Leren leidinggeven
Vorige maand was je nog een ‘collega’, nu ben je leidinggevende. Doorgroeien binnen een organisatie is vaak een complexer proces dan wanneer je als buitenstaander een bedrijf binnentreedt. Onderstaande vier handvatten zorgen ervoor dat je een effectieve leider wordt.
Wat maakt een goede leider?
Om een sterke en daadkrachtige leiderschapsrol te vervullen, dien je autoriteit en zelfvertrouwen uit te stralen, het goede voorbeeld te geven en mensen in beweging te krijgen. Een beginnend leidinggevende loopt hier vaak tegenaan. Weinig mensen hebben dit van nature in zich; het is een ‘vak’ dat je je eigen moet maken. Natuurlijk overwicht komt grotendeels van binnenuit en het ontwikkelen van inzicht en cruciale leiderschapskennis is heel belangrijk. Ontdek tijdens de training Praktisch Leiddinggeven welke leiderschapsstijl bij jou past en leer hoe je door het ontwikkelen van praktische inzichten en vaardigheden jouw team optimaal kunt managen.
Van doener naar denker
Veel startende leidinggevenden worstelen met de switch van operationeel handelen naar een meer tactisch en strategisch optreden. Als werknemer wist je je immers van anderen te onderscheiden door je expertise, je inzet en wellicht zelfs door je innovatieve pitches. Je was goed in je vak. Nu is het tijd om je operationele taken te delegeren. Zorg ervoor dat je je kennis deelt met je teamleden, plan voldoende momenten met hen in en sta vooral open voor hun ideeën. Doordat jij hen motiveert hun talenten te ontwikkelen, nemen ze meer initiatief en leren ze daarmee verantwoordelijkheid te nemen. Leidt dit tot een positief resultaat? Dan merk je dat je als leidinggevende steeds makkelijker de touwtjes los kunt laten. Fijn. Zo krijg jij meer vrijheid en tijd om je met volgende, strategische zaken bezig te houden.
Feedback geven en ontvangen
Als leidinggevende is feedback geven aan je team een belangrijk onderdeel van je functie. Met gerichte feedback kun je het juiste gedrag versterken, verbetering stimuleren en een positieve aanspreekcultuur creëren. Daarnaast zijn mensen, door het veelvuldig ontvangen van constructieve feedback, beter in staat om flexibel in te spelen op veranderende en complexe situaties. Kortom; ze leren te denken in kansen en mogelijkheden. Neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat feedback het beste resultaat oplevert wanneer er vaak, expliciet en door zoveel mogelijk relevante mensen feedback wordt gegeven. Start bij jezelf. Creëer een veilige omgeving en motiveer je team om jou ook constructieve feedback te geven. Zo zorg je ervoor dat feedback niet langer opgevat wordt als kritiek maar als een ‘lesson learned’.
Van potentie naar performance
Als leidinggevende wil je natuurlijk dat ieder teamlid optimaal presteert, zijn of haar volledige potentieel benut en doorgroeit als outstanding performer. Om dit te bereiken, dien je te weten wat de persoonlijke drijfveren, talenten en valkuilen van je teamleden zijn en hoe je hen daarin kunt ondersteunen en begeleiden. Het uiteindelijke resultaat telt, maar de afzonderlijke wegen die jouw teamleden afleggen om daar te komen, verdienen namelijk net zoveel aandacht. Leer tijdens de training Coachend Leiderschap hoe je het beste uit je team haalt, je individuele kwaliteiten van je teamleden optimaal tot hun recht kunt laten komen en een coachende, vertegenwoordigende rol binnen je team aanneemt.
Bekijk YEARTH Leiderschapstrainingen en leer hoe je en sterke leiderschapsrol kunt vervullen.