088 - 200 8800 Open/sluit menu

Het toppunt van assertiviteit: onderhandelen!

De één kiest voor een meer aanvallende, dominante houding terwijl de ander juist meer in zichzelf gekeerd raakt en afwacht. De manier waarop we omgaan met moeilijke gesprekken of pittige vergaderingen verschillen nog wel eens van elkaar. Helder en zelfverzekerd communiceren over je ideeën en belangen lijkt lastig. Assertief gedrag is echter te leren.

Opkomen voor je belangen

Je manager schuift vlak voor het weekend nog een extra taak naar je toe. Een vriend staat plotseling op de stoep voor een borrel, net nu je zin had in een avond voor de buis. Die ene collega vraagt je last minute iets van haar over te nemen, terwijl je al een oneindige ‘to do’ lijst hebt. Je krijgt het idee dat anderen je regelmatig verbaal overrompelen waardoor je niet in staat bent voor jezelf op te komen en dus maar weer ja knikt. Over het algemeen leveren dit soort situaties veel stress en machteloosheid op. Assertiever worden, op een natuurlijke manier opkomen voor je belangen, is de uitkomst.

Maak duidelijk wat je wél wil

Het is een misvatting dat assertief gedrag inhoudt dat je vooral nee moet leren zeggen om je grenzen kenbaar te maken. In tegendeel zelfs. Erik van Gend, CEO YEARTH Academy: “Iets wat ik veelal binnen de markt terug zie bij assertiviteitstrainingen, is dat men vooral leert om nee te zeggen. Naar mijn beleving is dat niet het sterkste advies of de beste route. Want met nee zeg je namelijk alles wat je niet wil, maar niet wat je wél wil.” Van Gend adviseert dan ook liever te focussen op hetgeen wat je wel wil en wat je wel kan. Daarmee ben je namelijk in de lead, neem je leiderschap en voorkom je dat je nee hoeft te zeggen. “Daarnaast leren mensen ook vaak in assertiviteitstrainingen om hun grenzen aan te geven. Daar is uiteraard niet direct iets mis mee, maar in mijn ogen ben je dan al te laat. Als ik mijn grenzen aan jou moet aangeven, heb ik het eigenlijk al te ver laten komen. Ik geef liever mijn verwachtingen van te voren aan. Hiermee voorkom ik indirect dat mensen over mijn grenzen heen gaan.

Bied de ander opties

Van Gend adviseert om niet direct antwoord te geven wanneer iemand je om een gunst vraagt. Dit voorkomt dat je je achteraf realiseert dat je te snel hebt toegezegd en je jezelf in allerlei bochten moet wringen. Luister goed naar wat de ander van je vraagt en zeg eventueel dat je er straks op terug komt. Nadat je hebt ingecalculeerd wat in deze situatie haalbaar is voor jou, biedt je de ander meerdere opties. Op deze manier krijg je commitment van de ander; je denkt immers mee met zijn of haar ‘probleem’ en je toont je bereidwilligheid. Daarnaast houd je, door de ander een paar keuzes voor te leggen die voor jou allemaal goed zijn, de controle. Je houdt hiermee de regie in handen.

Wil je op een zelfbewuste en heldere manier je belangen en ideeën vertegenwoordigen? Leren om te gaan met weerstand in conflictsituaties? In staat zijn om een zelfverzekerde rol in te nemen tijdens belangrijke beslissingen? Volg dan de YEARTH training Assertief Optreden & Communiceren.

Gerelateerde trainingen

Assertief Optreden en Communiceren in 4 maanden

Helder communiceren over je ideeën & belangen.

Assertief Optreden en Communiceren in 4 maanden

Assertief Optreden en Communiceren in 4 maanden

Volgende startdatum: 27 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Persoonlijk Profileren

Hoe haal je het beste uit jezelf naar boven? Wat zijn je talenten en kwaliteiten? Hoe profileer je je op een daadkrachtige manier naar collega’s zonder dat je jezelf geweld aandoet? Hoe communiceer je helder,...

Persoonlijk Profileren

Persoonlijk Profileren

Volgende startdatum: 15 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Praktisch Leidinggeven in 4 maanden

Van een leidinggevende wordt vandaag de dag een reeks aan disciplines verwacht: het creëren van een duidelijke visie, het aansturen van individuen in een groep en beschikken over goed ontwikkelde sociale en communicatieve vaardigheden. In...

Praktisch Leidinggeven in 4 maanden

Praktisch Leidinggeven in 4 maanden

Volgende startdatum: 30 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Presentatiestijlen en -technieken

Hoeveel presentaties kun je je herinneren die impact op je hebben gemaakt? Het geven van een presentatie is het moment waarop je je kunt onderscheiden, impact kunt maken, mensen betrokken en geïnspireerd kunt krijgen. In...

Presentatiestijlen en -technieken

Presentatiestijlen en -technieken

Volgende startdatum: 26 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer