088 - 200 8800 Open/sluit menu

Iedereen heeft een verhaal

Het ontmoeten van mensen helpt ons te groeien en de wereld te leren kennen vanuit een nieuw perspectief. De gemiddelde voorbijganger leidt een even dynamisch en complex leven als dat van jou, met zo zijn eigen ambities, routines en gekkigheden. De Engelse term voor dit besef is ‘sonder’. Voor de huidige lockdown kwamen we vaker in contact met het verhaal van anderen en deelden we ons eigen verhaal. In de kroeg of in de sportschool; nieuwe mensen ontmoeten gebeurde vanzelfsprekender dan nu.

Cognitieve verbetering 

Een onderzoek van Personality and Social Psychology Bulletin toont aan dat praten met nieuwe mensen, hun sociale ‘cues’ opvangen, delen van je hersenen opwekken die zorgen voor betere cognitieve functionering. Een gesprek van 10 minuten kan al zorgen voor hersenstimulatie dat leidt tot een verbeterde mentale cognitie. Door met nieuwe mensen in gesprek te gaan leer je onder andere nieuwe ideeën te accepteren of vooroordelen te veranderen. 

Belang verre contacten 

In de huidige lockdown zijn we vaak meer gefocust op onze innerlijke kringen; onze familie en hechte vrienden. Deze hechte banden zijn waardevol, maar dr. Karen Fingerman, hoogleraar pscyhologie aan de University of Taxas, benadrukt ook het belang van contacten met mensen buiten je innerlijke kringen. Ze schreef samen met journalist Melinda Blau het boek Consequential Strangers: The Power of People Who Don’t Seem to Matter… But Really Do. Verre contacten zijn essentieel voor je welzijn en persoonlijke ontwikkeling. ‘Gesprekken met verre contacten zijn meer stimulerend voor je hersenen dan met mensen in je innerlijke cirkel’, aldus Dr. Fingerman. 

The strength of weak ties 

De banden die je hebt met mensen in je innerlijke cirkel zijn sterke banden. Gesprekken met verre contacten of alledaagse gesprekken met nieuwe mensen zijn zwakke banden. Ondanks de naam, zijn deze zwakke banden juist sterk. Deze zwakke banden zorgen voor meer levensvoldoening en een betere emotionele en fysieke gezondheid. Dr. Fingerman stelt dat mensen beter functioneren wanneer ze een diverse groep mensen in hun leven hebben.  

Kortom, maak eens een praatje met de mensen die je tegenkomt. Leer hun verhaal kennen en deel dat van jou. Dit is niet alleen goed voor je mentale functioneren, maar het verrijkt ook je leven. Mensen ontmoeten in de kroeg of sportschool kan in deze lockdown niet, maar kijk eens naar de momenten waarop dit misschien nog wel kan. Een praatje met die aardige overbuurman bijvoorbeeld?

En vergeet niet dat ook jouw eigen verhaal interessant is. Mocht je het soms lastig vinden om jezelf te introduceren aan vreemden of kennissen en heb je moeite om tijdens gezamenlijke werkprocessen en/of vergaderingen jezelf te profileren? Kijk dan vooral eens op de training Persoonlijk Profileren.  

Bron: Personality and Social Psychology Bulletin
Bron: Blau, M., & Fingerman, K. L. (2009). Consequential strangers: The Power of People Who Don’t Seem to Matter…But Really Do.  

 

Gerelateerde trainingen

Persoonlijk Profileren in 4 maanden

Hoe haal je het beste uit jezelf naar boven? Wat zijn je talenten en kwaliteiten? Hoe profileer je je op een daadkrachtige manier zonder dat je jezelf geweld aan hoeft te doen? Hoe communiceer je helder, en...

Persoonlijk Profileren in 4 maanden

Persoonlijk Profileren in 4 maanden

Volgende startdatum: 7 juni
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Presentatiestijlen en -technieken

Hoeveel presentaties kun je je herinneren die impact op je hebben gemaakt? Het geven van een presentatie is het moment waarop je je kunt onderscheiden, impact kunt maken, mensen betrokken en geïnspireerd kunt krijgen. In...

Presentatiestijlen en -technieken

Presentatiestijlen en -technieken

Volgende startdatum: 1 juni
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Verhalend Presenteren

Je geeft met regelmaat belangrijke presentaties voor klanten, relaties en collega’s. Daarnaast heb je al enige ervaring met het geven van presentaties en afhankelijk van de omgeving en toehoorders gaat het geven van presentaties je...

Verhalend Presenteren

Verhalend Presenteren

Volgende startdatum: 8 september
Locaties: Naarden, Online, Utrecht
Aantal dagen: 1
Deelnameprijs: € 695,-
Lees meer

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Wil je het beste uit jezelf naar boven halen? Een duidelijke richting geven aan je loopbaan? Heb je soms het gevoel druk te zijn met de verkeerde dingen? Ben je benieuwd wat je drijfveren zijn...

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Volgende startdatum: 7 juni
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer