088 - 200 8800 Open/sluit menu

Leren leidinggeven

Vorige maand was je nog een ‘collega’, nu ben je leidinggevende. Doorgroeien binnen een organisatie is vaak een complexer proces dan wanneer je als buitenstaander een bedrijf binnentreedt. Onderstaande vier handvatten zorgen ervoor dat je een effectieve leider wordt.

Wat maakt een goede leider?

Om een sterke en daadkrachtige leiderschapsrol te vervullen, dien je autoriteit en zelfvertrouwen uit te stralen, het goede voorbeeld te geven en mensen in beweging te krijgen. Een beginnend leidinggevende loopt hier vaak tegenaan. Weinig mensen hebben dit van nature in zich; het is een ‘vak’ dat je je eigen moet maken. Natuurlijk overwicht komt grotendeels van binnenuit en het ontwikkelen van inzicht en cruciale leiderschapskennis is heel belangrijk. Ontdek tijdens de training Praktisch Leiddinggeven welke leiderschapsstijl bij jou past en leer hoe je door het ontwikkelen van praktische inzichten en vaardigheden jouw team optimaal kunt managen.

Van doener naar denker

Veel startende leidinggevenden worstelen met de switch van operationeel handelen naar een meer tactisch en strategisch optreden. Als werknemer wist je je immers van anderen te onderscheiden door je expertise, je inzet en wellicht zelfs door je innovatieve pitches. Je was goed in je vak. Nu is het tijd om je operationele taken te delegeren. Zorg ervoor dat je je kennis deelt met je teamleden, plan voldoende momenten met hen in en sta vooral open voor hun ideeën. Doordat jij hen motiveert hun talenten te ontwikkelen, nemen ze meer initiatief en leren ze daarmee verantwoordelijkheid te nemen. Leidt dit tot een positief resultaat? Dan merk je dat je als leidinggevende steeds makkelijker de touwtjes los kunt laten. Fijn. Zo krijg jij meer vrijheid en tijd om je met volgende, strategische zaken bezig te houden.

Feedback geven en ontvangen

Als leidinggevende is feedback geven aan je team een belangrijk onderdeel van je functie. Met gerichte feedback kun je het juiste gedrag versterken, verbetering stimuleren en een positieve aanspreekcultuur creëren. Daarnaast zijn mensen, door het veelvuldig ontvangen van constructieve feedback, beter in staat om flexibel in te spelen op veranderende en complexe situaties. Kortom; ze leren te denken in kansen en mogelijkheden. Neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat feedback het beste resultaat oplevert wanneer er vaak, expliciet en door zoveel mogelijk relevante mensen feedback wordt gegeven. Start bij jezelf. Creëer een veilige omgeving en motiveer je team om jou ook constructieve feedback te geven. Zo zorg je ervoor dat feedback niet langer opgevat wordt als kritiek maar als een ‘lesson learned’.

Van potentie naar performance

Als leidinggevende wil je natuurlijk dat ieder teamlid optimaal presteert, zijn of haar volledige potentieel benut en doorgroeit als outstanding performer. Om dit te bereiken, dien je te weten wat de persoonlijke drijfveren, talenten en valkuilen van je teamleden zijn en hoe je hen daarin kunt ondersteunen en begeleiden. Het uiteindelijke resultaat telt, maar de afzonderlijke wegen die jouw teamleden afleggen om daar te komen, verdienen namelijk net zoveel aandacht. Leer tijdens de training Coachend Leiderschap hoe je het beste uit je team haalt, je individuele kwaliteiten van je teamleden optimaal tot hun recht kunt laten komen en een coachende, vertegenwoordigende rol binnen je team aanneemt.

Bekijk YEARTH Leiderschapstrainingen en leer hoe je en sterke leiderschapsrol kunt vervullen.

Gerelateerde trainingen

Praktisch Leidinggeven

Na deze training ben je in staat op basis van hedendaagse leiderschapsprincipes leiding te geven aan je team.

Praktisch Leidinggeven

Praktisch Leidinggeven

Volgende startdatum: 5 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

High Performance Leadership

Teams en organisaties opereren normaliter onder een gezonde druk. Als leidinggevende maak je daarbij continu de afweging wat je mensen aankunnen. De dagelijkse praktijk leert dat mensen werkdruk ook kunnen ervaren als werklast, met alle...

High Performance Leadership

High Performance Leadership

Volgende startdatum: 4 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Coachend Leiderschap

Coachen is inmiddels een begrip, maar wat maakt juist coachen zo’n effectief middel om het potentieel uit je mensen naar boven te halen? Welk effect heeft coachend leidinggeven op het rendement van je team? En...

Coachend Leiderschap

Coachend Leiderschap

Volgende startdatum: 5 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

High Impact Leadership

Als leidinggevende wil je het beste uit je mensen halen. Hoe doe je dat? Volg de training en vergroot je impact als leidinggevende.

High Impact Leadership

High Impact Leadership

Volgende startdatum: 4 juni
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer