088 - 200 8800 Open/sluit menu

High Performance Leadership

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat effectief leiderschap een absolute voorwaarde voor een organisatie is om goed te kunnen presteren. Maar wanneer is leiderschap effectief? De leiderschapsstijl van een manager moet passen bij de organisatie en haar cultuur en medewerkers. Zo klinkt “risico vermijdend” als een slechte eigenschap voor een leider, maar binnen kritieke situaties, zoals het leger of in de O.K. van een ziekenhuis, kan deze eigenschap van levensbelang. High Performance organisaties hebben een passende leiderschapsstijl die over een periode van vijf tot tien jaar zorgt voor betere resultaten dan vergelijkbare organisaties.

Een definitie

De definitie van High Performance Leadership (HPL) is: “Een leiderschapsstijl die gericht is op een effectieve betrokkenheid en commitment van medewerkers en leidinggevenden met als doel het bereiken van hogere prestatieniveaus.” High Performance organisaties hebben een lange termijn focus die volledig is toegespitst op wat van belang is voor de organisatie. Medewerkers worden gezien als de belangrijkste resources. De organisatie staat continu open voor verbetering, waarbij een sterk anticiperend vermogen en kunnen inspelen op veranderingen van belang is.

Het bereiken van een High Performance Organisatie

Harvard Business School professor Michael Beer schreef een boek over High Performance Leiderschap. Leiders van High Performance organisaties maken bewuste, principiële keuzes, waardoor een bedrijfscultuur ontstaat waarbinnen leiders geven om werknemers en klanten, terwijl ze het belang van winst begrijpen. Deze bedrijfscultuur ontstaat volgens Beer uit 3 basisprincipes:

  • Prestatie afstemming: er is een gefocuste, winnende strategie. Van procesontwikkeling tot het behalen van doelen; alles binnen de organisatie is afgestemd op de strategie.
  • Psychologische afstemming: leiders creëren een organisatie die werknemers op alle niveaus van de organisatie het gevoel van een “hoger doel” geeft. Hun werk is betekenisvol en uitdagend. Werknemers hebben hierdoor het vermogen een verschil te maken.
  • Capaciteit om te leren en te veranderen: binnen een High Performance organisatie is het de standaard dat werknemers eerlijk, open en gezamenlijk met leidinggevenden kunnen praten over wat er in de weg staat van succes. High Performing leiders hebben daarom een niet al te groot ego; ze zijn niet blind voor kritiek en reageren niet defensief.

De leider

De 3 principes zijn volgens Beer enigszins paradoxaal. Wanneer slechts op één principe gefocust wordt, lijden de andere principes hieronder. Zo kan het bereiken van een hoge mate van toewijding aan het bedrijf (een sterke bedrijfscultuur) ervoor zorgen dat attitudes ontstaan die verandering tegengaan. Een High Performance Leader moet daarom volgens Beer een ‘multiple stakeholder perspective’ hebben. Dat wil zeggen, om een bedrijf naar een high performance organisatie te tillen, moet een manager succesvol in staat zijn tegelijkertijd meerdere belangen na te kunnen leven.

Meer hierover leren? Kijk eens naar onze training High Performance Leadership.

Gerelateerde trainingen

High Impact Leadership

Als leidinggevende wil je het beste uit je mensen halen. Hoe doe je dat? Volg de training en vergroot je impact als leidinggevende.

High Impact Leadership

High Impact Leadership

Volgende startdatum: 30 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Coachend Leiderschap

Coachen is inmiddels een begrip, maar wat maakt juist coachen zo’n effectief middel om het potentieel uit je mensen naar boven te halen? Welk effect heeft coachend leidinggeven op het rendement van je team? En...

Coachend Leiderschap

Coachend Leiderschap

Volgende startdatum: 2 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Leidinggeven op basis van Eigenaarschap

Er is een steeds grotere behoefte om medewerkers aan te sturen op basis van eigenaarschap. Maar wat betekent het voor je als manager in de dagelijkse praktijk om mensen op basis van eigenaarschap te ondersteunen?...

Leidinggeven op basis van Eigenaarschap

Leidinggeven op basis van Eigenaarschap

Volgende startdatum: 2 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Praktisch Leidinggeven

Na deze training ben je in staat op basis van hedendaagse leiderschapsprincipes leiding te geven aan je team.

Praktisch Leidinggeven

Praktisch Leidinggeven

Volgende startdatum: 2 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer