088 - 200 8800 Open/sluit menu

In gesprek met Daan, Aukje en Marc

In dit interview maken we kennis met Daan, Aukje en Marc. De beperkte vrijheid van de afgelopen tijd belemmerden hen niet om zich verder te ontwikkelen. In tegendeel. Ze gingen voor wezenlijk resultaat en volgden een leertraject bij YEARTH Academy. Benieuwd naar hun ‘Momentum for life’?

Daan - drieluikinterview                Marc van Sommeren

Kun je iets over jezelf vertellen?

Daan: Vanuit Heineken Groothandel in Amsterdam heb ik de stap gemaakt naar de carrosseriebouw in de trailerbranche. Ik werk nu voor de organisatie Burgers Carrosserie. In mijn functie als Productie Manager ben ik verantwoordelijk voor het juist doorlopen van een opdracht. Van het moment van tekenen tot aflevering. Kort geleden volgde ik de training High Performance Leadership.
Aukje: Momenteel werk ik als Commercieel Product Specialist op de afdeling Land- en Tuinbouw bij ECOstyle. Dit bedrijf is een voorloper in het verhandelen en ontwikkelen van natuurlijke producten voor tuin, dier, veehouderij en de professionele land- en tuinbouw. Ik ben hier twee jaar geleden begonnen als afstudeerstagiaire voor mijn opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Nu geef ik onder andere klantadvies en verzorg ik productpresentaties. Onlangs volgde ik de training ‘Professioneel Accountmanagement’.
Marc: Ik werk nu al ruim anderhalf jaar als Junior Category Manager bij Paulig, een Fins voeding/koffie bedrijf. In Nederland beter bekend binnen de FMCG van de merken Santa Maria (Tex Mex producten) en Gold & Green. Eind vorig jaar volgde ik de training Presentatiestijlen en -technieken. 

Hoe ervaar je de huidige (corona)periode?
Daan: Doordat onze leveranciers door heel Europa niet altijd kunnen leveren en/of vertraging hebben, voelen wij de impact van de coronaperiode wel. De opdrachten blijven gelukkig gestaag binnen komen. Dat is in deze tijd natuurlijk fijn voor de continuïteit voor het bedrijf.
Aukje: Vrij saai. Ik zie mijn collega’s minder. Daarnaast zijn productpresentaties en afspraken met klanten voornamelijk online. Anderzijds, ik zit in de land- en tuinbouwsector. Deze sector valt onder vitale beroepen. Er moet immers eten op de plank komen. Het bezoeken van proefvelden kan daarom veelal doorgaan. Ik zit dus helemaal niet zoveel thuis als de meesten.
Marc: Heel dynamisch. Buiten de negatieve gevolgen heeft het voor mij op zakelijk gebied juist deuren geopend en mogelijkheden gecreëerd. Naast dat de gehele sector nóg vrijer en innovatiever te werk is gegaan heeft de coronaperiode voor een explosieve groei gezorgd binnen het retail landschap. Specifiek op het gebied van e-commerce. Dit resulteerde in heel gave projecten en initiatieven die zonder de huidige veranderingen waarschijnlijk minder snel geïnitieerd waren. Dat heeft dus bij mij persoonlijk echt tot een groeispurt geleid.

“Ik heb veel nieuwe dingen geprobeerd, zoals het leren van gitaarspelen.”

Hoe zorg je voor een optimale work-life balance?

Daan: Het is altijd een uitdaging om hier een gezonde balans in te vinden. Vooral het behouden van het plezier en de passie in het werk is voor mij de basis voor een optimale balans. Nu, in de huidige situatie, probeer ik voor een goede balans te zorgen door veel tijd met mijn familie door te brengen. Ik heb een zoon van drie maanden; daar geniet ik volop van. Verder ben ik echt een liefhebber van het strand en watersport.
Aukje: Op de doordeweekse dagen werk ik en in het weekend ben ik vrij. Dan neem ik het er ook echt van en geniet ik volop. Ik breng veel tijd door met mijn puppy, ik sport veel en houd erg van wielrennen. Daarnaast vind ik het fijn om in het weekend bij mijn ouders op de boerderij te helpen.
Marc: Voor mij persoonlijk is dat het maken van een harde scheiding tussen werk en privé. Daarbij hoort balans in tijdbesteding. Het is natuurlijk verleidelijk om langere dagen te maken en daarnaast werk ik thuis ook nog eens efficiënter wat de uren werk ook intensiever maakt. Daarom heb ik ook vooral focus proberen te leggen op vrijetijdsbesteding: veel koken, sporten en op gepaste manier activiteiten ondernemen. Dit stimuleerde mijn werkgever ook echt dus die ondersteuning heeft daar ook bij geholpen. Daarnaast heb ik veel nieuwe en andere uitdagende dingen geprobeerd, zoals gitaar spelen en de indeling van het huis veranderen. Dit gaf mij echt een positieve prikkel.

Onlangs maakte je de keuze om jezelf verder te ontwikkelen. Wat waren de belangrijkste drijfveren hiervoor? 

Daan: Met de gedachte om later op een hogere (directie) positie te kunnen acteren, heb ik dit leertraject gevolgd. Het programma van de training sloot goed aan bij mijn leerdoelen. Hierdoor was de keuze snel gemaakt! De groepsgrootte was voor mij overigens ook belangrijk. Door de kleinere groep kan er veel dieper ingegaan worden op de ontwikkelingspunten, vragen en doelen van alle individuen.
Aukje: Toen ik studeerde dacht ik eerst Medisch Analist te willen worden. Al vrij snel had ik in de gaten dat een baan in een laboratorium toch niet bij mij paste. Ik miste de interactie met mensen. Anderzijds vond ik hetgeen dat ik leerde wel enorm interessant. Gelukkig kwam er een kans voor mij binnen het bedrijf waar ik nu werk. Tijdens de functie die ik nu uitoefen kan ik namelijk de technische kennis combineren met het sociale aspect. Ik zit hier helemaal op mijn plek. Om mijn kennis op het gebied van bedrijfskunde en commercie uit te breiden, besloot ik een training bij YEARTH te volgen.
Marc: De nieuwe projecten en initiatieven, die door de coronamaatregelen werden geïnitieerd, moesten ook gepresenteerd worden aan verschillende klanten. Ik wilde mijn presentatie skills optimaliseren, mezelf opnieuw uitdagen en een next step maken op dit gebied. 

“Het trainingsprogramma sloot perfect aan op mijn leerdoelen en ambities om een volgende stap te maken.”

Wat heeft je doen besluiten voor een leertraject bij YEARTH Academy te kiezen?

Daan: Door bovenstaand én de goede naam die YEARTH in de afgelopen jaren heeft opgebouwd.
Aukje: Tijdens mijn huidige functie speelt accountmanagement ook een rol. Daar wist ik eigenlijk niet veel vanaf. Tijdens mijn studie had ik immers technische kennis opgedaan. Op de YEARTH website bekeek ik het trainingsprogramma van ‘Professioneel Accountmanagement’. Dat sprak mij meteen aan. De leerstof, de handvatten en ervaringen van andere deelnemers hebben mij echt wegwijs gemaakt in de wereld van accountmanagement. Ik heb enorm veel geleerd.
Marc:
Een collega van mij heeft bij YEARTH de training Coachend Leiderschap’ gevolgd en was heel positief over het programma. Hierdoor ben ik op de website gaan rondneuzen voor interessante trainingen en dat heeft me zeker niet teleurgesteld!

Wat inspireerde je het meest aan de gevolgde training?

Daan: De samenstelling van de groep. De deelnemers werkten in allerlei verschillende branches. We deelden ervaringen en begrepen elkaar daardoor heel goed. Een speciale ‘shout out’ naar de trainster! Ze stelde de juiste vragen waardoor je jezelf gaat beoordelen. Vanuit helikopterview begeleiden ze de groep vervolgens door verschillende situaties. Erg leerzaam.
Aukje: Ik vond het erg inspirerend om met een kleine groep jonge accountmanagers en ondernemers samen deze training te volgen. Leuk om te horen hoe iedereen in een ander soort business actief is en dat er toch veel raakvlakken zijn.
Marc: Met name de trainster. Je kon aan alles zien dat zij ontzettend goed én gepassioneerd is in wat ze doet.
Alleen al door goed naar haar te kijken, te luisteren en dat te imiteren merkte ik al dat ik vooruit ben gegaan.

“Met behulp van deze training weet ik nu welke leiderschapsstijl bij mij past.”

Welke impact heeft de training op je gehad?

Daan: Ik weet nu heel duidelijk hoe ik ergens naartoe wil én kan werken. Maar ook wat er voor nodig is om een organisatie te ontwikkelen naar een High Performance organisatie. Verder ben ik erachter gekomen welke leiderschapsstijl bij mij past.
Aukje: De training heeft mij een zelfvertrouwen gebracht en rust. Ik weet nu hoe ik dingen het beste kan aanpakken.
Marc: Heel concreet heeft dit geleid tot een aantal succesvolle presentaties intern en extern. Niet geheel onbelangrijk; mét positieve uitkomsten en goede feedback! Dit geeft persoonlijk een heel voldaan gevoel en heeft dus ook echt bijgedragen aan het bereiken van resultaten.

Hoe verwacht je het geleerde in de praktijk te kunnen toepassen?

Daan: Door hiermee aan de slag te gaan én de organisatie hier uiteraard ook in mee te nemen. Het creëren van een draagvlak is van groot belang om het tot een succes te maken. Het beginpunt? Elke werknemer hierbij te betrekken!
Aukje: Het geleerde pas ik vrijwel dagelijks toe in de praktijk. Ik denk echt vaak terug aan de training. Tijdens gesprekken met klanten of collega’s bijvoorbeeld maar ook met het opstellen van een planning. Ik weet nu beter welke prioriteiten ik moet stellen om succesvoller te kunnen zijn.
Marc:
Heel simpel, door het te doen en daarbij de geleerde tips & tricks toe te passen. Dit is niet zomaar één leermoment maar een doorgaand proces waarbij het spreken niet alleen op zakelijk gebied maar zeker ook in privé situaties zeer van pas komt!

Gerelateerde trainingen

High Performance Leadership

Teams en organisaties opereren normaliter onder een gezonde druk. Als leidinggevende maak je daarbij continu de afweging wat je mensen aankunnen. De dagelijkse praktijk leert dat mensen werkdruk ook kunnen ervaren als werklast, met alle...

High Performance Leadership

High Performance Leadership

Volgende startdatum: 4 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Professioneel Accountmanagement

Als accountmanager ben je verantwoordelijk voor een groep klanten binnen de organisatie. Met deze groep klanten onderhoud je een nauw contact en bouw je aan een succesvolle samenwerking. Om dit te kunnen doen, dien je...

Professioneel Accountmanagement

Professioneel Accountmanagement

Volgende startdatum: 5 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Presentatiestijlen en -technieken

Hoeveel presentaties kun je je herinneren die impact op je hebben gemaakt? Het geven van een presentatie is het moment waarop je je kunt onderscheiden, impact kunt maken, mensen betrokken en geïnspireerd kunt krijgen. In...

Presentatiestijlen en -technieken

Presentatiestijlen en -technieken

Volgende startdatum: 4 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Coachend Leiderschap

Coachen is inmiddels een begrip, maar wat maakt juist coachen zo’n effectief middel om het potentieel uit je mensen naar boven te halen? Welk effect heeft coachend leidinggeven op het rendement van je team? En...

Coachend Leiderschap

Coachend Leiderschap

Volgende startdatum: 5 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer