088 - 200 8800 Open/sluit menu

Empathie de sleutel…

Inlevingsvermogen en goed kunnen luisteren naar je medewerkers helpt je team verder. Daniel Goleman, psycholoog, bestsellerauteur en verbonden aan Harvard, noemt empathie als een van de belangrijkste vaardigheden van leiders. Empathisch vermogen behoort immers tot de basisuitrusting van onze hersenen. Maar slechts 2 procent van de bevolking beschikt niet over empathie.

De huidige leiderschapscultuur strookt echter niet met empathie. Als we het hebben over leiders, dan gaat het over mensen met autoriteit, visie en doorzettingsvermogen. Empathie komt niet in het rijtje voor. Maar empathie is wel degelijk een belangrijke eigenschap van leiderschap, aldus Daniel Goleman.

Verbondenheid en geborgenheid vindt steeds minder plaats op de werkvloer. Echter willen medewerkers niet alleen een human resource zijn, maar zij willen ook als mens worden gezien, gewaardeerd worden en sociale interactie aangaan. Empathisch leiderschap biedt de mogelijkheid om inzicht te krijgen in medewerkers en wederzijdse verwachtingen duidelijk te stellen.

De kracht van empathisch leiderschap in een team, is om het inlevingsvermogen te gebruiken om een team mee te krijgen en gezamenlijke doelstellingen te halen. Zonder inlevingsvermogen is samenwerking en communicatie nauwelijks mogelijk. Dan is er sprake van emotionele doofheid. Inlevingsvermogen zorgt ervoor dat we meer inzicht en begrip hebben voor hoe anderen denken en zich voelen. Dat leidt tot betere prestaties. Tevens, als er aandacht wordt gegeven aan medewerkers, gaan ze beter in hun vel zitten en zal het ziekteverzuim verlagen.

Hoe kun je als leider empathisch vermogen effectief inzetten? Deze 5 elementen van empathie kunnen worden gebruikt.

1. Perspectief
Verplaats je in de schoenen van de ander en bekijk de situatie vanuit zijn of haar positie. Lukt het je om je te verplaatsen de situatie? Begrijp je wat de zorgen zijn van de ander?

2. Oordeel
Probeer je eigen oordeel op de achtergrond te zetten, jouw mening is op dit moment niet belangrijk. Het gaat nu om de mening van de ander. Kun je zonder te oordelen met iemand een gesprek voeren?

3. Herken het gevoel
Leef je in in het gevoel van de ander in de situatie. De herkenning van de onderliggende emotie is waar er verbinding wordt gemaakt.

4. Benoem die emoties
Hoe zou jij je voelen in een dergelijke situatie? Deel dit met de ander. Die ander kan niet raden wat jij denkt. Alleen door uit te spreken wat je voelt maak je contact.

5. Laat de ervaring bij de ander
Dat je de emotie herkent, betekent dat je contact en verbinding maakt. Het wil niet zeggen dat je de emotie over hoeft te nemen of de problemen van de ander hoeft op te lossen.

Een voorwaarde voor empathisch leidinggeven is integriteit. Als een werknemer zijn gevoelens deelt, dan mogen deze niet tegen hem gebruikt worden bij een beoordelingsgesprek of met anderen binnen de organisatie. Integriteit en empathie zorgt ervoor dat er een band ontwikkelt kan worden met de werknemer, van wederzijds begrip met duidelijke verwachtingen.

Meer weten over empathisch leiderschap of hoe je dit kunt ontwikkelen? Kijk dan eens bij onze training Psychologie voor Managers.

Gerelateerde trainingen

Psychologie voor Managers in 4 maanden

Leidinggeven aan hedendaagse professionals vraagt een sterk inzicht in hun gedrag; je medewerkers verschillen in doen, denken, voelen en handelen. Een belangrijke uitdaging hierbij is te achterhalen wat hun persoonlijke drijfveren zijn om hen op deze...

Psychologie voor Managers in 4 maanden

Psychologie voor Managers in 4 maanden

Volgende startdatum: 17 mei
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Praktisch Leidinggeven in 4 maanden

Van een leidinggevende wordt vandaag de dag een reeks aan disciplines verwacht: het creëren van een duidelijke visie, het aansturen van individuen in een groep en beschikken over goed ontwikkelde sociale en communicatieve vaardigheden. In...

Praktisch Leidinggeven in 4 maanden

Praktisch Leidinggeven in 4 maanden

Volgende startdatum: 17 mei
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Coachend Leiderschap

Coachen is inmiddels een begrip, maar wat maakt juist coachen zo’n effectief middel om het potentieel uit je mensen naar boven te halen? Welk effect heeft coachend leidinggeven op het rendement van je team? En...

Coachend Leiderschap

Coachend Leiderschap

Volgende startdatum: 7 mei
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Effectief Communiceren

Hoe ga je om met weerstand en tegenwerpingen in gesprekken? Welk effect heeft je verbale en non-verbale gedrag op anderen?

Effectief Communiceren

Effectief Communiceren

Volgende startdatum: 8 mei
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer