De kracht van vriendelijkheid
Positieve kettingreactie
Vriendelijkheid is misschien wel het enige in de wereld dat zich verdubbelt als je het deelt. Klinkt als tegeltjeswijsheid toch? Uit diverse studies van Cambridge University, University of Plymouth en University of California kwam het volgende naar voren. Alleen al door het kijken naar een positieve daad van een ander, bezorg je jezelf ook een goed gevoel. Je krijgt namelijk te maken met dezelfde ‘feel good’ hormonen. Dat komt omdat op dat moment ook bij jou de spiegelneuronen in de hersenen worden geactiveerd. Hierdoor ben je sneller geneigd om ook een aardig gebaar te maken naar een ander. Vriendelijkheid is exponentieel. Door het zien of meemaken van een vriendelijke daad van een ander word je gemotiveerd om deze positiviteit door te geven. Zie het als een vicieuze cirkel; een kettingreactie die het leven voor iedereen een stuk aangenamer kan maken.
Stel je eens voor…
Je staat ’s ochtends in de regen op een vertraagde trein te wachten. Balen. Je hebt geen paraplu en nu kom je ook nog eens te laat. Je humeur wordt er niet beter op. Op dat moment passeert iemand je. Diegene draait zich om, glimlacht en zegt; “wat een mooie jas heb je aan”. Een klein gebaar, maar je merkt dat je meteen rechterop gaat staan en spontaan vrolijker wordt. Het werkt dus! Vriendelijkheid is gratis, makkelijk en heeft meteen een positief effect op je humeur. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat het heilzaam is voor onszelf én anderen.
“Vriendelijkheid is een taal die doven kunnen horen en blinden kunnen zien”, aldus de Amerikaanse schrijver Mark Twain.
Een positieve boost
Daarnaast zijn vriendelijkheid en vrijgevigheid bevorderd voor je humeur. Dus wanneer je even niet goed in je vel zit, kun je ervoor kiezen om te blijven mokken. Echter, de beste manier om je goede humeur weer terug te krijgen, is door behulpzaam te zijn naar anderen. Dit hoeft geen grote daad te zijn; je zitplaats afstaan aan een zwangere vrouw of een helpende hand bieden tijdens het oversteken, is al voldoende. Dit wordt ook wel de “helper’s high” genoemd. Wanneer je iemand helpt, maken je hersenen de gelukshormonen endorfine en oxytocine aan. Hierdoor ervaar je een gelukkig gevoel; hetzelfde effect als wanneer je beloond wordt.
Vriendelijk zijn is een keuze
Reden genoeg dus om je vriendelijke zelve los te laten! Een glimlach naar een vreemde op straat, iemand voor laten gaan bij de uitgang, een ander bijstaan die hulp nodig heeft; het gebaar is klein, de impact groot. En het goede nieuws? Je kunt hier vandaag al mee beginnen…
Wil je meer leren over hoe je met een positieve mindset zo vitaal en optimaal mogelijk kunt presteren? Volg dan een van de YEARTH Health programma’s.
Bron: Greater Good Magazine: Science-Based Insights for a Meaningful life.
Bron: Kelli Harding, MD, MPH. (2020). The Rabbit Effect: Live Longer, Happier and Healthier with the Groundbreaking Science of Kindess.