De winst van weerstand
Van jongst af aan krijgen we mee dat we niet moeten schreeuwen of slaan. Wel lief zijn en een knuffel geven om het goed te maken. Weerstand uiten kinderen in een pure vorm. Later leren we aan om hier woorden aan te geven. Maar hetzelfde principe blijft: weerstand buigen we het liefst zo snel mogelijk om naar iets positiefs of harmonie. Kusje erop en klaar. Maar wat kan weerstand ons leren en geven? Door het de ruimte te durven geven kunnen we dat onderzoeken.
De wens achter weerstand
Weerstand is informatie die je helpt om je doel te bereiken. Hoewel het erop lijkt dat het in de weg ervan staat, is het juist een waardevolle bron. Wat vertelt weerstand over de situatie, jezelf en de ander? Zo is het mogelijk dat de ander bijvoorbeeld de risico’s of valkuilen in kaart brengt. Door het stellen van de juiste vragen, kun je weerstand constructief inzetten in plaats van dat je het zonder gewenst effect omzeilt.
Als je de informatie hebt verzameld, weet je wat je gesprekspartner wilt. Zo kun je een gericht nieuw voorstel doen. Onderbouw eerst waarom je een voorstel doet, voordat je het daadwerkelijke voorstel doet. Zo hou je de aandacht langer vast. Benoem hierbij de belangen eerst. Bijvoorbeeld: woensdag is er een expert in huis, dus daarom wil ik graag dan afspreken. In plaats van: ik wil woensdag afspreken, (want dan is er een expert in huis). Op deze manier wordt er sneller in oplossingen gedacht. Focus op gezamenlijke belangen, niet op het verkopen van je standpunt.
Weerstand is niet de ware boosdoener
Over weerstand hoef je je geen zorgen te maken. Het toont betrokkenheid aan. Want waarom zou je je druk maken, als het je niet interesseert? De ware vijand is desinteresse. Zolang er interesse en betrokkenheid is, is winst dichtbij. Het onderzoeken van de wens achter weerstand hoeft niet alleen met een ander te zijn. Dit gesprek kun je ook aangaan met jezelf. Als je weerstand ervaart wil je misschien wel vechten, je kop in het zand steken of een blokje eromheen lopen. Maar stel je weerstand vragen. Waarom voelt het ongemakkelijk? Waar word je geïrriteerd van, waarom wil je iets niet doen? Vergroot je bewustzijn en daarmee je zelfkennis.
Ombuigen
Door ongemakkelijke gevoelens niet als negatief te ervaren, maar als informatiebron voor je triggers – voelen ze niet langer bedreigend. Dan kun je er gewoon naast gaan staan. Dan geeft het ideeën, een opening voor een interessant gesprek, nieuwe invalshoeken. Een voorwaarde voor verandering.
Weerstand tegen weerstand kun je zien als bokswedstrijd. Maar wat als je het benadert als een meer oosterse vechtsport? Dan wordt het direct een stuk intelligenter. Een dans bijna. Hoe beweegt de ander, wat is je eigen tactiek, hoe pas je die aan. Weerstand als opbouw naar een oplossing en dus winst