088 - 200 8800 Open/sluit menu

Creëer een microstress-vrije organisatiecultuur

Je gaat met energie, enthousiasme en voldoening naar je werk. Iedere dag heb je een duidelijk doel voor ogen. Je werkzaamheden sluiten aan bij je purpose. Je werkt samen met collega’s die je vertrouwt en respecteert. De feedback die je krijgt is positief en er is erkenning voor je inspanningen. Klinkt dat niet als een ideale situatie?

De realiteit is vaak anders. Meer dan de helft van de werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2023: a global workforce view, uitgevoerd door HR- en salarisdienstverlener ADP. Werkstress is een van de belangrijkste oorzaken van een burn-out. Een toestand van chronische uitputting, cynisme en verminderde effectiviteit. Een burn-out heeft niet alleen een negatieve impact op de gezondheid en het welzijn van een individu, maar ook op de prestaties en de reputatie van een organisatie.

Verminder microstress, minder burn-outs

Hoe kun je als organisatie voorkomen dat je werknemers opbranden? Een van de sleutels is het verminderen van microstress. Microstress is een term die verwijst naar de kleine momenten van stress die worden veroorzaakt door routinematige interacties. Denk bijvoorbeeld aan een onduidelijke e-mail, een gemiste deadline, een conflict met een collega of een technisch probleem. Deze momenten lijken onschuldig, maar wanneer ze zich opstapelen, kunnen ze leiden tot een gevoel van overbelasting, frustratie en machteloosheid.

Een microstress-vrije organisatiecultuur is niet zomaar gecreëerd. Het kost tijd om een organisatiecultuur op te bouwen die stress vermindert en welzijn bevordert. Een organisatiecultuur die je werknemers motiveert, inspireert en ondersteunt. Een organisatiecultuur die leidt tot betere resultaten en een hogere klanttevredenheid. Met deze tips zet jouw organisatie stappen in de goede richting:

Tip 1: Bevorder vertrouwen

Vertrouwen is de basis van elke goede relatie, zowel persoonlijk als professioneel. Vertrouwen zorgt voor een gevoel van veiligheid, verbondenheid en betrokkenheid. Vertrouwen maakt het mogelijk om open en eerlijk te communiceren, feedback te geven en te ontvangen, risico’s te nemen en te leren van fouten. Vertrouwen vermindert de angst voor afwijzing, kritiek en conflicten.

Hoe kun je vertrouwen bevorderen in je organisatie?

 • Wees transparant en consistent in je communicatie. Deel je visie, doelen, verwachtingen en beslissingen met je werknemers. Leg uit waarom je bepaalde keuzes maakt en wat de gevolgen zijn. Wees eerlijk over de uitdagingen en problemen die je tegenkomt. Vermijd dubbelzinnigheid, tegenstrijdigheid en verborgen agenda’s.
 • Toon waardering en erkenning voor je werknemers. Laat zien dat je hun inzet, bijdrage en resultaten waardeert. Geef complimenten, bedankjes en beloningen. Vier successen, mijlpalen en jubilea. Wees specifiek, oprecht en tijdig in je feedback.
 • Geef je werknemers autonomie en verantwoordelijkheid. Laat zien dat je vertrouwen hebt in hun capaciteiten, kennis en oordeel. Geef ze de ruimte om hun eigen beslissingen te nemen, hun eigen werkwijze te bepalen en hun eigen initiatieven te ontplooien. Betrek ze bij het opstellen van doelen, plannen en strategieën. Vraag om hun mening, ideeën en suggesties.
 • Wees betrouwbaar en integer. Kom je beloftes, afspraken en deadlines na. Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Wees eerlijk, respectvol en ethisch in je handelen. Neem verantwoordelijkheid voor je fouten en los ze op. Behandel je werknemers, klanten en partners op een eerlijke en gelijkwaardige manier.

Tip 2: Stimuleer samenwerking

Samenwerking is de sleutel tot innovatie, creativiteit en productiviteit. Het zorgt voor verbondenheid, diversiteit en synergie. Samenwerking maakt het mogelijk om kennis, ervaringen en perspectieven te delen, te leren van elkaar en elkaar te helpen. Samenwerking vermindert de isolatie, de concurrentie en de conflicten.

Hoe kun je samenwerking stimuleren in je organisatie?

 • Creëer een gedeelde visie en missie. Zorg ervoor dat je werknemers weten wat het purpose, het doel, de waarden en de cultuur van je organisatie zijn. Zodat ze zich identificeren met en betrokken voelen bij je organisatie. Zorg ervoor dat ze weten hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel.
 • Faciliteer effectieve communicatie en informatie-uitwisseling. Zorg voor duidelijke, tijdige en relevante communicatiekanalen en -platforms. Regelmatige, gestructureerde en interactieve vergaderingen, workshops en brainstormsessies helpen hierbij. Zorg voor feedback, evaluatie en verbetering. Zet dit in gang met een open, respectvolle en constructieve dialoog.
 • Bouw sterke en diverse teams. Een goede balans tussen individuele en teamdoelen, taken en beloningen is hierbij een uitgangspunt. Zorg voor een goede mix van vaardigheden, kennis, persoonlijkheden en achtergronden. Een goede teamspirit, sfeer en humor helpen hier enorm bij.
 • Ondersteun en train je werknemers. Zet voldoende middelen, tools en trainingen in. Zorg voor voldoende begeleiding, advies en feedback. Erken, waardeer en beloon je mensen.

Tip 3: Cultiveer welzijn

Welzijn is de basis van elke goede prestatie, zowel persoonlijk als professioneel. Welzijn zorgt voor gezondheid, geluk en voldoening. Dit maakt het mogelijk om optimaal te functioneren, te genieten en te groeien. Welzijn vermindert de kans op ziekte, burn-out en verzuim.

Hoe kun je welzijn cultiveren in je organisatie?

 • Creëer een gezonde en veilige werkomgeving. Zorg voor een goede ergonomie, verlichting, ventilatie en temperatuur. Houd de hygiëne, schoonmaak en onderhoud op peil. Regel een goede beveiliging, preventie en noodplan. Bied een goede balans tussen werk en privé, flexibiliteit en autonomie.
 • Stimuleer een positieve en stimulerende werksfeer. Voeg een goede dosis humor, plezier en ontspanning toe. Varieer met afwisseling en uitdaging. Geef een goede waardering, erkenning en beloning. Zorg voor goede feedback, evaluatie en verbetering.
 • Zorg voor een holistische en integrale benadering van welzijn. Aandacht voor de fysieke, mentale, emotionele en sociale aspecten van welzijn. Een goede ondersteuning, begeleiding en coaching. Zorg voor een goed aanbod van activiteiten, programma’s en interventies. Goede betrokkenheid, participatie en verantwoordelijkheid zijn van groot belang.

Geen microstress, meer resultaat

Een organisatiecultuur die stress vermindert en welzijn bevordert, zorgt voor gemotiveerde werknemers. Het inspireert en ondersteunt. Een organisatiecultuur die leidt tot betere resultaten en een hogere klanttevredenheid.

Door het verminderen van microstress verlaag je niet alleen het risico op burn-outs, maar ook de productiviteit, de creativiteit en de innovatie verhogen. Help je werknemers om hun potentieel te benutten, hun doelen te bereiken en hun passie te volgen. Je kunt je organisatie onderscheiden, je reputatie verbeteren en je klanten binden. Kortom, je kunt meer waarde creëren voor je klanten, je werknemers en jezelf.

Gerelateerde trainingen

Hoe voorkom je een burn-out

Iedereen kent het gevoel van stress. In de basis is stress essentieel om te kunnen presteren. Gezonde stress verhoogt de concentratie; ook wel gezonde spanning genoemd. Stress is dus niet per definitie negatief! Maar, wanneer...

Hoe voorkom je een burn-out

Hoe voorkom je een burn-out

Volgende startdatum: 2 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Optimaal omgaan met Stress

Stress, eerder regel dan uitzondering! In een leven vol ambities en mogelijkheden valt het af en toe niet mee om de regie te blijven houden. We kennen het allemaal wel: een hoofd vol met zorgen....

Optimaal omgaan met Stress

Optimaal omgaan met Stress

Volgende startdatum: 2 juli
Locatie: 14 locaties
Aantal dagen: 1
Deelnameprijs: € 695,-
Lees meer

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Wil je het beste uit jezelf naar boven halen? Een duidelijke richting geven aan je loopbaan? Heb je soms het gevoel druk te zijn met de verkeerde dingen? Ben je benieuwd wat je drijfveren zijn...

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Volgende startdatum: 27 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

De Kunst van het Kiezen

Een van de leukste en meest inspirerende trainingen van dit moment. Een overvloed aan informatie en mogelijkheden zorgt ervoor dat om efficiënt te werken het maken van keuzes steeds belangrijker is. De manier waarop wij...

De Kunst van het Kiezen

De Kunst van het Kiezen

Volgende startdatum: 2 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer