Iedereen heeft een verhaal
Het ontmoeten van mensen helpt ons te groeien en de wereld te leren kennen vanuit een nieuw perspectief. De gemiddelde voorbijganger leidt een even dynamisch en complex leven als dat van jou, met zo zijn eigen ambities, routines en gekkigheden. De Engelse term voor dit besef is ‘sonder’. Voor de huidige lockdown kwamen we vaker in contact met het verhaal van anderen en deelden we ons eigen verhaal. In de kroeg of in de sportschool; nieuwe mensen ontmoeten gebeurde vanzelfsprekender dan nu.
Cognitieve verbetering
Een onderzoek van Personality and Social Psychology Bulletin toont aan dat praten met nieuwe mensen, hun sociale ‘cues’ opvangen, delen van je hersenen opwekken die zorgen voor betere cognitieve functionering. Een gesprek van 10 minuten kan al zorgen voor hersenstimulatie dat leidt tot een verbeterde mentale cognitie. Door met nieuwe mensen in gesprek te gaan leer je onder andere nieuwe ideeën te accepteren of vooroordelen te veranderen.
Belang verre contacten
In de huidige lockdown zijn we vaak meer gefocust op onze innerlijke kringen; onze familie en hechte vrienden. Deze hechte banden zijn waardevol, maar dr. Karen Fingerman, hoogleraar pscyhologie aan de University of Taxas, benadrukt ook het belang van contacten met mensen buiten je innerlijke kringen. Ze schreef samen met journalist Melinda Blau het boek Consequential Strangers: The Power of People Who Don’t Seem to Matter… But Really Do. Verre contacten zijn essentieel voor je welzijn en persoonlijke ontwikkeling. ‘Gesprekken met verre contacten zijn meer stimulerend voor je hersenen dan met mensen in je innerlijke cirkel’, aldus Dr. Fingerman.
The strength of weak ties
De banden die je hebt met mensen in je innerlijke cirkel zijn sterke banden. Gesprekken met verre contacten of alledaagse gesprekken met nieuwe mensen zijn zwakke banden. Ondanks de naam, zijn deze zwakke banden juist sterk. Deze zwakke banden zorgen voor meer levensvoldoening en een betere emotionele en fysieke gezondheid. Dr. Fingerman stelt dat mensen beter functioneren wanneer ze een diverse groep mensen in hun leven hebben.
Kortom, maak eens een praatje met de mensen die je tegenkomt. Leer hun verhaal kennen en deel dat van jou. Dit is niet alleen goed voor je mentale functioneren, maar het verrijkt ook je leven. Mensen ontmoeten in de kroeg of sportschool kan in deze lockdown niet, maar kijk eens naar de momenten waarop dit misschien nog wel kan. Een praatje met die aardige overbuurman bijvoorbeeld?
En vergeet niet dat ook jouw eigen verhaal interessant is. Mocht je het soms lastig vinden om jezelf te introduceren aan vreemden of kennissen en heb je moeite om tijdens gezamenlijke werkprocessen en/of vergaderingen jezelf te profileren? Kijk dan vooral eens op de training Persoonlijk Profileren.
Bron: Personality and Social Psychology Bulletin
Bron: Blau, M., & Fingerman, K. L. (2009). Consequential strangers: The Power of People Who Don’t Seem to Matter…But Really Do.