088 - 200 8800 Open/sluit menu

Profileren tijdens een sollicitatiegesprek

Voor de een is het gesneden koek, voor de ander een grote uitdaging: sollicitatiegesprekken. Als er een moment is dat het belangrijk is om jezelf te profileren dan is het wel dit moment. De eerste indruk laat je maar één keer achter tenslotte. Met deze punten sta je weer even scherp in de sollicitatiewedstrijd.

De plek van je dromen (toch?)
Gefeliciteerd, je mag op gesprek komen bij een potentiële nieuwe werkgever. En dan? Het is functieafhankelijk van hoe de opbouw van het gesprek is, maar met deze punten in je achterzak zit je hoe dan ook goed.

1. Bereid je voor
Onderzoek het bedrijf, de functie en de branche. Loop de belangrijkste vaardigheden en eigenschappen langs en zorg dat je bij elk punt een voorbeeld hebt, waaruit blijkt dat jij daarover beschikt. Of in de toekomst gaat beschikken. Waarom wil jij hier werken? Wat heb je toe te voegen en wat hoop je er te leren?

2. Ken jezelf
Wat zijn je kwaliteiten, welke ervaring heb je en welke prestaties staan onder jouw naam. Ook je verbeterpunten zijn interessant. Waar loop je tegenaan, hoe buig je dat om en wat kost moeite om om te buigen. Authenticiteit verkoopt tenslotte beter dan mooie praatjes.

3. Presenteer
Een handige methode is de STAR-methode (Situation, Task, Action, Result). Zo presenteer je op een effectieve manier je ervaring en prestaties. Beschrijf de situatie, de taak die je had, de actie die je hebt ondernomen en de resultaten die hebt behaald. Dit helpt om concrete voorbeelden te geven en je competenties te demonstreren.

4. Toon enthousiasme
Door het tonen van enthousiasme en interesse, laat je zien dat je gemotiveerd bent. Stel vragen en luister actief. Je zit er niet alleen om jezelf van de beste kant te laten zien, je zit er ook om het bedrijf te leren kennen. Passen zij wel bij jou? Tonen ze dezelfde interesse richting jou?

5. Oefen en laat zien
Naast de harde eisen en vaardigheden, zijn er ook persoonlijke kenmerken die belangrijk zijn voor een functie. Ken deze van jezelf en weet ze te benoemen. Hoe wil je jezelf presenteren? Oefening baart kunst. Praat erover met vrienden of andere mensen in je omgeving. Zo praat je er op een laagdrempelige manier over, zonder de inhoudelijk (mogelijk ingewikkelde) woorden. Tell it like it is.

Zenuwen de baas
Niet weten wat er komen gaat, kan zorgen voor spanning. Als je een sollicitatiegesprek als uitdagend ervaart, realiseer je dan dat een groot deel daarvan uit projectie voortkomt. Doordat je denkt aan wat de ander wilt of denkt of vindt. Schrijf dit op en je hebt op een presenteerblaadje waar je uitdagingen zitten of waar je vragen over hebt. Want wat als je deze punten tot een vraag ombouwt, dan staat er misschien niet een angst op papier maar meer een voorwaarde. Hebben zij ook in huis wat jij zoekt?

Gerelateerde trainingen

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Wil je het beste uit jezelf naar boven halen? Een duidelijke richting geven aan je loopbaan? Heb je soms het gevoel druk te zijn met de verkeerde dingen? Ben je benieuwd wat je drijfveren zijn...

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Volgende startdatum: 11 oktober
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Effectief Communiceren

Hoe ga je om met weerstand en tegenwerpingen in gesprekken? Welk effect heeft je verbale en non-verbale gedrag op anderen?

Effectief Communiceren

Effectief Communiceren

Volgende startdatum: 25 oktober
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

The Power of Introverts!

Heb je soms het gevoel dat je onvoldoende ruimte krijgt om je uit te spreken en dat anderen je net even voor zijn? Krijgen jouw ideeën veelal minder aandacht of worden jouw ideeën minder gehoord?...

The Power of Introverts!

The Power of Introverts!

Volgende startdatum: 17 oktober
Locatie: 29 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Presentatiestijlen en -technieken

Hoeveel presentaties kun je je herinneren die impact op je hebben gemaakt? Het geven van een presentatie is het moment waarop je je kunt onderscheiden, impact kunt maken, mensen betrokken en geïnspireerd kunt krijgen. In...

Presentatiestijlen en -technieken

Presentatiestijlen en -technieken

Volgende startdatum: 17 oktober
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer