088 - 200 8800 Open/sluit menu

Hoe selecteer je de beste kandidaat voor de baan?

Hoe omschrijf je de kleur geel aan iemand die blind is? Hoe weeg je een olifant als je geen weegschaal hebt? Wat zou je meenemen naar een onbewoond eiland en waarom? Dit zijn ongewone vragen die je tegenwoordig tijdens een sollicitatiegesprek kunt krijgen.

De meeste kandidaten zijn perfect voorbereid op standaard sollicitatievragen zoals ‘wat zijn je sterke en zwakke punten?’ maar als werkgever wil je weten wat voor vlees een toekomstige werknemer in de kuip heeft. Niet vreemd dus dat steeds meer organisaties naar beter voorspellende vragen zoeken. Vragen die gericht zijn op het testen van emotionele intelligentie. Het tonen van empathie, relaties opbouwen en emoties beheersen zijn namelijk belangrijke factoren om binnen een organisatie te slagen.

Ongebruikelijke vragen

Door ongewone – en daardoor onverwachte – vragen stellen, krijg je een glimp van de kandidaat in een onbewaakt moment. Het zijn vragen die een laagje dieper duiken, die meer zeggen over hoe een kandidaat denkt, hoe hij of zij werkt, wat zijn waarden zijn en wat hem motiveert. Welke vragen kun je stellen om voorgekauwde antwoorden te vermijden? En wat zegt het antwoord over een kandidaat?

Hoe omschrijf je de kleur geel aan iemand die blind is?

Dit lijkt haast een onmogelijke taak te zijn, maar het gaat er vooral om hoe de kandidaat reageert op iets dat ze niet verwacht hadden. Daarnaast kun je met deze vraag toetsen of de kandidaat in staat is om in eenvoudige termen iets uit te leggen dat vrij complex is.

Kun je me iets leren, alsof ik het nog nooit eerder gehoord heb?

Het kan van alles zijn; een vaardigheid, een les of een puzzel. Het antwoord op deze vraag kan verschillende kwaliteiten onthullen. Is deze persoon bereid om de tijd te nemen om te denken alvorens te spreken? Heeft de kandidaat het vermogen om iets uit te leggen aan een persoon die minder vakkundig is? Of de kandidaat empathische vragen stelt aan de persoon die wordt bijgebracht, zoals: “Is dit zinvol?”

Als je morgen een bedrijf zou starten, wat zouden de belangrijkste kernwaarden zijn?

Het doel van een interview is om te beoordelen hoe de potentiële medewerker past binnen de cultuur van je organisatie. Met deze vraag krijg je inzicht in de prioriteiten van een kandidaat.

Wat zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

Met deze vraag probeer je te achterhalen of de persoon rationeel of emotioneel gedreven is. Kiest hij of zij voor praktische objecten om te kunnen overleven of juist persoonlijke voorwerpen? Het is een onthullende vraag en je krijgt zelden hetzelfde antwoord.

Wat zijn de top 3 factoren die je zou toeschrijven aan je succes?

Wanneer mensen over hun eigen succes praten, luister dan of iemand vooral over zichzelf heeft praat of in termen van ‘wij’, ‘ons’ en ‘het team’.  Iemand kan de slimste persoon in de kamer zijn, maar als hij of zij geen teamplayer is omdat ze zich meer bezighouden met hun eigen succes dan dat van het bedrijf, zullen ze waarschijnlijk geen goede match zijn binnen je organisatie.

Het succes van een organisatie hangt voor een belangrijk deel af van de kwaliteiten van haar medewerkers. Het is daardoor van cruciaal belang om de juiste kandidaat op de juiste plek te selecteren. Hoe organisaties de beste kandidaten eruit filteren, het antwoord zit in het stellen van de juiste vragen.

Benieuwd hoe je nog meer een sterke rol kunt innemen tijdens selectieprocedures ? Kijk naar de training Werven en selecteren van nieuwe medewerkers.

Gerelateerde trainingen

Werven & Selecteren van Nieuwe Medewerkers

Kandidaten worden vaak aangenomen op hun kennis en expertise (IQ), maar onderzoek laat zien dat dezelfde kandidaten veelal hun baan verliezen op basis van hun beperkte emotionele intellectuele ontwikkeling (EQ). In de training “Het Werven...

Werven & Selecteren van Nieuwe Medewerkers

Werven & Selecteren van Nieuwe Medewerkers

Volgende startdatum: 26 juli
Locatie: 18 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Emotionele Intelligentie in 4 maanden

Het onderscheidende vermogen tussen professionals ligt niet zozeer in de cognitieve intelligentie (IQ), maar in hun emotionele intelligentie (EQ). In deze unieke en inspirerende training ga je, onder begeleiding van een ervaren gedragsspecialist, in op...

Emotionele Intelligentie in 4 maanden

Emotionele Intelligentie in 4 maanden

Volgende startdatum: 27 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Functioneringsgesprekken Nieuwe Stijl

Na deze training ben je in staat functionerings- en beoordelingsgesprekken te voeren die een belangrijke bijdrage leveren aan het optimaal functioneren van je medewerkers.

Functioneringsgesprekken Nieuwe Stijl

Functioneringsgesprekken Nieuwe Stijl

Volgende startdatum: 24 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Learning & Development binnen Organisaties

Learning & Development van medewerkers binnen organisaties vergt de nodige kennis. Welke instrumenten zet ik in? Hoe leren medewerkers optimaal binnen de bestaande mogelijkheden? Hoe draag ik zorg dat het geleerde optimaal geborgd wordt in...

Learning & Development binnen Organisaties

Learning & Development binnen Organisaties

Volgende startdatum: 26 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer