088 - 200 8800 Open/sluit menu

Liegen met je lichaamstaal

Het is algemeen bekend. In onze communicatie speelt het verbale gedeelte maar een ondergeschikte rol ten opzichte van wat we met onze lichaamstaal zeggen.

Communicatiespecialisten zijn het er decennia lang over eens. Als iemand iets zegt wat niet overeenkomt met de lichaamstaal, spreekt die laatste meestal de waarheid. Want lichaamstaal gebruiken we vooral onbewust. Het toont ons gevoel. En gevoel is lastig te faken. Tenzij je weet wat je moet doen om te communiceren met je lichaamstaal.

Wil je goed kunnen liegen? Zorg dan dat je lichaamstaal in overeenstemming is met wat je verbaal vertelt. Natuurlijk, iedereen liegt. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dat nooit doe. En dat is een paradox op zichzelf. Vaak kun je er niet je vinger op leggen als je denkt dat iemand liegt, maar je gevoel zegt “er klopt iets niet”. Je eigen onderbewuste ziet in dat geval de incongruentie tussen de verbale communicatie en de fysieke.

Nu predik ik vooral niet om goed te leren liegen. De waarheid is vaak veel interessanter. Het gaat om de samenhang tussen onze lichaamstaal en wat we zeggen. Ons gedrag. Dat wordt gestuurd door ons gevoel en cognitieve gedachten. En stuurt onze woordenstroom én onze lichaamstaal.

Dit hangt één op één met elkaar samen. Test het zelf maar uit. Doe het volgende en je zult merken dat dat niet ‘goed voelt’. Ga voorovergebogen zitten, met je handen in je schoot, hoofd omlaag, schouders omhoog getrokken, en zeg zo opgewekt mogelijk, alsof je het meent: “Ik ben nog nooit zo vrolijk geweest!”

Lastig, nietwaar?

Dat komt omdat onze lichaamstaal ons gevoel weerspiegelt. En dus ons gedrag. Door te leren hoe lichaamstaal werkt, wat de spelregels zijn in je onbewuste communicatie, kun je het dus ook omdraaien. Je kunt je gedrag beïnvloeden door je lichaamstaal te laten spreken.

Heb je een belangrijke presentatie en voel je je onzeker? Ga dan 10 minuten daarvoor in een rustige omgeving (het toilet of een leeg kantoor) wijdbeens staan, en je armen omhoog alsof je de marathon gewonnen hebt. Voel je energie weer door je lijf stromen (dat waren eerst de zenuwen) en loop ontspannen en rechtop de zaal binnen, kijk vooruit en niet naar beneden, alsof je de baas van de kudde bent. Je toont zelfvertrouwen, dat straal je uit, omdat je lichaamstaal het de zaal vertelt.

Heb je een moeilijk gesprek met een van je medewerkers? Ga schuin naast hem zitten in plaats van recht tegenover hem met een bureau tussen jullie in. Hij zal zich minder bedreigd en geïntimideerd voelen en het gesprek zal minder conflictgeorienteerd zijn.

Ga je een lastige onderhandeling aan, die je graag wilt winnen? Steek je hand bij de begroeting als eerste uit, maak het een stevige handdruk en leg je linkerhand achter de elleboog van de ander. Je domineert daarmee en geeft direct het signaal af dat jij bepaalt wat er gebeurt. Je kunt zelfs de ander begeleidend meenemen waar gezeten kan worden en hem zijn (eigen?) stoel aanwijzen. De toon is gezet en jij bent “in controle”.

En zo zijn er nog wel honderden manieren om je gewenste gedrag je lichaamstaal te laten volgen. Wanneer je je dit eigen maakt en het een onbewust bekwame vaardigheid wordt, maakt het je communicatie velen malen sterker dan ooit te voren.

Onze wereldleiders, politici, verkopers en succesvolle zaken tyconen zijn hierin getraind en hebben soms zelfs specialisten in dienst die zich daar volledig op richten.

De volgende keer dat we elkaar tegen komen, zal ik niet tegen je liegen. Althans, ik zal je niet dat gevoel geven ?

Lach, geniet en blijf denken.

Maurice Zondag

Meer weten en leren over non-verbale communicatie? Training Effectief Communiceren

 

Maurice Zondag is filantroop, veelzijdige bedrijfsadviseur, projectleider en blogger.

Gerelateerde trainingen

Effectief Communiceren in 4 maanden

Bewust communiceren is één van de belangrijkste ingrediënten voor succes. Het is een essentieel onderdeel bij het opbouwen en onderhouden van je relaties. Het geeft je de mogelijkheid om op een duidelijke en heldere manier...

Effectief Communiceren in 4 maanden

Effectief Communiceren in 4 maanden

Volgende startdatum: 27 augustus
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 4
Deelnameprijs: € 1.995,-
Lees meer

Effectief Beïnvloeden

Tijdens gesprekken willen we graag dat onze ideeën en belangen goed naar voren komen. De manier waarop we dit doen verschilt nog wel eens. De één zoekt een meer aanvallende houding, de ander kiest voor...

Effectief Beïnvloeden

Effectief Beïnvloeden

Volgende startdatum: 26 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer

De Dagelijkse Onderhandeling

Bij onderhandelen denken we al snel aan verkopers en handelaren, maar je onderhandelt bewust of onbewust de hele dag door. We onderhandelen met onze leidinggevende over salaris, met onze collega’s over werkzaamheden, in je privé...

De Dagelijkse Onderhandeling

De Dagelijkse Onderhandeling

Volgende startdatum: 26 juli
Locatie: 56 locaties
Aantal dagen: 2
Deelnameprijs: € 1.095,-
Lees meer