088 - 200 8800 Open/sluit menu

Nog geen account?

Mindset; dé voorspeller van succes

“Wat maakt iemand succesvol?” Een vraag die menig onderzoeker bezighoudt. Er zijn in de afgelopen jaren opzienbarende onderzoeken verschenen over de voorspeller van succes. Naast het hebben van talenten en een hoge emotionele intelligentie is er nog een opmerkelijke eigenschap als significante voorspeller van succes; je mindset. Een positieve mindset maakt dat we dingen gedaan krijgen, volhouden, voor langere tijd gemotiveerd zijn en beoogde doelen behalen. Nu is natuurlijk de hamvraag: is een dergelijk mindset te ontwikkelen?

De kracht van een “Growth mindset”

Er is een bepaalde mindset die grote invloed uitoefent op de iemands succes. Carol Dweck, Hoogleraar Psychologie aan Stanford University, onderscheidt na jarenlang onderzoek twee mindsets, namelijk: een fixed en growth mindset. Een belangrijk ingrediënt voor succes is het ontwikkelen van een growth mindset, oftewel een groeimindset. Mensen met een groeimindset zijn ervan overtuigd dat hun capaciteiten, zoals talent, ontwikkelbaar zijn. De mindset kan in situaties verschillen. In bijvoorbeeld je relaties kun je een groeimindset hebben, terwijl je in een andere situatie meer neigt naar een fixed mindset. Bij een fixed mindset is het geloof in de ontwikkelbaarheid van je eigen capaciteiten nihil. Capaciteiten worden gezien als iets wat vaststaat en niet te veranderen is. De uitspraak “zo ben ik nou eenmaal” is een voorbeeld van een fixed mindset.

Een groeimindset is dus van belang bij het bereiken van succes. Om deze groeimindset te ontwikkelen is het belangrijk in te zien dat capaciteiten ontwikkelbaar zijn en dat je over dit vermogen beschikt. Ontwikkeling vindt ons hele leven plaats en heeft geen leeftijdslimiet. Onze hersenen zijn hier het bewijs voor, zoals je kunt zien in dit filmpje over hersenactiviteit.

Jezelf stimuleren voor het ontwikkelen van een groeimindset, kan door bij jezelf na te gaan: welke ervaring heb je met groei, bij jezelf of anderen? Wat kon je eerst niet of ging moeizaam? Wat gaat je nu makkelijk(er) af?

De sleutel tot succes…

Succes is ontwikkelbaar en niet voorbestemd voor een groep elite. Naast een groeimindset is het ook mogelijk om je Emotionele Intelligentie (EQ) en talenten te ontwikkelen. Je EQ en talenten zijn naast een groeimindset van belang voor succes. Deze combinatie, maken de kans op succes groter. Neem je succes in eigen handen, wat het brein immers kan bedenken, kan ook worden bereikt!

Heb jij ambitie om verder te groeien en je succes in eigen handen te nemen? Kijk dan eens bij onze training Persoonlijke Profilering.

Gerelateerde trainingen

Emotionele Intelligentie

Het onderscheidende vermogen tussen professionals ligt niet zozeer in de cognitieve intelligentie (IQ), maar in hun emotionele intelligentie (EQ). In deze unieke en inspirerende training ga je, onder begeleiding van een ervaren gedragsspecialist, in op...

Emotionele Intelligentie

Emotionele Intelligentie

Volgende startdatum: 28 september
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 995,-
Lees meer

Persoonlijk Profileren

Hoe haal je het beste uit jezelf naar boven? Wat zijn je talenten en kwaliteiten? Hoe profileer je je op een daadkrachtige manier zonder dat je jezelf geweld aan hoeft te doen? Hoe communiceer je helder, en...

Persoonlijk Profileren

Persoonlijk Profileren

Volgende startdatum: 18 oktober
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 995,-
Lees meer

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Wil je het beste uit jezelf naar boven halen? Heb je soms het gevoel druk te zijn met de verkeerde dingen? Ben je benieuwd wat je drijfveren zijn en hoe je deze optimaal tot hun...

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Persoonlijk Leiderschap in 4 maanden

Volgende startdatum: 14 oktober
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.895,-
Lees meer

Persoonlijke Effectiviteit in 2 dagen

Wil je effectiever en daadkrachtiger functioneren? Helder communiceren waar je belangen en wensen liggen? Resultaatgericht en doeltreffend te werk gaan? De training “Persoonlijke Effectiviteit” is een training waarin jouw persoonlijke leerdoelen centraal staan. Deze training wordt in een...

Persoonlijke Effectiviteit in 2 dagen

Persoonlijke Effectiviteit in 2 dagen

Volgende startdatum: 7 oktober
Locatie: 30 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 995,-
Lees meer