Van weerstand naar commitment
Een nieuwe afdelingshoofd, een reorganisatie, een fusie; menig verandering roept de nodige weerstand op. Mensen houden niet van opgelegde verandering. Ze voelen zich niet gehoord, hebben het gevoel dat de verandering ze overkomt en van bovenaf wordt opgelegd. Hoe ga je als leidinggevende met die weerstand om?
Weerstand heeft te maken met angst voor het onbekende. Mensen zijn creatures of habit. We raken gewend om dingen op een bepaalde manier te doen. Wanneer daar van buitenaf verandering in komt, kan dat als ‘oneerlijk’ ervaren worden. De kunst van het reageren op weerstand is vooral de vinger op de zere plek leggen.
Je kunt op verschillende manieren met weerstand omgaan:
1. Transparantie scheppen
Mensen hebben behoefte aan transparantie in een transitieperiode. Zorg ervoor dat communicatie over de veranderingen die er gaan komen een top prioriteit is.
2. Draagvlak creëren
Zorg ervoor dat je teamleden bondgenoten worden van je nieuwe plannen. Als mensen in een vroeg stadium worden betrokken bij een verandering, dan bieden ze minder weerstand.
3. Leren
Medewerkers uiten weerstand tegen verandering als ze vinden dat de verandering niet de goede is. Praat met ze om erachter te komen hoe zij vinden dat het beter kan en leer van hun inzichten.
4. Benoemen, bevragen en erkennen
Laat zien dat je begrijpt dat iemand weerstand voelt. Op die manier voelt die persoon zich gehoord, waardoor je een deel van de weerstand wegneemt.
Meer weten over hoe je verandering in gang zet? Kijk onze training Verandermanagement in 4 maanden.