088 - 200 8800 Open/sluit menu

The Art of Doing Nothing

‘Druk, druk, druk’, hoor je vast vaker wanneer je iemand vraagt hoe het gaat. Een volle agenda is niet per se fout, maar onderschat de kracht van (uit)rusten niet! Er zijn maar weinig talen die één term hebben voor het concept niks doen. De Nederlandse taal heeft dit wel. Sterker nog; Nederlanders hebben zelfs het werkwoord ‘niksen’ bedacht. Ondanks dat we dus taal technisch zijn voorzien, mag er écht vaker ‘genikst’ worden. Het is goed om af en toe stil te staan, uit te zoomen, te relaxen. Onderzoek toont zelfs aan dat niksen juíst productief is.

Mind wandering

Niksen hoeft niet te betekenen dat je nergens mee bezig bent. Afdwalen in je eigen gedachtes, wanneer je iets passiefs doet, is ook niksen. Dit wordt ook wel ‘mind wandering’ genoemd. Een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Psychology onderbouwt het positieve effect van mind wandering. Dit proces zorgt ervoor dat mensen, die een passieve activiteit uitvoeren, inspiratie opdoen over het bereiken van hun doelen en welke acties daarbij ondernomen kunnen worden. Het uitvoeren van simpele taken waarin je gedachtes kunnen afdwalen, kunnen er voor zorgen dat je meer ‘ruimte’ in je hoofd krijgt voor nieuwe ideeën. Denk je maar eens in; hoe vaak kreeg jij een fantastische ingeving terwijl je aan het stofzuigen was? Wanneer je vastloopt, kan het afdwalen in gedachtes soms helpen om toch tot een oplossing te komen.

Optimale productiviteit

Daarnaast is niks doen ook belangrijk voor optimale productiviteit. Rusten geeft je lichaam namelijk de gelegenheid om bij te tanken. Tijdens het slapen rusten we het meest uit. Echter is het ook belangrijk om overdag op meerdere momenten rust te nemen. Een gebrek aan rust overdag kan ervoor zorgen dat we niet voldoende rust halen uit het slapen. Rust overdag, zorgt voor rust in de nacht en dat zorgt weer voor meer productiviteit. Slaapexpert Merijn van de Laar beaamt dit tijdens een aflevering van Lesson Learned, die gaat over slapeloosheid.

Even niks

Om effectief te zijn, problemen op te lossen en doelen te bereiken is het goed om rustmomenten te nemen. Af en toe rusten en niksen is dé sleutel tot optimale productiviteit. Neem een moment op de dag waarop je even ‘uit’ staat. Een wandeling maken, naar muziek luisteren of uit het raam kijken. Niks doen heeft jouw eigen invulling. Hoe kom jij tot rust?

Bron: Inspired by Distraction: Mind Wandering Facilitates Creative Incubation. Psychological Science
Bron: Pro’s and cons of a wandering mind: A prospective study. Frontiers in Psychology

Gerelateerde trainingen

Timemanagement

Na deze praktische en inspirerende training heb je geleerd hoe je een optimaal productiviteitsritme creëert.

Timemanagement

Timemanagement

Volgende startdatum: 6 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Effectief Communiceren

Hoe ga je om met weerstand en tegenwerpingen in gesprekken? Welk effect heeft je verbale en non-verbale gedrag op anderen?

Effectief Communiceren

Effectief Communiceren

Volgende startdatum: 4 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Persoonlijke Effectiviteit

Helder communiceren waar je belangen en wensen liggen? Resultaatgericht en doeltreffend te werk gaan? Dat leer je in deze training.

Persoonlijke Effectiviteit

Persoonlijke Effectiviteit

Volgende startdatum: 6 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 3
Deelnameprijs: € 1.495,-
Lees meer

High Impact Leadership

Als leidinggevende wil je het beste uit je mensen halen. Hoe doe je dat? Volg de training en vergroot je impact als leidinggevende.

High Impact Leadership

High Impact Leadership

Volgende startdatum: 4 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer