088 - 200 8800 Open/sluit menu

Nog geen account?

Programmeer je brein

Volgens recent onderzoek van de University of Maryland vindt 71% van de topmanagers emotionele intelligentie, oftewel EQ, belangrijker dan IQ. Dit is niet onterecht, gegeven dat EQ een grote voorspeller is van prestaties op de werkvloer. Ontwikkeling van je emotionele brein blijft dus niet onopgemerkt, des te meer reden om je EQ flink te boosten. De eerste stap zit in je brein.

Hersenkracht

Net als dat je het menselijk lichaam kunt trainen, kun je ook de hersenen trainen. Dit vereist actie; slechts een lidmaatschap op de sportschool helpt je ook niet aan een strakker lichaam. Je kunt je hersenen trainen om jezelf nieuw emotioneel gedrag aan te meten, waardoor de weg wordt vrijgemaakt om van gedrag een gewoonte te maken. Door een proces genaamd ‘plasticiteit’ veranderen je hersenen wanneer je emotioneel intelligent gedrag oefent, totdat emotionele intelligentie een tweede natuur wordt.

Herprogrammeer je gedachten

Negatieve gedachten over jezelf, andere mensen of situaties kun je veranderen. Een negatieve gedachte is niets anders dan continue herhaling van eigen overtuigingen. Je hebt meer controle over die overtuigingen dan je wellicht denkt. Probeer een positieve draai te geven aan negatieve gedachten. Bijvoorbeeld, verander ‘ik ben hier niet goed in’ naar, ‘ik kan dit leren en ik mag fouten maken’ en ‘ik heb zoiets al eens eerder gedaan en het gaat me weer lukken’ of ‘ik kan hulp krijgen en mezelf verbeteren’. Met deze positieve affirmaties kun je je hersenen als het ware herprogrammeren.

Empathie ontwikkelen

Empathie ontwikkelen begint met een nieuwsgierigheid naar anderen en een oprechte interesse om ze beter te leren begrijpen. Stel vragen die niet beantwoord kunnen worden met een ‘ja’ of ‘nee’. Let op de antwoorden die je terugkrijgt en probeer de achterliggende gedachten te begrijpen. Check daarbij je eigen perceptie op hun uitspraken door te vragen of je het goed hebt begrepen. Durf je eigen gedachten te uiten. Door zelf een open houding aan te nemen, maak je de weg vrij voor anderen om hetzelfde te doen en vergroot je jouw capaciteit tot empathie.

Emotioneel basisinstinct

De verbinding tussen het rationele en emotionele deel van het brein maakt je emotioneel intelligenter. Wanneer je stress ervaart, wordt het moeilijker deze verbinding te maken. Wanneer stress getriggerd wordt, neemt het emotionele deel van je hersenen het over. Je wordt overstroomd met adrenaline en cortisol, dezelfde neurotransmitters en hormonen die ons – evolutionair gezien – beschermden tijdens levensbedreigende situaties. Je raakt tijdelijk het vermogen kwijt om problemen op te lossen, beslissingen te nemen en rationeel na te denken. Effectief omgaan met je stress is hierom een belangrijk onderdeel van het verbeteren van emotionele intelligentie. Dit kun je doen door jouw stresstriggers te identificeren. Denk terug aan de momenten waarin je stress ondervond en overspoeld werd door overweldigende emoties en frustratie. Hoe reageer je fysiek op stress? Hoe ontstress jij? Herken je een patroon? Wanneer je bekend bent met je triggers, kun je onderzoeken hoe je hierop het beste kunt reageren en zo jouw connectie tussen het rationele en emotionele brein in stand houden.

Verbind je brein

Je hersenen bestaan uit miljarden neuronen welke als vertakkingen van een boom contact maken met andere neuronen. Eén zo’n neuron kan wel 15.000 connecties aangaan, wat een onvoorstelbaar netwerk creëert in je hersenen. Door deze kettingreactie van groei kun je door het herhaaldelijk trainen van je brein intentie omzetten naar actie. Tijd dus om je emotionele intelligentie te trainen!

Benieuwd hoe je je emotionele intelligentie verder kunt ontwikkelen? Kijk dan bij de training Emotionele Intelligentie in 4 maanden.

Gerelateerde trainingen

Emotionele Intelligentie in 4 maanden

Het onderscheidende vermogen tussen professionals ligt niet zozeer in de cognitieve intelligentie (IQ), maar in hun emotionele intelligentie (EQ). In deze unieke en inspirerende training ga je, onder begeleiding van een ervaren gedragsspecialist, in op...

Emotionele Intelligentie in 4 maanden

Emotionele Intelligentie in 4 maanden

Volgende startdatum: 14 oktober
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.895,-
Lees meer

Effectief Communiceren

Hoe ga je om met weerstand en tegenwerpingen in gesprekken? Welk effect heeft je verbale en non-verbale gedrag op anderen?

Effectief Communiceren

Effectief Communiceren

Volgende startdatum: 11 oktober
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 995,-
Lees meer

Persoonlijke Effectiviteit

Helder communiceren waar je belangen en wensen liggen? Resultaatgericht en doeltreffend te werk gaan? Dat leer je in deze training.

Persoonlijke Effectiviteit

Persoonlijke Effectiviteit

Volgende startdatum: 7 oktober
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 3
Deelnameprijs: € 1.395,-
Lees meer

Optimaal omgaan met Stress

Stress, eerder regel dan uitzondering! In een leven vol ambities en mogelijkheden valt het af en toe niet mee om de regie te blijven houden. We kennen het allemaal wel; een hoofd vol met zorgen....

Optimaal omgaan met Stress

Optimaal omgaan met Stress

Volgende startdatum: 6 oktober
Locatie: 11 locaties
Aantal dagen: 1
Deelnameprijs: € 695,-
Lees meer