Motivatie op de weegschaal
Het ‘willen’ doen van een taak en het ‘moeten’ doen van een taak kan een groot verschil maken in motivatie. Twee motivatietheorieën bieden perspectief op de afweging van willen versus moeten.
Interne versus externe motivatie
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen interne en externe motivatie. Interne motivatie komt van binnen, vanuit pure interesse of plezier in de taak. Externe motivatie komt van buiten, de taak wordt uitgevoerd voor externe beloningen en voelt eerder als een verplichting. Volgens de zelfbeschikkingstheorie van Deci & Ryan zijn deze twee motivatieperspectieven afhankelijk van elkaar, als twee kanten van een weegschaal. Hoe meer motivatie van externe beloningen, hoe minder interne motivatie.
Een balans
Ook het procesmodel van Inzlicht & Schmeichel legt interne en externe motivatie op de weegschaal. Volgens deze onderzoekers hebben mensen een evolutionaire neiging om de weegschaal in balans te houden. Een persoon is hiervoor in staat te wisselen tussen taken van interne en externe motivatie. Diegene kan zich daardoor zowel toewijden aan taken met externe beloningen, als aan taken voor plezier of interesse. Dit betekent dat hoe meer de ‘moeten’ kant gevuld wordt, hoe groter de kans is dat een persoon overstapt op een ‘willen’ taak. Zo blijft de weegschaal in balans.
Bepaal de kant van de weegschaal
Taalgebruik impliceert of jouw motivatie voor een doel intern of extern is. ‘Ik wil’ duidt interne motivatie aan, ‘Ik moet’ duidt externe motivatie aan. Taalgebruik is niet alleen een herkenning van de kant van de weegschaal, het kan de kant ook bepalen. Zo kun je je eigen motivatie beïnvloeden door het woord ‘moeten’ te vervangen door ‘willen’. Dit kan helpen een taak als minder verplicht te zien en meer als jouw eigen keuze.
Meer weten over jouw motivatie? Kijk naar onze training Persoonlijk leiderschap in 4 maanden.