088 - 200 8800 Open/sluit menu

De impact van effectief leiderschap

Iedere leidinggevende heeft een eigen stijl van leidinggeven. Inzicht hebben in je eigen manier van leidinggeven is niet alleen belangrijk om het effect op het gedrag van anderen te evalueren, maar ook om van stijl te kunnen veranderen. Uit onderzoek blijkt dat leiders die meerdere soorten leiderschapsstijlen beheersen en inzetten de beste resultaten boeken. Er worden globaal zes vormen van leiderschapsstijlen onderscheiden:

1. Dwingende stijl

Dwingende leiders focussen op het controleren van de situatie; ze willen directe opvolging van de opdrachten die ze verstrekken en dulden geen tegenspraak. Deze stijl is het meest effectief wanneer hij wordt toegepast in crisissituaties, met probleemmedewerkers of in situaties waar verandering noodzakelijk is.

2. Gezaghebbende stijl

Deze leider geeft aan wat het algemene doel inhoudt, maar laat mensen vrij in de wijze waarop ze het bereiken. Hij mobiliseert mensen op basis van een duidelijke aansprekende visie. Deze stijl is het meest effectief wanneer er een nieuwe visie gewenst is of wanneer een duidelijke richting aangegeven dient te worden.

3. Emotioneel verbindende stijl

Deze leider wil harmonie creëren en het moraal verhogen. Emotioneel verbindende leiders geven veel complimenten, maar weinig advies. Deze stijl is het meest effectief wanneer er conflicten tussen mensen opgelost dienen te worden of in situaties waarin de stress hoog is.

4. Democratische stijl

Democratische leiders willen flexibiliteit en verantwoordelijkheid in de organisatie motiveren zodat er nieuwe ideeën worden gegenereerd. Deze stijl is het meest effectief om eensgezindheid te creëren, of om informatie te verkrijgen.

5. Toonaangevende stijl

Een toonaangevende leider stelt hoge eisen en illustreert op welke wijze er gewerkt dient te worden. Deze stijl is het meest effectief wanneer je snelle resultaten wilt verkrijgen van uiterst gemotiveerde en competente teamleden.

6. Coachende stijl

Een coachende leider focust zich op de persoonlijke ontwikkeling van zijn medewerkers voor toekomstige mogelijkheden. Deze stijl is het meest effectief wanneer je een medewerker wilt helpen bij het verbeteren van zijn prestaties of wanneer je capaciteiten van je medewerkers op de lange termijn wilt versterken.

Bron: Daniel Goleman

Gerelateerde trainingen

Coachend Leiderschap

Coachend Leiderschap

Volgende startdatum: 13 juni
Locatie: 28 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Leiderschap versus Management

Leiderschap versus Management

Volgende startdatum: 24 mei
Locaties: Amsterdam, Den Bosch, Utrecht
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.895,-
Lees meer

High Impact Leadership

High Impact Leadership

Volgende startdatum: 24 mei
Locatie: 20 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.895,-
Lees meer

Praktisch Leidinggeven in 4 maanden

Praktisch Leidinggeven in 4 maanden

Volgende startdatum: 24 mei
Locatie: 28 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.795,-
Lees meer