088 - 200 8800 Open/sluit menu

Smart choices

Mensen maken de hele dag keuzes, maar hoe weet je of jouw keuze de juiste beslissing is? Uit onderzoek van de Universiteit van Colombia blijkt dat we minimaal 70 keuzes per dag maken. Grotendeels zijn dit kleine beslissingen zoals wat je ‘s ochtends aantrekt of wat je ’s avonds gaat koken, maar een aantal beslissingen die je op een dag maakt zijn groot. Ga je dat huis kopen? Ga je solliciteren voor die promotie? Dit soort keuzes kunnen veel impact hebben op jouw leven, maar ook op andermans leven, waardoor je een weloverwogen beslissing wilt maken om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt. Toch blijkt dat mensen lang niet altijd goed zijn in het maken van keuzes.

Uit recent onderzoek van Princeton University blijkt dat mensen bij het maken van keuzes, zich laten leiden door heuristieken, onbewuste vuistregels. Wanneer mensen geen sterke politieke voorkeur hebben, worden politiekkandidaten beoordeeld op basis van uiterlijke kenmerken. Uit onderzoek van verschillende universiteiten over de wereld, waaronder de Universiteit van Utrecht, bleek dat mensen slecht zijn in het inschatten van de juiste keuze. Deelnemers van het onderzoek werden gevraagd de meest voordelige zorgverzekering te kiezen, maar deden dit niet beter dan op basis van de gokkans kan worden verwacht. Dit heeft te maken met de manier waarop onze hersenen informatie verwerken.

Het brein

De hersenen hebben twee routes van informatieverwerking: de heuristische- en de systematische route. De heuristische route is automatisch, wordt gedreven door vuistregels en kost weinig energie. De systematische route daarentegen, vereist veel ruimte in het werkgeheugen, wordt gedreven door argumenten en kost veel energie. Informatie wordt alleen via deze route verwerkt als er genoeg tijd én genoeg motivatie is om over de informatie na te denken. Wanneer je bijvoorbeeld moe bent of te veel informatie tegelijk tot je krijgt, zal je informatie dus eerder via de heuristische route verwerken en ben je minder goed in staat correcte beslissingen te maken.

Naast je energielevel, heeft ook je stemming invloed op de beslissingen die je maakt. Volgens neuropsycholoog Sung Lai Yuen nemen mensen meer risico’s bij het maken van een beslissing wanneer ze in een positieve stemming zijn ten opzichte van een negatieve stemming. Bij het maken van beslissingen is er dus meer om rekening mee te houden dan alleen de beslissing zelf.

Strategisch beslissen

Enkele succesvolle leiders hebben hun dagelijkse routine beslissingen geoptimaliseerd door één van de eerste keuzes van de dag te elimineren; wat je aantrekt. Barack Obama, draagt een grijs of blauw pak, Steve Jobs droeg altijd een zwarte coltrui en Mark Zuckerberg zie je nooit zonder capuchontrui. Zij moeten effectief met hun tijd omgaan en laten met deze routine ruimte in hun hoofd voor meer complexe beslissingen. Deze tactiek is toepasbaar op vrijwel alle dagelijkse beslissingen. Online winkelketen Amazon speelt hier handig op in door hun klanten de optie te geven de vaak bestelde spullen met vaste regelmaat te leveren, zodat hun ochtendroutine niet vastloopt omdat iets als de shampoo op is.

Elke beslissing die je maakt heeft invloed op de wereld om je heen en bepaalt hoe jij je leven vormgeeft. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je effectief beslissingen kunt maken en welke beslissingen prioriteit hebben voor optimaal succes.

Meer hierover leren? Kijk eens naar onze training De Kunst van het Kiezen.

Gerelateerde trainingen

De Kunst van het Kiezen

Een van de leukste en meest inspirerende trainingen van dit moment. Een overvloed aan informatie en mogelijkheden zorgt ervoor dat om efficiënt te werken het maken van keuzes steeds belangrijker is. De manier waarop wij...

De Kunst van het Kiezen

De Kunst van het Kiezen

Volgende startdatum: 6 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Emotionele Intelligentie

Het onderscheidende vermogen tussen professionals ligt niet zozeer in de cognitieve intelligentie (IQ), maar in hun emotionele intelligentie (EQ). In deze unieke en inspirerende training ga je, onder begeleiding van een ervaren gedragsspecialist, in op...

Emotionele Intelligentie

Emotionele Intelligentie

Volgende startdatum: 6 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Persoonlijke Effectiviteit in 4 maanden

Wil je effectiever en daadkrachtiger functioneren? Helder communiceren waar je belangen en wensen liggen naar collega’s? Resultaatgericht en doeltreffend te werk gaan? De training “Persoonlijke Effectiviteit in 4 maanden” is een training waarin jouw persoonlijke...

Persoonlijke Effectiviteit in 4 maanden

Persoonlijke Effectiviteit in 4 maanden

Volgende startdatum: 28 mei
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Timemanagement

Na deze praktische en inspirerende training heb je geleerd hoe je een optimaal productiviteitsritme creëert.

Timemanagement

Timemanagement

Volgende startdatum: 6 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer