over een uitdaging, zonder tot oplossing te komen. Verwar daarom herkauwen niet met probleemoplossend bezig zijn.

  • Probeer de cirkel te doorbreken door het achterhalen van je triggers. Wat is het patroon, wanneer ga je in deze modus?
  • Vertrouw je eerste reactie niet. Als je blijft hangen in een gebeurtenis die geweest is, dan is de kans groot dat je een vertroebelt beeld hebt van de echte gebeurtenis. Geef jezelf tijd en afstand voordat je actie onderneemt.
  • Zoek afleiding. Ga iets praktisch doen, uit je hoofd. Zo creëer je ook die afstand.
  • Denk positief. Herkauwen leidt vaak tot vermijdend gedrag. Laat je angsten of onzekerheid niet winnen, maar denk juist terug aan successen. Zo blijf je in beweging en actie.

5. Perspectief creëren en voortgang monitoren
Maak contact met iemand over het werken aan je perfectionisme. Probeer hier open en eerlijk over te zijn. En vraag aan de ander of diegene een seintje wil geven als je te gefocust of juist verward ergens te veel in opgaat en het grote plaatje verliest. Zo ben je niet alleen je eigen beoordelaar, maar creëer je een soort stoplicht buiten je. Goed bezig, oppassen, of nu echt stoppen. Leuk om je voortgang te meten. Zo zie je beter dat je vooruitgaat en wat het je ook daadwerkelijk oplevert.

Gerelateerde trainingen

Effectief Beïnvloeden in 4 maanden

Tijdens gesprekken willen we graag dat onze ideeën en belangen goed naar voren komen. De manier waarop we dit doen verschilt nog wel eens. De één zoekt een meer aanvallende houding, de ander kiest voor...

Effectief Beïnvloeden in 4 maanden

Effectief Beïnvloeden in 4 maanden

Volgende startdatum: 27 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Master your Mindset

De huidige crisis vraagt veel van ons. Daarin is je mindset allesbepalend!

Master your Mindset

Master your Mindset

Volgende startdatum: 5 september
Locatie: 9 locaties
Aantal dagen: 1
Deelnameprijs: € 695,-
Lees meer

Persoonlijke Effectiviteit in 2 dagen

Wil je effectiever en daadkrachtiger functioneren? Helder communiceren waar je belangen en wensen liggen naar collega’s? Resultaatgericht en doeltreffend te werk gaan? De training “Persoonlijke Effectiviteit” is een training waarin jouw persoonlijke leerdoelen centraal staan. Deze training...

Persoonlijke Effectiviteit in 2 dagen

Persoonlijke Effectiviteit in 2 dagen

Volgende startdatum: 2 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Timemanagement

Na deze praktische en inspirerende training heb je geleerd hoe je een optimaal productiviteitsritme creëert.

Timemanagement

Timemanagement

Volgende startdatum: 2 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer