088 - 200 8800 Open/sluit menu

In gesprek met Bo, Norbert en Peter

Voor dit interview gaan we in gesprek met Bo, Norbert en Peter. Al hebben ze uiteenlopende functies, achtergronden en leeftijden ze hebben in ieder geval één ding gemeen. Ze willen hun hele leven lang blijven leren. Ambitieus? Dat is een understatement! Bij YEARTH Academy vonden ze een geschikt leertraject om hiermee een stap dichterbij hun leerdoelen te komen. Benieuwd naar hun ‘Momentum for life’? 

YEARTH Academy - Drieluikinterview - Maart 2022        YEARTH Academy - Drieluikinterview - Maart '22 (1)        YEARTH Academy - Drieluikinterview - Maart '22

Kun je iets over jezelf vertellen?

Bo: Met veel plezier woon ik onder de rook van Utrecht. Ik ben een voetbal- en muziek liefhebber. Daarnaast houd ik  van reizen en zodoende ben ik mijn loopbaan begonnen in de luchtvaart. Ik heb een aantal jaar de wereld rond gevlogen om vervolgens de keuze te maken voor een carrière switch: Project Manager binnen de fieldmarketing. Inmiddels ben ik drie jaar werkzaam bij Caring Fieldmarketing. Dit jaar bestaan we alweer dertig jaar. We verzorgen flexibele buitendienst teams voor diverse A-merken op het gebied van merchandising, sales en shopper activation. Ik ben verantwoordelijk voor mooie accounts en tevens voor een intern project management team. Onlangs volgde ik de training High Impact Leadership bij YEARTH Academy.
Norbert: Ik begon mijn carrière als Instrumentmaker. Door de jaren heen ben ik werkzaam geweest binnen verschillende bedrijfstakken bij verschillende bedrijven. Zowel binnen de industrie als in de productieomgeving. Momenteel houd ik mij op managementniveau bezig met het leiden van productiestromen. In mijn vrijetijd doe ik aan waterpolo, hardlopen en daarnaast doe ik ook vrijwilligerswerk. Onlangs volgde ik de training Coachend Leiderschap.
Peter: Sinds 2014 ben ik Cluster Manager Retail bij VodafoneZiggo. Ik ben verantwoordelijk voor de prestaties van 18 Vodafone en Ziggo winkels. Dat doe ik samen met een team van ruim 100 collega’s waarvan een deel Manager en een groot deel Adviseur. Samen zorgen we ervoor dat we het maximale resultaat behalen op zowel klanttevredenheid als op de commerciële KPI’s. Omdat ik mijn eigen leiderschap wil blijven ontwikkelen, ben ik eind 2021 begonnen met de training High Impact Leadership.

Hoe belangrijk is persoonlijke groei voor je?

Bo: Ik geloof in leven lang leren, want dan wordt het nooit saai. Persoonlijke groei vind ik daarom zeker belangrijk. Ik zie dat wanneer je jezelf blijft uitdagen, je tot veel meer in staat bent en je daarin ook mensen om je heen kunt inspireren.
Norbert: Ruim 35 jaar geleden volgde ik de studie ‘Fijn Mechanica’. Het werd mij toen al duidelijk dat dit niet het eindstation voor mij was. Je moet je zelf altijd blijven ontwikkelen, juist omdat tijden en daardoor ook situaties kunnen veranderen. Hierdoor besloot ik tijdens mijn laatste studiejaar om mijn kennis te blijven verbreden. Ik volgde nog enkele avondstudies en dat heb ik eigenlijk tot op heden altijd gedaan. Groei zit ‘m voor mij overigens niet alleen in het volgen van studies maar ook in de interactie met de mensen om je heen.
Peter: Persoonlijke groei is voor mij erg belangrijk en ik merk gelukkig voor veel mensen om mij heen ook. Ik houd ervan de lat steeds wat hoger te leggen en daar hoort persoonlijke groei bij. Mezelf uitdagen om dingen anders te bekijken of anders aan te pakken, houdt me jong. Uiteraard dat laatste met een knipoog.

“Ik geloof in een leven lang leren. Dan wordt het nooit saai.”

Onlangs maakte je de keuze om jezelf verder te ontwikkelen. Wat waren de belangrijkste drijfveren hiervoor?

Bo: Het pad wat ik voor mezelf heb uitgestippeld voor de aankomende drie jaar vraagt om een stuk ontwikkeling. Eén van de belangrijkste drijfveren hierachter is de uitdaging. Wanneer ik uitdaging heb ik mijn (werk)leven, merk ik dat ik scherp, gefocust en vastberaden ben om mijn persoonlijke én teamdoelen te behalen. Daarbij komt natuurlijk ook de kennisuitbreiding om de hoek kijken. Vaak zeggen ze zo mooi: ‘Kennis is macht.’ Dat klinkt altijd wat zwaar, maar vanuit ‘kennis’ groeit ‘kunde’.  
Norbert:
Op de eerste plaats persoonlijke groei. Ook het aangereikt krijgen van handvatten voor in de praktijk was een belangrijke drijfveer. Daarnaast wil ik het geleerde ook aan anderen doorgeven in welke vorm dan ook.
Peter: Ergens in 2021 kreeg ik het inzicht dat mijn feedback niet altijd het effect had dat ik zou willen. Mijn feedback was te vaak ‘ingepakt’ waardoor de boodschap niet altijd duidelijk genoeg over kwam. Omdat ik geloof dat feedback een heel sterk middel is om iemand bewust te maken van gedrag én je vanuit daar weer kunt groeien, wilde ik mezelf hierin verder ontwikkelen.

Wat heeft je doen besluiten voor een leertraject bij YEARTH Academy te kiezen? 

Bo: Het leertraject bij YEARTH Academy sloot aan op mijn behoeftes. Omdat ik op voorhand mijn ontwikkelpunten op papier moest zetten, kon YEARTH nagaan of ik daadwerkelijk voor het juiste traject had gekozen. Nadat zij alles geanalyseerd hadden, namen ze telefonisch contact met mij op. Samen namen we mijn doelen door en door mijn sterke focus op een bepaalde ontwikkeling was het team van mening dat ik beter kon deelnemen aan een andere training. Dit hebben zij met de juiste onderbouwing bij mij onder de aandacht gebracht en ik ben toen op voorhand overgestapt naar een andere training. Als ik terugkijk op het volledige traject, ben ik blij dat we die keuze hebben gemaakt!
Norbert: Bij het zoeken naar een training voor ‘Coachend Leiderschap’ was het voor mij belangrijk dat er verschillende startdata en locaties waren. Maar bovenal speelde de hoge evaluatiescores en goede reviews van YEARTH Academy een rol!
Peter: Ik heb het geluk dat VodafoneZiggo een werkgever is waar persoonlijke groei hoog op de agenda staat. Leren is dan ook zo goed als onbeperkt mogelijk en wordt zeer actief gestimuleerd. De omschrijving die ik vond bij de training High Impact Leadership en mijn eigen leerbehoefte pasten precies bij elkaar. Na even googelen op YEARTH Academy was ik er snel van overtuigd dat de organisatie een zeer prima opleider is.

“Als ik terugkijk op het leertraject ben ik blij dat ik, door de onderbouwing van het YEARTH team, uiteindelijk toch voor een andere training heb gekozen. Dit sloot veel beter aan bij mijn doelen.”

Heb je het idee dat je, na het volgen van de training, beter je potentieel weet te benutten?

Bo: Dankzij het volgen van de training heb ik voor mezelf meer inzicht gekregen op verschillende vlakken. De handvatten die ik tijdens de training heb mogen ontvangen, pas ik dagelijks toe in het werk. De werkdagen in de fieldmarketing kunnen soms enorm hectisch zijn. Maar ik merk dat ik mij minder met de waan van de dag laat meeslepen en de juiste focus heb, wat belangrijk is om rust te bewaren en zo efficiënt mogelijk te werken.
Norbert: Zeker! De training heeft nieuwe inzichten gegeven en daarnaast enkele bevestigd. Ook de oefencases hebben hierbij geholpen.
Peter: De training heeft mij zeker geholpen en ik geloof dan ook zeker dat ik mijn potentieel op dit vlak beter weet te benutten. Dankzij deze training heb ik meer inzichten gekregen voor wat betreft mijn leervraag omtrent het feedback geven. De training biedt daarnaast nog veel meer en ook dat heb ik allemaal weer in ‘mijn rugzak’ meegenomen om vervolgens in de praktijk in te zetten.

Welke andere competenties wil je in de toekomst graag (verder) ontwikkelen? 

Bo: Binnen elke organisatie heb je mensen met verschillende persoonlijkheden, eigenschappen én drijfveren. Ik vind het interessant om te weten hoe ik die diversiteit aan karakters op een positieve, natuurlijke manier in beweging kan krijgen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen als individu zo goed mogelijk én met plezier presteert en daarmee de team effort ook kan leveren. Daarnaast wil ik mezelf ook verder ontwikkeling op het gebied van Bedrijfskunde.
Norbert: Ik wil mezelf nog beter ontwikkelen op het gebied van Verandermanagement binnen bedrijfsstructuren en procesmatige veranderingen via LEAN.
Peter: Ik ben op dit moment al gestart met de training Effectief Beïnvloeden ook bij YEARTH Academy. De persoonlijke groei die ik daarmee wil realiseren, is dat ik mijn invloed in de verschillende situaties kan vergroten.

“Door de training heb ik weer de juiste focus gekregen!” 

Wat is je belangrijkste ‘lesson learned’? 

Bo: Die stip op de horizon zetten, is het aller belangrijkste wanneer een team toewerkt naar een doel. Want zonder doel kan je de weg ernaar toe ook niet bepalen.
Norbert: Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen, maar dat we telkens als we struikelen weer opstaan. Concreet betekent dit voor dat je niet gelijk een oplossing hoeft aan te dragen maar dat je de vraagsteller de oplossing zelf kan laten bedenken en hem of haar hierbij te ondersteunen.
Peter: Leidinggeven draait vooral om oprechte aandacht voor de ander. Luisteren, vragen stellen, drijfveren achterhalen, feedback geven en ontvangen enzovoort.

Ter afsluiting; wat is je favoriete quote?

Bo: Onmogelijk is geen feit. Maar een mening. 
Norbert
: Kennis kracht: “e doceo”.
Peter: Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.