088 - 200 8800 Open/sluit menu

Train je brein en groei

Volgens onderzoek van de University of Maryland vindt ruim 70% van de topmanagers emotionele intelligentie, oftewel EQ, belangrijker dan IQ. Dit is niet onterecht, gegeven dat EQ een grote voorspeller is van prestaties op de werkvloer. Ontwikkeling van je emotionele brein blijft dus niet onopgemerkt. Des te meer reden om je EQ flink te boosten. De eerste stap zit in je brein.

 

Krachtige hersenen

Net als dat je het menselijk lichaam kunt trainen, zijn je hersenen ook te trainen. Dit vereist actie. Slechts een lidmaatschap op de sportschool helpt je tenslotte ook niet aan een strakker lichaam. Door je hersenen te trainen is het mogelijk om jezelf nieuw emotioneel gedraag aan te meten, mede om zo van gedrag een gewoonte te maken. Door een proces genaamd ‘plasticiteit’ veranderen je hersenen als je emotioneel intelligent gedrag oefent, zodat emotionele intelligentie een tweede natuur wordt.

Herprogrammeer die gedachte

Negatieve gedachtes over jezelf, andere mensen of situaties zijn te veranderen. Een negatieve gedachte is niets anders dan continue herhaling van eigen overtuigingen. Je hebt meer controle over die overtuigingen dan je wellicht denkt. Probeer een positieve draai te geven aan een negatieve gedachte. Verander bijvoorbeeld ‘ik ben hier niet goed in’ naar, ‘ik kan dit leren en ik mag fouten maken’ en ‘ik heb zoiets al eens eerder gedaan en het gaat me weer lukken’. Met deze positieve affirmaties zijn je hersenen als het ware te herprogrammeren.

Empathie te ontwikkelen? Jazeker!

Empathie ontwikkelen begint met een nieuwsgierigheid naar anderen en een oprechte interesse om ze beter te leren begrijpen. Stel brede vragen die niet te beantwoorden zijn met een ‘ja’ of ‘nee’. Let op de antwoorden die je terugkrijgt en probeer de achterliggende gedachte te begrijpen. Check daarbij je eigen perceptie op hun uitspraken door te vragen of je het goed hebt begrepen. Durf je eigen gedachte te uiten. Door zelf een open houding aan te nemen, maak je de weg vrij voor anderen om hetzelfde te doen en zo vergroot je jouw capaciteit tot empathie.

Vind de trigger en daarmee balans

De verbinding tussen het rationele en emotionele deel van het brein maakt je emotioneel intelligenter. Als je stress ervaart, dan is het moeilijker om deze verbinding te maken. Bij het triggeren van stress neemt het emotionele deel van je hersenen het over. Je wordt overstroomd met adrenaline en cortisol, dezelfde neurotransmitters en hormonen die ons – evolutionair gezien – beschermden tijdens levensbedreigende situaties. Je raakt tijdelijk het vermogen kwijt om problemen op te lossen, beslissingen te nemen en rationeel na te denken.

Effectief omgaan met stress is hierom een belangrijk onderdeel van het verbeteren van emotionele intelligentie. Dit doe je door jouw stresstriggers te identificeren. Denk terug aan de momenten waarin je stress ondervond en overspoeld werd door overweldigende emoties en frustratie. Hoe reageer je fysiek op stress? Hoe ontstress jij? Herken je een patroon? Als je bekend bent met je triggers, onderzoeken je zo hoe je hierop het beste reageert om zo jouw connectie tussen het rationele en emotionele brein in stand houden.

De winst van je brein verbinding

Je hersenen bestaan uit miljarden neuronen die als vertakkingen van een boom contact maken met andere neuronen. Eén zo’n neuron kan wel duizenden connecties aangaan, wat een onvoorstelbaar netwerk creëert in je hersenen. Door deze kettingreactie van groei kun je door het herhaaldelijk trainen van je brein een intentie omzetten naar actie. Tijd dus om je emotionele intelligentie te trainen!

Benieuwd hoe je je emotionele intelligentie verder ontwikkelt? Kijk dan bij de training Emotionele Intelligentie in 4 maanden.

Gerelateerde trainingen

Emotionele Intelligentie in 4 maanden

Het onderscheidende vermogen tussen professionals ligt niet zozeer in de cognitieve intelligentie (IQ), maar in hun emotionele intelligentie (EQ). In deze unieke en inspirerende training ga je, onder begeleiding van een ervaren gedragsspecialist, in op...

Emotionele Intelligentie in 4 maanden

Emotionele Intelligentie in 4 maanden

Volgende startdatum: 27 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Effectief Communiceren

Hoe ga je om met weerstand en tegenwerpingen in gesprekken? Welk effect heeft je verbale en non-verbale gedrag op anderen?

Effectief Communiceren

Effectief Communiceren

Volgende startdatum: 26 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Persoonlijke Effectiviteit

Helder communiceren waar je belangen en wensen liggen? Resultaatgericht en doeltreffend te werk gaan? Dat leer je in deze training.

Persoonlijke Effectiviteit

Persoonlijke Effectiviteit

Volgende startdatum: 15 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 3
Deelnameprijs: € 1.495,-
Lees meer

Optimaal omgaan met Stress

Stress, eerder regel dan uitzondering! In een leven vol ambities en mogelijkheden valt het af en toe niet mee om de regie te blijven houden. We kennen het allemaal wel: een hoofd vol met zorgen....

Optimaal omgaan met Stress

Optimaal omgaan met Stress

Volgende startdatum: 15 augustus
Locatie: 14 locaties
Aantal dagen: 1
Deelnameprijs: € 695,-
Lees meer