088 - 200 8800 Open/sluit menu

Brein onderhoud

Voor een nieuwe coupe ga je naar de kapper, je auto laat je apk keuren en om fitter te worden ga je sporten. Het zicht- en tastbare geven we aandacht en training. Maar, hoe zit het met ons brein? Hoe verzorg en train jij je brein?

Verslaafd aan prikkels
In ons digitale tijdperk zijn er prikkels in overvloed. Heb je enig idee hoelang het duurt voordat je je weer focust op de taak waarmee je bezig was, nadat je een appje hebt gelezen? Ongeveer een minuut voordat je je weer concentreert en wel 15 tot 25 minuten om in volledige focusstand te raken. Reken maar uit je winst. Dus, het is zaak om je brein te trainen zodat het zich beter en sneller focust. Zo ben je prikkels, beter, de baas.

Hoe train je je brein?
Zie je brein als een spier. Door spieren te trainen worden ze sterker en krijgen ze een groter uithoudingsvermogen. Je focus, oftewel concentratievermogen, train je door:

  • Het lezen van boeken. Met lezen focus je je op alleen tekst en de wereld die je daarmee creëert. Beelden worden geëlimineerd.
  • Afleidingsfactoren beperken. Onderzoek eerst wat jou het meest afleidt en pas daar je omgeving of gedrag op af.
  • Eten, slapen en positief denken. De juiste voeding – in zowel eten, als rust en gedachten – traint ons brein. Na een nacht goed slapen zijn we creatiever. Door positief te denken is er meer mogelijk. En goed eten zorgt voor een betere werking en uithoudingsvermogen.

Hou je brein fit
Los van het trainen van je concentratievermogen, houd je je brein jong door het te blijven uitdagen. Leer nieuwe dingen; een taal, een instrument bespelen, of zet je brein aan het werk door het doen van (brein)spelletjes. Beweeg. Menig onderzoek toont aan dat zelfs het proces van dementie vertraagt door, meer, beweging.

Je voelt je niet alleen fysiek fitter, maar je gaat je er geheel beter van voelen. Je brein raakt goed doorbloed en krijgt de zuurstof die het nodig heeft. Nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen versterken. Daarnaast verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Zo blijven ze langer soepel.

Kortom, beweging is belangrijk om je brein gezond te houden. In deze video legt professor dr. Erik Scherder uit, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU, waarom wandelen zo goed is voor het onderhouden van je brein.

Je brein als grote hormoonfabriek
Je brein verzorgen, trainen en uitdagen: stofjes, oftewel hormonen, reageren hier direct op. In de pubertijd dansen hormonen vaak alle kanten op. Maar ook de rest van ons leven hebben ze een grote invloed op hoe we ons voelen, gedragen en hoe we eruitzien. Welke ‘hormoonfabrieken’ heeft ons brein?

  • De hypothalamus: maakt het hormoon vasopressine aan en beïnvloedt via de nieren de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. Middelen zoals alcohol en cafeïne zorgen voor een tekort. De dorst die je hebt na een avondje doorzakken? Juist, die wordt o.a. daar gereguleerd.
  • De hypofyse: maakt het hormoon oxytocine aan. Ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Aanrakingen en contact met anderen zorgen ervoor dat de productie in gang wordt gezet. Ook oogcontact en aanwezigheid van mensen (en dieren trouwens ook) draagt hieraan bij.
  • De hypothalamus-hypofyse-bijnier-as: zorgen samen voor cortisol. Dit wordt afgescheiden vanuit de hypothalamus, in samenwerking met de hypofyse en de bijnieren. Cortisol is een hormoon dat onder andere het lichaam en brein beschermt tegen stress in stressvolle situaties.
  • De pijnappelklier: scheidt het hormoon melatonine uit. Dankzij melatonine slapen we ’s nachts, doordat het dan donker is. Het wordt dus ook niet aangemaakt als het licht is.

Je brein is niet gegoten in ijzer. Maar een fantastische tool die je met training en verzorging constant laat ontwikkelen. Wist je dat je ook je emotionele intelligentie kunt trainen?

Gerelateerde trainingen

Persoonlijke Effectiviteit in 2 dagen

Wil je effectiever en daadkrachtiger functioneren? Helder communiceren waar je belangen en wensen liggen naar collega’s? Resultaatgericht en doeltreffend te werk gaan? De training “Persoonlijke Effectiviteit” is een training waarin jouw persoonlijke leerdoelen centraal staan. Deze training...

Persoonlijke Effectiviteit in 2 dagen

Persoonlijke Effectiviteit in 2 dagen

Volgende startdatum: 15 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Effectief Beïnvloeden

Tijdens gesprekken willen we graag dat onze ideeën en belangen goed naar voren komen. De manier waarop we dit doen verschilt nog wel eens. De één zoekt een meer aanvallende houding, de ander kiest voor...

Effectief Beïnvloeden

Effectief Beïnvloeden

Volgende startdatum: 26 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Optimaal omgaan met Stress

Stress, eerder regel dan uitzondering! In een leven vol ambities en mogelijkheden valt het af en toe niet mee om de regie te blijven houden. We kennen het allemaal wel: een hoofd vol met zorgen....

Optimaal omgaan met Stress

Optimaal omgaan met Stress

Volgende startdatum: 15 augustus
Locatie: 14 locaties
Aantal dagen: 1
Deelnameprijs: € 695,-
Lees meer

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Wil je het beste uit jezelf naar boven halen? Een duidelijke richting geven aan je loopbaan? Heb je soms het gevoel druk te zijn met de verkeerde dingen? Ben je benieuwd wat je drijfveren zijn...

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Volgende startdatum: 27 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer