088 - 200 8800 Open/sluit menu

Voornemens en verlangens

Wie denkt dat ‘goede voornemens’ maar een verzinsel is, heeft het mis. Bij het ontstaan ervan was geen glas bubbels te zien, want langlanggeleden zijn er in verschillende culturen al goede-voornemens-sporen te vinden.

Back in the days

Zo’n 4000 jaar geleden vierden de Babyloniërs het nieuwe jaar in de lente. Met het planten van nieuwe gewassen. Dan maakten ze beloftes aan goden, zoals over het afbetalen van schulden. Zich houden aan de beloftes, betekende (hopelijk) een beloning in de vorm van bijvoorbeeld een goede oogst. De Romeinen hebben 1 januari als eerste dag van het jaar gedoopt. Januari, naar de god Janus – de god van een nieuw begin. Janus werd verbeeld met twee gezichten: één die naar het verleden kijkt en één naar de toekomst. Ze brachten hem offers en beloofden zich goed te gedragen.

Voornemens anno nu

Elk moment en elke dag is het mogelijk om met iets te starten. Maar, volgens de Fresh Start Effect gaan mensen erg goed op een nieuw tijdperk. Dan lijkt het alsof het oude echt wordt afgesloten. Mooie strik eromheen en weer doorgaan. Hetzelfde effect in kleinere mate heeft een nieuwe dag, een maandag, of de eerste dag van de maand.

Een welbekend risico van het hebben van voornemens is het niet volhouden. Ermee stoppen voordat je er goed en wel mee begint. Iets nieuws aanleren kost inzet, want mensen zijn geprogrammeerd om vanuit gewoontes te functioneren. Dus, daar zit meteen de grootste tip! Maak van je voornemen een nieuwe gewoonte. Door deze te blijven herhalen ziet je systeem het steeds meer als onderdeel van jou en steeds minder als indringer.

Pak die aanpak

Met deze tips bereik je wat je wilt bereiken. Doei grote abracadabra show en hoi zo pak ik het aan show:

  • Maak je voornemen realistisch en concreet. Het is leuk om te bedenken dat je ooit rond de aarde vliegt, maar het werkt beter als je besluit om binnen nu en een half jaar je eerste vliegles te nemen. Men is geneigd om iets te veranderen of iets te doen wat ver van hen afstaat. In stappen naar een doel toe werken, werkt beter.
  • Ga voor een voornemen dat dichtbij je staat. Dan is het niet alleen beter haalbaar, maar zo blijf je ook bij je authentieke kracht. Zo werk je aan een doel vanuit intrinsieke motivatie en niet vanuit externe beïnvloeding. Wat wil jíj bereiken (en dus niet je buurman)?
  • Kwaliteit boven kwantiteit. Uit onderzoek blijkt dat de slagingskans groter is als iemand minder voornemens heeft. Kies bewust, dan wordt het minder kans schieten.

Looking on the bright side

Verder is het handig om je voornemen in een positief jasje te verpakken. Dus niet als iets wat je niet meer gaat doen, waar je mee gaat stoppen. Juist als iets waarmee je begint of wat je gaat doen. Een positieve insteek werkt motiverend op je mindset. Niet stoppen met roken, maar starten met een gezonde leefstijl.

Stel, je hebt je dag of je week niet en oude gewoontes liggen op de loer. Wat doe je dan? In onze post hebben we het over de Empathy Gap – het onderschatten van emoties op onze beslissingen en ons gedrag. Tipje van de sluier: een goede voorbereiding is de sleutel tot succes.

Check je reality check

Tot slot: wat mag het je kosten? Dit is niet alleen uit te drukken in geld, maar ook in waarden. Bepaal van tevoren wat je ervoor over hebt, want zo heb je bij een tegenslag een duidelijke stip op de horizon. Zoveel slapeloze nachten, zoveel momenten dat het moeite mag kosten, zoveel sociale aangelegenheden (skippen) per maand. Dan calculeer je ‘de kosten’ in, in plaats van dat het op dat moment als tegenvaller voelt of als iets dat je moet heroverwegen om door te zetten.

Wil je gewoon dromen en speels met nieuwe plannen aan de slag gaan? Doen! Ergens plezier in hebben en op een leuke manier ontdekken wat voor jou werkt en wat niet – helemaal goed. Maak er vooral je eigen feestje van!

Gerelateerde trainingen

De Kunst van het Kiezen

Een van de leukste en meest inspirerende trainingen van dit moment. Een overvloed aan informatie en mogelijkheden zorgt ervoor dat om efficiënt te werken het maken van keuzes steeds belangrijker is. De manier waarop wij...

De Kunst van het Kiezen

De Kunst van het Kiezen

Volgende startdatum: 15 mei
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Persoonlijke Effectiviteit in 4 maanden

Wil je effectiever en daadkrachtiger functioneren? Helder communiceren waar je belangen en wensen liggen naar collega’s? Resultaatgericht en doeltreffend te werk gaan? De training “Persoonlijke Effectiviteit in 4 maanden” is een training waarin jouw persoonlijke...

Persoonlijke Effectiviteit in 4 maanden

Persoonlijke Effectiviteit in 4 maanden

Volgende startdatum: 2 mei
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Persoonlijk Profileren in 4 maanden

Hoe haal je het beste uit jezelf naar boven? Wat zijn je talenten en kwaliteiten? Hoe profileer je je op een daadkrachtige manier zonder dat je jezelf geweld aan hoeft te doen? Hoe communiceer je helder, en...

Persoonlijk Profileren in 4 maanden

Persoonlijk Profileren in 4 maanden

Volgende startdatum: 2 mei
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Optimaal omgaan met Stress

Stress, eerder regel dan uitzondering! In een leven vol ambities en mogelijkheden valt het af en toe niet mee om de regie te blijven houden. We kennen het allemaal wel: een hoofd vol met zorgen....

Optimaal omgaan met Stress

Optimaal omgaan met Stress

Volgende startdatum: 15 mei
Locatie: 11 locaties
Aantal dagen: 1
Deelnameprijs: € 695,-
Lees meer