088 - 200 8800 Open/sluit menu

Mindset; dé voorspeller van succes?!

“Wat maakt iemand succesvol?” Een vraag die menig onderzoeker bezighoudt. Recentelijk zijn er opzienbarende onderzoeken verschenen over de voorspeller van succes. Naast het hebben van talenten en een hoge emotionele intelligentie is er nog een opmerkelijke eigenschap als significante voorspeller van succes; je mindset. Een positieve mindset maakt dat wij dingen gedaan krijgen, volhouden, voor langere tijd gemotiveerd zijn en beoogde doelen behalen. Nu is natuurlijk de hamvraag: is een dergelijk mindset te ontwikkelen?

De kracht van een “Grow mindset”

Er is een bepaalde mindset die grote invloed uitoefent op de iemands succes. Carol Dweck, hoogleraar psychologie aan Stanford University, onderscheidt na jarenlang onderzoek twee mindsets, namelijk: fixed en grow mindset. Een belangrijk ingrediënt voor succes is het ontwikkelen van een grow mindset, oftewel groeimindset. Mensen met een groeimindset zijn ervan overtuigd dat hun capaciteiten, zoals talent, ontwikkelbaar zijn. De mindset kan in situaties verschillen. In bijvoorbeeld je relaties kun je een groeimindset hebben, terwijl je in een andere situatie meer neigt naar een fixed mindset. Bij een fixed mindset is het geloof in de ontwikkelbaarheid van je eigen capaciteiten nihil. Capaciteiten worden gezien als iets wat vaststaat en niet te veranderen is. De uitspraak “zo ben ik nou eenmaal” is een voorbeeld van een fixed mindset.

Een groeimindset is dus van belang bij het bereiken van succes. Om deze groeimindset te ontwikkelen is het belangrijk in te zien dat capaciteiten ontwikkelbaar zijn en dat je over dit vermogen beschikt. Ontwikkeling vindt ons hele leven plaats en heeft geen leeftijdslimiet. Onze hersenen zijn hier het bewijs voor, zoals je kunt zien in dit filmpje over hersenactiviteit.

Jezelf stimuleren voor het ontwikkelen van groeimindset, kan door bij jezelf na te gaan: welke ervaring heb je met groei, bij jezelf of anderen? Wat kon je eerst niet of ging moeizaam? Wat gaat je nu makkelijk(er) af?

De sleutel tot succes…

Succes is ontwikkelbaar en niet voorbestemd voor een groep elite. Naast een groeimindset is het ook mogelijk om je Emotionele Intelligentie (EQ) en talenten te ontwikkelen. Je EQ en talenten zijn naast een groeimindset van belang voor succes. Deze combinatie, maken de kans op succes groter.  Neem je succes in eigen handen, immers wat het brein kan bedenken, kan ook worden bereikt!

Heb jij ambitie om verder te groeien en je succes in eigen handen te nemen? Kijk dan eens bij onze training Persoonlijke Profilering.

Gerelateerde trainingen

Emotionele Intelligentie

Emotionele Intelligentie

Volgende startdatum: 19 juni
Locatie: 28 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 995,-
Lees meer

Persoonlijk Profileren

Persoonlijk Profileren

Volgende startdatum: 19 juni
Locatie: 28 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 995,-
Lees meer

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Volgende startdatum: 21 mei
Locatie: 28 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.795,-
Lees meer

Persoonlijke Effectiviteit in 2 dagen

Persoonlijke Effectiviteit in 2 dagen

Volgende startdatum: 14 juni
Locatie: 28 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 995,-
Lees meer