Persoonlijke SWOT Analyse
Een SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) analyse; velen van ons zijn hier wel bekend mee. Het wordt ingezet als marketing- of bedrijfsmodel om in kaart te brengen wat de organisatie typeert en hoe je toekomstbestendig te werk gaat. Handig. Maar wist je dat je deze analyse ook op jezelf, als persoon, kunt toepassen?
Waarom maak je een persoonlijke SWOT analyse?
Om allerlei redenen. In deze snel veranderde maatschappij is stilstand in je persoonlijke ontwikkeling geen optie. Hoe krijg je hier meer grip op? Hoe zorg je ervoor dat je je volledige potentieel blijft ontdekken én benutten? Door aandacht te besteden aan wat je kunt, waar je in wilt groeien, wat de mogelijkheden zijn en welke challenges er om de hoek komen kijken. De persoonlijke SWOT is dé tool om je hierbij te helpen.
Wat bereik je ermee?
Simpel! Met een persoonlijke SWOT maak je inzichtelijk waar je in je persoonlijke én professionele ontwikkeling nog aandacht aan kunt besteden. Wil je een promotie maken op werk of leren omgaan met bepaalde situaties? De analyse helpt je bij het bereiken van je volledige potentieel en geeft richting aan je ontwikkelingsplan. Door de uitkomsten van deze analyse sta je sterker in je schoenen, weet je waar je krachten liggen en waar je eventueel rekening mee kunt houden. Een boost voor je zelfbeeld, fijn toch? Weet jij al waar je je persoonlijke SWOT voor wilt inzetten?
Hoe pak je het aan?
Een volgende stap is het in kaart brengen van zowel interne als externe factoren. Je sterktes en zwaktes vinden binnen jezelf plaats (intern); hier heb je invloed op. Je kansen en bedreigingen spelen buiten jezelf een rol (extern); daar kan je mee leren omgaan, maar niet veranderen. Voordat je begint met het invullen van de analyse, is het handig om voor jezelf een doel op te stellen. Wat wil je bereiken met de analyse? De vragen in de tabel hieronder helpen bij het invullen van je SWOT analyse.
Tip: werk de punten zo concreet mogelijk uit!
Voorbeeld van een persoonlijke SWOT analyse
Stel, je doel is om assertiever en zelfverzekerder te communiceren. Benieuwd hoe een soortgelijke analyse er uit kan zien? Bekijk dan de beknopte analyse hieronder.
Tot slot
Je weet nu alles over het invullen van je persoonlijke SWOT analyse. Nadat je in kaart hebt gebracht waar je sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen liggen, kies je van ieder component de grootste uit. Vervolgens kun je je grootste sterkte koppelen aan je grootste kans en je grootste zwakte aan je grootste bedreiging. Wanneer je deze koppelingen hebt gemaakt ontstaat er een strategie om je doel te bereiken en het ultieme doemscenario uit de weg te gaan.
Tijdens een YEARTH training wordt er aandacht besteed aan jouw persoonlijke SWOT analyse en is er de mogelijkheid om deze samen te analyseren. Op deze manier krijg je handvatten om een wezenlijke stap te maken in jouw persoonlijke ontwikkeling!