088 - 200 8800 Open/sluit menu

Thuiswerken past bij je of niet

De coronacrisis veranderde in slechts enkele weken ons complete privé- en werkzame leven. In een korte tijd leerden we virtueel te vergaderen, online acquireren en onderhandelen. We pasten ons noodgedwongen aan. Ruim een jaar later gaat dit thuiswerken ons ‘prima’ af. Veel organisaties roepen zelfs al dat thuiswerken bij hen de nieuwe norm wordt. Is dit niet te kort door de bocht? Staan organisaties wel voldoende stil bij de effecten van thuiswerken op de lange termijn? Durven zij wel écht kritisch naar zichzelf te kijken of volgen ze de meute? Kortom; is ‘prima thuiswerken’ wel voldoende?

Van een ‘wij’ naar een ‘ik’

Fijn. Je kunt ’s middags even een wasje draaien; niet meer in de file staan bespaart je natuurlijk tijd. Je pak blijft in de kast, die trainingsbroek zit immers een stuk comfortabeler. Op het eerste gezicht lijkt thuiswerken veel voordelen op te leveren. Maar wat voor de één goed werkt, kan voor de ander juist voelen als een sociaal isolement. Daarnaast zwakken, zoals veel dingen waar je aan gewend raakt, ook de positieve effecten van thuiswerken na een tijdje af. Wat blijft er over? Een sterk overheersend ‘ik-gevoel’. Je bent immers meer op jezelf aangesteld en werk en privé kun je moeilijker scheiden. Het team gevoel, het ‘wij-gevoel’ dus, wordt ondergesneeuwd. Was de teamspirit voorheen kenmerkend voor de organisatie, op lange termijn is de kans groot dat de sociale cohesie verslapt. Staan organisaties wel stil bij het uiteindelijke effect hiervan op de bedrijfscultuur?

Sturen op eigenaarschap

Door de globalisering en automatisering líjken de afstanden tussen collega’s steeds minder relevant. Niets is minder waar. We hebben gemerkt dat een virtuele weekstart mogelijk is. Een creatieve sessie daarentegen levert toch echt het beste resultaat op wanneer het team fysiek aanwezig is. Naast dat een werksituatie per keer beoordeeld moet worden, is het ook goed om thuiswerken af te stemmen op elk individueel persoon. Invoering zonder evaluatie kan betekenen dat mensen met een behoefte aan interactie en persoonlijke aandacht thuis minder goed functioneren. Uit een onderzoek van Nicholas Bloom gepubliceerd op de Harvard Business Review kwam naar voren dat de wensen en behoeften van werknemers erg uiteenlopend zijn. Van de 30.000 onderzochte Amerikanen gaf 32% aan niet meer naar kantoor te willen, terwijl 21% aan gaf helemaal klaar te zijn met thuiswerken. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat het niet wenselijk is om werknemers zelf te laten beslissen. Wel werken vaste thuiswerkdagen, voor het hele team. Op de andere dag is dan iedereen op kantoor aanwezig. Hierdoor wordt voorkomen dat mensen zich buitengesloten voelen. Het is dus belangrijk een balans te vinden in het geven en sturen op eigenaarschap.

Kuddegedrag of kritische blik?

Diverse media én organisaties riepen al vrij snel dat thuiswerken de nieuwe norm wordt. Is dit kuddegedrag of hebben deze organisaties daadwerkelijk kritisch naar zichzelf gekeken? Thuiswerken past bij je, of niet. Kies je ervoor om als team ook na de coronacrisis op afstand of hybride te blijven werken? Besef dan waar de verbeter- en ontwikkelingspunten liggen voor jezelf, je teamleden en de organisatie. Door zelfreflectie neem je de eerste stappen voor het beste resultaat.

Ben je leidinggevende en wil je meer leren over hoe je jezelf en je team op afstand laat excelleren? Volg dan de training Leidinggeven op Afstand.

Bron: HBR

Gerelateerde trainingen

Leidinggeven op Afstand

De training geeft jou als leidinggevende alle benodigd inzichten en tools om je team online te laten excelleren.

Leidinggeven op Afstand

Leidinggeven op Afstand

Volgende startdatum: 5 september
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Vitaliteit binnen Organisaties

Binnen de huidige economie, met een groeiende werkdruk, wordt er meer gevraagd van werknemers. Het is van groot belang dat werknemers ook onder deze werkdruk gezond en vitaal functioneren. Uit onderzoek blijkt dat vitale medewerkers...

Vitaliteit binnen Organisaties

Vitaliteit binnen Organisaties

Volgende startdatum: 26 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Online Acquisitie

Old school acquisitie was ongevraagd (aan)bellen en spam versturen. Acquisitie voeren vandaag de dag vraagt een hele andere aanpak. Online acquisitie voeren gaat om klanten werven door ze te prikkelen en te inspireren. Online acquisitie...

Online Acquisitie

Online Acquisitie

Volgende startdatum: 5 september
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Leiderschap in een Multiculturele Omgeving

Je werkt vaak samen met mensen uit andere landen en culturen, je onderhoudt internationale zakelijke contacten, of je geeft leiding aan een multicultureel team. Daarnaast vind je de interculturele contacten uitdagend en fascinerend en toch…...

Leiderschap in een Multiculturele Omgeving

Leiderschap in een Multiculturele Omgeving

Volgende startdatum: 5 september
Locaties: Naarden, Online, Utrecht
Aantal dagen: 1
Deelnameprijs: € 695,-
Lees meer