088 - 200 8800 Open/sluit menu

Authentiek introvert boven gekunsteld extravert

Introvert zijn op de werkvloer kan als een nadeel voelen. Je wordt overstemd door extraverte collega’s, je hebt moeite om jezelf te profileren en je raakt snel uitgeput door alle sociale interacties. De voordelen blijven vaak onderbelicht, terwijl introverte personen van enorme waarde kunnen zijn op de werkvloer.

Laat je als introvert zien op een manier die bij je past. Mensen zien liever een authentieke introvert, dan een gekunsteld extravert.

Wat is introversie?
Introversie is een persoonlijkheidseigenschap die aangeeft waar je je energie uit haalt. Introverte mensen halen hun energie uit zichzelf, uit hun eigen gedachten en ideeën. Ze brengen graag tijd alleen door of met een paar goede vrienden. Ze zijn bedachtzaam, rustig en ingetogen. Ze denken na voordat ze praten en houden hun emoties liever voor zichzelf. Extraverte mensen halen hun energie uit andere mensen en uit de buitenwereld. Ze praten graag en veel, zijn ondernemend en spontaan. Ze laten graag van zich horen en zijn niet bang om in de schijnwerpers te staan.

Introversie en extraversie zijn geen zwart-wit begrippen. Het zijn eerder twee uitersten van een spectrum, waar de meeste mensen ergens tussenin zitten. Sommigen zijn niet uitgesproken introvert of extravert, maar een beetje van beide. Zij worden ook wel ambivert genoemd. Het is ook mogelijk dat je je in verschillende situaties anders gedraagt. Zo kun je introvert zijn op je werk, maar extravert in je vrije tijd. Of je kunt je aanpassen aan de mensen om je heen, afhankelijk van wat er van je verwacht wordt.

Waarde van introversie op de werkvloer

Onze maatschappij lijkt vooral gericht te zijn op extraverte kwaliteiten. Denk aan gezelligheid, spontaniteit en assertiviteit. Introversie is aanvullend hierop. Introverte mensen zijn vaak creatiever, kunnen beter omgaan met feedback en halen meer deadlines. Bovendien hebben introverte mensen een aantal unieke vaardigheden die zeer nuttig zijn op de werkvloer, zoals:

  • Luisteren: introverte mensen kunnen zich goed inleven in anderen, ze stellen de juiste vragen en ze geven anderen de ruimte om hun verhaal te doen.
  • Analyseren: introverte mensen kunnen complexe informatie verwerken, verbanden leggen en oplossingen bedenken. Ze houden van feiten en details, zijn kritisch en nauwkeurig.
  • Concentreren: introverte mensen hebben minder behoefte aan afleiding en prikkels. Ze kunnen zich langere tijd focussen op een taak. Ze houden van diepgang en kwaliteit, zijn gedreven en toegewijd.

Hoe kun je als introvert jezelf laten zien op de werkvloer?

Als introvert kun je veel toevoegen aan een team of organisatie. Zorg ervoor dat dit wordt gezien en gewaardeerd. Profileer jezelf zonder te verloochenen wie je bent. Laat je stem horen zonder te schreeuwen. Deze tips helpen je op weg:

  • Bereid je voor: introverte mensen hebben vaak meer tijd nodig om hun gedachten te ordenen en te verwoorden. Bereid je daarom voor op situaties. Ga je een idee pitchen? Bedenk van tevoren wat je wilt zeggen, schrijf het op of oefen het hardop. Zo voorkom je dat je overvallen wordt door een vraag of een opmerking. Je kunt dan zelfverzekerd en duidelijk je punt maken.
  • Kies je moment: introverte mensen hebben vaak moeite om zich te mengen in een groep of een gesprek. Ze wachten liever af tot ze aan de beurt zijn of tot ze een opening zien. Soms is dat niet genoeg. Dan loop je het risico dat je overgeslagen of genegeerd wordt. Kies je moment of creëer dit zelf. Spreek iemand aan die je vertrouwt, vraag om feedback of plan een een-op-een gesprek. Zo word je gehoord en bouw je een relatie op met de mensen om je heen.
  • Wees jezelf: introverte mensen hebben de neiging om zich aan te passen aan de extraverte norm. Ze proberen zichzelf te veranderen, of doen alsof ze iets leuk vinden terwijl dat niet zo is. Dat werkt meestal averechts. Je voelt je niet prettig, komt niet authentiek over en je raakt jezelf kwijt. Wees jezelf en benadruk je kwaliteiten. Zo maak je een positieve indruk en trek je de mensen aan die bij je passen.

Leer meer over introversie

De illusie van extravert gedrag bij een introvert persoon houd je niet lang op. Je faket je eigen gedrag. Draai het om. Laat het introverte in jou je kracht zijn. Je beschikt over eigenschappen die aanvullend zijn op je extraverte collega’s. Vul elkaar aan en versterk elkaar.

Leer hoe je jezelf op authentieke wijze kunt profileren, hoe je op jouw manier uiting kunt geven aan je ideeën en belangen. Concrete handvatten laten je optimaal omgaan met situaties waarin extraversie de boventoon voert. Zo kun je succesvol functioneren in een extraverte wereld, zonder jezelf te verliezen.

Gerelateerde trainingen

Assertief Optreden en Communiceren

Helder en zelfverzekerd communiceren over je ideeën en belangen lijkt lastig. Assertief gedrag is echter te leren.

Assertief Optreden en Communiceren

Assertief Optreden en Communiceren

Volgende startdatum: 6 maart
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

De Dagelijkse Onderhandeling

Bij onderhandelen denken we al snel aan verkopers en handelaren, maar je onderhandelt bewust of onbewust de hele dag door. We onderhandelen met onze leidinggevende over salaris, met onze collega’s over werkzaamheden, in je privé...

De Dagelijkse Onderhandeling

De Dagelijkse Onderhandeling

Volgende startdatum: 6 maart
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

De Kunst van het Kiezen

Een van de leukste en meest inspirerende trainingen van dit moment. Een overvloed aan informatie en mogelijkheden zorgt ervoor dat om efficiënt te werken het maken van keuzes steeds belangrijker is. De manier waarop wij...

De Kunst van het Kiezen

De Kunst van het Kiezen

Volgende startdatum: 1 maart
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Perfectionisme 2.0

Perfectionisme is een term die veelal gepaard gaat met succes, gedrevenheid en doorzettingsvermogen. De gemiddelde perfectionist wil het beste uit zichzelf halen. Goed wordt hierbij echter nogal eens verward met nooit goed genoeg. De perfectionist...

Perfectionisme 2.0

Perfectionisme 2.0

Volgende startdatum: 1 maart
Locatie: 14 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer