088 - 200 8800 Open/sluit menu

Succes door strategisch recruitment beleid

Recruitment is een essentieel onderdeel van elke organisatie. Het is dé manier waarop je nieuwe talenten aantrekt, selecteert en behoudt. Recruitment is meer dan alleen het invullen van vacatures. Het is een strategisch proces dat bijdraagt aan het succes van je organisatie op de lange termijn. Hoe je dat doet? Door een strategisch recruitment beleid op te stellen en uit te voeren.

Wat is een strategisch recruitment beleid?

Een strategisch recruitment beleid is een plan dat beschrijft hoe je je recruitmentactiviteiten afstemt op de doelstellingen, de visie en de missie van je organisatie. Het gaat verder dan alleen het werven van kandidaten voor openstaande functies. Het gaat ook over het creëren van een sterk werkgeversmerk, het optimaliseren van je recruitment processen, het betrekken van je interne stakeholders en het zorgen voor een goede onboarding van je nieuwe medewerkers.

Met een strategisch recruitment beleid:

  • Vind je de juiste mensen die passen bij je organisatiecultuur, je waarden en je doelen.
  • Verbeter je de kwaliteit en de diversiteit van je personeelsbestand.
  • Verminder je de kosten en de tijd van je recruitment.
  • Verhoog je de tevredenheid en de loyaliteit van je medewerkers.
  • Versterk je je concurrentievoordeel en je reputatie op de arbeidsmarkt.

Purpose in je strategisch recruitment beleid

Je purpose is je persoonlijke visie, je drijfveer, je reden van bestaan. Het is iets wat je inspireert, wat je voldoening geeft. Het geeft je energie. Het is iets wat je graag doet, waar je goed in bent, waar je van waarde bent. Als individu heb je een purpose. Als organisatie heb je een purpose.

Je wilt als organisatie je purpose verbinden met je strategisch recruitment beleid. Dit betekent dat je je purpose als leidraad gebruikt voor recruitment activiteiten. Door je purpose te verbinden met je strategisch recruitment beleid, creëer je meer synergie, meer betrokkenheid, meer loyaliteit. Je wordt een purpose driven werkgever die buiten mooie bedrijfsresultaten ook een verschil wil maken. Mensen willen niet alleen voor de organisatie werken vanwege een salaris, maar ook voor een hoger doel.

Hoe stel je een strategisch recruitment beleid op?

Een strategisch recruitment beleid opstellen is geen eenmalige actie. Het is een continu proces dat regelmatig geëvalueerd en bijgesteld moet worden. Het vereist een grondige analyse van je huidige situatie, je toekomstige behoeften en je gewenste resultaten. Met deze stappen stel je een strategisch recruitment beleid op:

  • Bepaal je doelgroep. Wie zijn de kandidaten die je wilt aantrekken? Wat zijn hun kenmerken, wensen en verwachtingen? Waar kun je ze vinden en hoe kun je ze bereiken?
  • Bepaal je doelstellingen. Wat wil je bereiken met je recruitment? Hoeveel en welke vacatures wil je invullen? Welke competenties en kwalificaties heb je nodig? Hoe meet je je succes?
  • Bepaal je strategie. Hoe bereik je je doelgroep en doelstellingen? Welke wervingskanalen en -methoden gebruik je? Hoe draag je namens je organisatie je purpose uit? Hoe ga je je selectieproces inrichten en uitvoeren? Hoe verwelkom en begeleid je nieuwe medewerkers?
  • Bepaal je middelen en je processen. Welke middelen heb je nodig om je strategie uit te voeren? Denk hierbij aan budget, tijd, personeel en technologie. Hoe ga je je recruitment activiteiten organiseren en verdelen? Wie zijn de verantwoordelijken en de betrokkenen? Hoe ga je je recruitment processen stroomlijnen en optimaliseren?
  • Bepaal je evaluatie en je bijsturing. Hoe ga je je recruitment activiteiten en resultaten monitoren en analyseren? Welke indicatoren en criteria ga je gebruiken? Hoe ga je je feedback verzamelen en verwerken? Hoe verbeter je en pas je je recruitment beleid aan?

Hoe kun je jezelf ontwikkelen op het gebied van strategisch recruitment beleid?

De bovenstaande tips brengen je op het juiste pad. Het geeft je een goed beeld van wat je als organisatie (goed) doet. Je verbeterpunten komen ook al richting de oppervlakte. Uiteraard is er buiten de bovenstaande punten nog veel meer te doen.

Organisaties zijn constant in ontwikkeling. HRM professionals, corporate recruiters en leidinggevenden hebben er baat bij om hun kennis up-to-date te houden en waar nodig bij te spijkeren. De training ‘Strategisch Recruitment Beleid’ helpt hierbij. Een mix van theorie, praktijkvoorbeelden, oefeningen en feedback helpen je bij het opstellen van een eigen strategisch recruitment plan. Dit is direct te implementeren in je organisatie. Hierdoor vind, selecteer en behoud je de juiste mensen voor je organisatie.

Gerelateerde trainingen

Strategisch Recruitment Beleid

De huidige arbeidsmarkt vraagt, vanuit het recruiten van nieuwe collega’s, om een sterk strategisch beleid. Door de toenemende krapte neigen organisaties naar snellere sollicitatieprocedures. Daarnaast negeren zij, veelal door de toenemende interne druk, de belangrijkste...

Strategisch Recruitment Beleid

Strategisch Recruitment Beleid

Volgende startdatum: 26 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Vitaliteit binnen Organisaties

Binnen de huidige economie, met een groeiende werkdruk, wordt er meer gevraagd van werknemers. Het is van groot belang dat werknemers ook onder deze werkdruk gezond en vitaal functioneren. Uit onderzoek blijkt dat vitale medewerkers...

Vitaliteit binnen Organisaties

Vitaliteit binnen Organisaties

Volgende startdatum: 26 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Functioneringsgesprekken Nieuwe Stijl

Na deze training ben je in staat functionerings- en beoordelingsgesprekken te voeren die een belangrijke bijdrage leveren aan het optimaal functioneren van je medewerkers.

Functioneringsgesprekken Nieuwe Stijl

Functioneringsgesprekken Nieuwe Stijl

Volgende startdatum: 24 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

Klantgericht Opereren in 4 maanden

Producten en diensten lijken meer en meer op elkaar. Om deze reden wordt het steeds belangrijker om je klanten een onderscheidende klantervaring te laten beleven. De kunst is niet alleen te voldoen aan de verwachtingen...

Klantgericht Opereren in 4 maanden

Klantgericht Opereren in 4 maanden

Volgende startdatum: 10 september
Locatie: 15 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer