088 - 200 8800 Open/sluit menu

Doorbreek vastgeroeste patronen

Iedere dinsdagavond ga je naar dezelfde sportles, die oude vriendschap houd je uit gewoonte in stand en de tekst ‘omdat we het al jaren zo doen’ heb je veelvoudig op de werkvloer gebruikt. Je zit vastgeroest in oude patronen. Soms besef je wel dat het beter is om veranderingen door te voeren, maar stiekem voelt die vertrouwde sleur best wel veilig. Veranderen, op je werk en thuis, is niet gemakkelijk maar wel goed voor je.

Become who you want to be

Verandering is nodig om vooruit te komen. Als ondernemer moet je met regelmaat innoveren. Wil je een ambitieuze stap maken in je carrière, vraagt dit om persoonlijke ontwikkeling. En zelfs een relatie onderhouden gaat niet vanzelf. We willen allemaal een ‘beter leven’ en veranderen tot de persoon die we het liefst zijn. Toch blijven we vaak verreweg van veranderingen.

Albert Einstein: “Als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je kreeg.”

Zolang je weet wat er van je verwacht wordt en waar je goed in bent, voelt het comfortabel. Je ‘prima’ leven is bekend terrein. Als er iets verandert, weet je ineens niet meer wat je te wachten staat, hoe de toekomst eruit gaat zien en of je de verwachtingen wel waar kunt maken. Die onwetendheid brengt spanning en onzekerheid met zich mee waardoor sommigen besluiten in hun veilige zone te blijven.

Stap uit je comfort zone

Met de juiste strategie kan iedereen zijn of haar vastgeroeste patronen op een positieve manier doorbreken. Al eerder schreven we dat het 21 dagen duurt voordat je een gewoonte aanleert. Wil je een jarenlang ritueel ombuigen naar een nieuwe, ietwat lastige, gewoonte dan ben je meer tijd kwijt. Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar verklaart dat dit komt door twee processen in onze hersenen die elkaar dan tegenspreken. Je maakt aan de ene kant een bewust plan (ik wil een nieuwe baan), maar aan de andere kant is je primaire brein gefocust op dat wat eerder werkte (herhaling van gedrag) en daardoor weinig moeite kost. Meer dan 90% van ons gedrag gaat automatisch en dus onbewust. Een nieuwe handeling, een verandering, vraagt dan ook tijd en energie. Belangrijk is dat je concrete doelen stelt.

Veranderen is niet eng. Wie met een beetje lef in het leven staat durft steeds te veranderen. Door jezelf steeds een beetje uit te dagen, uit je comfort zone te stappen, kom je verder dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Meer weten over verandermanagement op de werkvloer? Volg de training Verandermanagement in 4 maanden.

Gerelateerde trainingen

Verandermanagement in 4 maanden

Veranderen is eerder regel dan uitzondering. Hoogstwaarschijnlijk zit ook jouw organisatie in een veranderproces. Het succesvol sturen van veranderprocessen vergt de nodige kennis en leiderschap. Onderzoek toont aan dat het merendeel (71%) van de verandertrajecten...

Verandermanagement in 4 maanden

Verandermanagement in 4 maanden

Volgende startdatum: 4 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Persoonlijk Profileren

Hoe haal je het beste uit jezelf naar boven? Wat zijn je talenten en kwaliteiten? Hoe profileer je je op een daadkrachtige manier naar collega’s zonder dat je jezelf geweld aandoet? Hoe communiceer je helder,...

Persoonlijk Profileren

Persoonlijk Profileren

Volgende startdatum: 6 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Master your Mindset

De huidige crisis vraagt veel van ons. Daarin is je mindset allesbepalend!

Master your Mindset

Master your Mindset

Volgende startdatum: 5 september
Locatie: 9 locaties
Aantal dagen: 1
Deelnameprijs: € 695,-
Lees meer

Psychologie voor Managers in 4 maanden

Leidinggeven aan hedendaagse professionals vraagt een sterk inzicht in hun gedrag; je medewerkers verschillen in doen, denken, voelen en handelen. Een belangrijke uitdaging hierbij is te achterhalen wat hun persoonlijke drijfveren zijn om hen op deze...

Psychologie voor Managers in 4 maanden

Psychologie voor Managers in 4 maanden

Volgende startdatum: 4 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer