088 - 200 8800 Open/sluit menu

In gesprek met Erik van Gend

Al van jongs af aan is Erik van Gend geïnteresseerd in het persoonlijke succes van mensen. De fascinatie hoe sommigen beter in staat zijn hun doelen te bereiken en anderen daar meer moeite mee hebben, was voor hem een van de belangrijkste drijfveren om YEARTH Academy op te richten.

Erik probeert dagelijks uit zijn comfort zone te stappen. Zowel op zakelijk- als privévlak. Ook nu. De YEARTH redactie had namelijk een aantal brandende vragen voor de man die tijdens een coaching of training binnen een mum van tijd iemand weet te doorgronden, war is van trucjes en zichzelf altijd blijft uitdagen.

Wat betekent succes voor jou?

De definitie van succes is natuurlijk voor iedereen verschillend. Voor mij is dat niet zozeer een groot huis, dure auto of het hebben van veel geld. Succes is voor mij een leven weten te creëren waar een grote mate van balans en souplesse in zit. Dit is een continu proces omdat een gemiddeld leven bestaat uit vele fases. De man die ik nu ben is meer gericht op gezondheid en liefde voor mijn dierbaren. In mijn jongere jaren had gezondheid een hele andere, meer vanzelfsprekende, waarde. Ik probeer op mijn manier elke vorm van rijkdom te tarten of dit nu gezondheid, liefde, een liefdevol en fijn gezin, vriendschap, reizen of materie is.

“We zien het als een uitdaging om in een kort tijdsbestek mensen een wezenlijke stap verder te brengen.”


Waarom boeit het persoonlijke succes van anderen jou? 

Misschien komt het wel door mijn achtergrond. Opgegroeid in een bijstandsgezin en deels op een internaat, heb ik op diverse vlakken een flinke route moeten afleggen om verder te komen. Ik ben altijd benieuwd geweest naar wat mensen drijft en waardoor zij veelal onbewust hun eigen barrières en plafonds maken. Het is mijn passie om mensen in een kort tijdsbestek een wezenlijke stap verder te brengen. Voor die mensen, die besluiten om hiermee aan de slag te gaan en die verder willen groeien om zo het optimale potentieel uit zichzelf te halen, heb ik YEARTH Academy ooit opgericht.

Hoe belangrijk is persoonlijke groei voor je?

Super belangrijk. Ik ben nog dagelijks bezig mezelf te ontwikkelen. Ik streef ernaar om het volledige potentieel uit mijzelf te halen. Voor mij geldt dit zowel op zakelijk- als privévlak. In mijn geval loopt dit ook in elkaar over. Persoonlijke ontwikkeling gaat voor mij ook gepaard met gezond leven. Wanneer je jezelf verder ontwikkelt, doe je meer en meer op souplesse in plaats van kracht.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Reizen! Ik reis veel voor werk en als het even kan, gaat het hele gezin mee. Hierdoor hebben we samen de mooiste plekken gezien en de leukste dingen meegemaakt.

Maar ook werken met mensen die denken in kansen en mogelijkheden! Die het leuk vinden om kwaliteit te willen leveren en te groeien. Hierdoor ook continu kijken wat er beter kan. Zo houden we elkaar scherp. Veranderen, verbeteren en kunnen omgaan met feedback en kritiek zijn hierdoor voor mij belangrijke selectiecriteriums om bij YEARTH Academy te kunnen werken. Ik ben daardoor onbewust denk ik heel selectief geworden met wie en waaraan ik mijn tijd besteed. Ik probeer zoveel als mogelijk uit elke dag te halen en mijn tijd niet te verliezen aan nutteloze, onbelangrijke en negatieve zaken. Ik koester mijn meeste waardevolle en onbetaalbare goed: tijd!

“Ik heb van mijn passie mijn werk kunnen maken.”


Je hebt een druk bestaan. Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Meestal sta ik rond 06.00 uur op. Ik trek direct mijn sportkleding aan en ga sporten. Daarna maak ik ontbijt voor de familie. Vervolgens neem ik een koude douche. Dit doe ik elke ochtend, al sinds mijn twaalfde. Rond een uur of acht rijd ik naar de YEARTH Campus. Als ik de kans krijg, breng ik daarvoor de kinderen naar school, maar meestal ben ik vroeger weg. Mijn dagen zitten vol met afspraken waardoor ik tussendoor vaak vergeet te eten. Ik heb mezelf echt moeten aanleren om tussen mijn afspraken in kleine porties te eten. Ik eet zo goed als veganistisch. Mijn werkdagen zijn vaak lang, maar als ik de kans krijg ga ik aan het eind van de dag de gym in op de Campus of ik ga hardlopen op de hei. Zo kom ik relaxed thuis. Afhankelijk van de tijd van het jaar ga ik nog even een uurtje varen met de kinderen of we pakken een drankje bij de openhaard. ’s Avonds werk ik vaak nog even door. Als ondernemer lopen privé en werk continu door elkaar heen. Ik heb van mijn passie mijn werk kunnen maken, maar dat maakt wel dat de scheidslijnen soms zoek zijn.

Hoe betrokken ben je zelf bij dagelijkse operatie?

Als je dit aan mijn collega’s vraagt, antwoorden ze waarschijnlijk met ‘te veel’. Ik heb YEARTH Academy vanaf een zolderkamer opgebouwd. Vanaf de eerste dag stuur ik op enkele belangrijke paramaters waaronder het leveren van de hoogst mogelijke kwaliteit en klantgericht denken en opereren. Hierdoor kunnen in de operatie de kleinste details ervoor mij er toe doen. Ik omschrijf mezelf als een rasechte perfectionist. Niet altijd makkelijk, maar het heeft mij ook heel veel gebracht. Ik werk elke dag weer met de grootste passie aan YEARTH Academy en ben mega trots op mijn dierbare collega’s die elke dag weer het verschil proberen te maken. Ik besef me maar al te goed dat YEARTH Academy de wereld niet zal veranderen. Toch denk ik wel dat we een verschil kunnen maken om het leven van mensen een stukje mooier te maken.

Over een verschil maken gesproken; duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor veel organisaties. Hoe gaat YEARTH Academy hiermee om?

Een belangrijk onderwerp binnen onze bedrijfsvoering. Vanaf de oprichting vertikte ik het om een papieren folder of catalogus bij informatieaanvragen op te sturen. Temeer omdat je binnen enkele seconden een volledig digitale brochure in je inbox kunt ontvangen. Inmiddels volledig geaccepteerd natuurlijk, maar het heeft mij door de jaren heen ook business gekost. Ik vind echter dat wij als YEARTH Academy ook een voorbeeldfunctie hebben. Voor mij zijn duurzaamheid en innovatie ook indirect met elkaar verbonden. Hoe kun je vernieuwen en daarbij duurzamer opereren? Ook een duaal onderwerp. Zo rijd ik zelf (nog) geen groene auto, maar pak ik wel als het even kan de fiets. We scheiden binnen YEARTH Academy het afval, gebruiken geen plastic tasjes, we printen nauwelijks tot niet, onze syllabussen delen wij bij voorkeur digitaal uit en onze trainingslocaties zijn allemaal green-key locaties.

Wat is je favoriete training binnen YEARTH Academy?

Ik kan een reeks aan trainingen opnoemen die je, naar mijn mening, eens gevolgd moet hebben, maar ik vind dat elke professional de training Persoonlijk Leiderschap moet doorlopen. Gegarandeerd a life changing moment.

Is netwerken een belangrijk onderdeel van je werk?

Als ondernemer wordt dit wel van mij verwacht maar ik ben allesbehalve een goede netwerker. Met regelmaat word ik uitgenodigd voor gala’s, haringparty’s en openingen. Niet echt mijn ding. Ik heb elke feestlocatie van buiten gezien. Ik ben niet zo goed in smalltalk, maar ik kan met interessante mensen met echte verhalen gemakkelijk hele dagen of avonden doorbrengen.

“Door mijn achtergrond neem ik het leven niet for granted.”


Kun je een gebeurtenis noemen die je leven heeft veranderd?

Ik belandde op jonge leeftijd in een internaat. Dit heeft mij met een ander referentiekader doen opgroeien en kijken naar het leven. Maar ook de dag dat ik ziek werd en jaren heb moeten knokken om weer beter te worden heeft mij doen beseffen dat elke dag ertoe doet. Ik neem sindsdien het leven nooit ‘for granted’. Het heeft mij voor een belangrijk deel gevormd voor wie ik nu ben.

Wat is voor jou de ultieme manier om te ontspannen?

Absoluut lang lunchen. Thuis of bij een van mijn favoriete restaurants. Met de familie en veelal samen met vrienden. Sporten trouwens ook. Dat is voor mij een absolute must. Ik sport bijna elke dag en op reis neem ik steevast mijn sportspullen mee.

Wat is je favoriete vakantiebestemming?

We gaan meerdere keren per jaar naar Italië. Ons tweede thuisland. Naast daar graag te zijn met familie en vrienden heb ik het geluk ook een flinke klantenkring te hebben in Italië waardoor ik dit mooi kan combineren. Verder reizen we graag naar bestemmingen die we nog niet kennen bij voorkeur gebieden waar veel ruimte is. De kinderen zijn op een leeftijd waarin ze dit ook bewust meemaken. Aankomend jaar hebben we het plan om door Noorwegen te reizen en als we de kans krijgen naar Canada.

“Ik heb nooit de ambitie gehad om met YEARTH Academy de grootste te willen zijn, wel de beste in zijn soort!”


Wat is of zijn je belangrijkste wapenfeiten?

Wapenfeiten weet ik niet direct. Ik denk dat ik vooral blij/ dankbaar ben dat ik een prachtig gezin heb. Met een lieve en mooie vrouw waar ik nog steeds verliefd op ben. En natuurlijk mijn drie waanzinnig leuke, lieve kinderen. Ze zijn nog jong, maar wat ben ik trots op hoe zij zich ontwikkelen. Dit is waar het voor mij om draait en waar ik het voor doe. Verder is het oprichten van de YEARTH Group en het geluk dat het zo’n mooie organisatie is geworden ook iets waar ik mega trots op ben. Tegelijkertijd denk ik dat we pas net begonnen zijn; de mooiste jaren nu pas gaan komen! De grootste ondernemersfouten hoop ik nu wel zo’n beetje gemaakt te hebben. Geloof me dat zijn er nogal wat. Nu is het vooral uitbouwen en een stevige positie in de markt innemen.

Wanneer is je honger gestild?

Nooit! Het is veels te leuk om te zien dat we met een hecht team continu innoveren en kwalitatief groeien. Nieuwe collega’s verwelkomen die YEARTH Academy weer verder brengen. Daarnaast komen oude collega’s terug omdat ze YEARTH missen. Dat doet mij echt goed. Ik hoop dat ik nooit met pensioen hoef of moet gaan, maar vooral kan blijven doen wat ik leuk vind en daar vooral vaker van kan genieten.

Waar zie je YEARTH over vijf jaar?

Vijf jaar is al heel ver weg. Drie jaar eens proberen; ik hoop dat YEARTH Academy dan een begrip is in Nederland. Ik heb nooit de ambitie gehad om de grootste te willen zijn, wel de beste in z’n soort! Om die reden heb ik ervoor gekozen om YEARTH Academy organisch te laten groeien. Inmiddels hebben wij veel professionals bij ons zien groeien. Velen van hen zijn werkzaam in topposities. Naar mijn mening hebben we nog niet de verdiende naamsbekendheid. Over drie jaar hebben we vestigingen in het buitenland. Vanaf deze zomer in België. Ik heb nog meer leuke ambitieuze collega’s om mij heen die YEARTH Academy naar een hoger niveau weten te brengen. De YEARTH Campus, waar wij begin dit jaar ingetrokken zijn, staat dan in volle glorie. Een plek waar onze deelnemers en collega’s dagelijks genieten van een volledige en inspirerende learning experience.

En jij, waar zie je jezelf over drie jaar?

Ik hoop over drie jaar een vrije rol binnen YEARTH Academy te kunnen innemen. Een stapje terug doen is geen optie, daarvoor vind ik mijn werk te leuk. Wel zou ik meer tijd willen besteden aan de verdere ontwikkeling van de YEARTH Group. Ik heb nog zoveel ideeën die ik zou willen verwezenlijken.

Ter afsluiting; wat is je favoriete quote?

“Leven is het meervoud van lef” van Loesje. Als ondernemer moet je met enige regelmaat stappen nemen buiten je comfort zone. Als iets lukt is dat natuurlijk geweldig, maar er lukt ook veel niet vanzelfsprekend. Dan komt het toch aan op lef en doorzettingsvermogen.

Lesson Learned

In de unieke en boeiende podcastserie ‘Lesson Learned’ gaat Erik in gesprek met mensen die het volledige potentieel uit zichzelf weten te halen. In iedere aflevering wordt een thema aangesneden dat past bij de actualiteit en de levenservaring van de geïnterviewde. Bekijk hier de afleveringen en abonneer je om op de hoogte te blijven!

Gerelateerde trainingen

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Wil je het beste uit jezelf naar boven halen? Een duidelijke richting geven aan je loopbaan? Heb je soms het gevoel druk te zijn met de verkeerde dingen? Ben je benieuwd wat je drijfveren zijn...

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Volgende startdatum: 27 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Persoonlijk Profileren

Hoe haal je het beste uit jezelf naar boven? Wat zijn je talenten en kwaliteiten? Hoe profileer je je op een daadkrachtige manier naar collega’s zonder dat je jezelf geweld aandoet? Hoe communiceer je helder,...

Persoonlijk Profileren

Persoonlijk Profileren

Volgende startdatum: 2 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

High Impact Leadership

Als leidinggevende wil je het beste uit je mensen halen. Hoe doe je dat? Volg de training en vergroot je impact als leidinggevende.

High Impact Leadership

High Impact Leadership

Volgende startdatum: 26 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Persoonlijke Effectiviteit

Helder communiceren waar je belangen en wensen liggen? Resultaatgericht en doeltreffend te werk gaan? Dat leer je in deze training.

Persoonlijke Effectiviteit

Persoonlijke Effectiviteit

Volgende startdatum: 2 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 3
Deelnameprijs: € 1.495,-
Lees meer